Witam
Wykonuję schab według przepisu (1kg)
1 dzień w cukrze w lodówkę
1 dzień w soli w lodówce
Obtoczyć w przyprawach(papryka słodka, majeranek i czasami czosnek) i do skarpety. 3 dni wisi w przewiewnym miejscu.Pytanie odnoście dojrzewającego schabu, Czy im dłużej wisi tym lepsza?, jeżeli tak to ile dni polecacie. Czy jak wisi to mogę trochę odrąbać i z powrotem do skarpety (damskiej : )) i czy mogę powiesić z powrotem? Czy 1 skarpetę czy 2 a może bez? Czytałem że niektórzy wieszają bez skarpet i przyprawy nie odpadają. Czy są jakieś inne względy higieniczne które wskazują na potrzebę użycia skarpety? Kiedy należy smarować tłuszczem wisząca wędlinę. Czytałem przepisy gdzie niekiedy tylko trzyma się w soli 24/36h a w innych zaleca się także w cukrze. Kiedy należy trzymać w cukrze a kiedy nie trzeba? Jaki to ma wpływ? Czy etap cukru możemy pominąć na rzecz dłuższego leżakowania w soli? Jeżeli po 2 dniach wiszenia schabu w skarpecie, dół skarpety jest wilgotny to należy to suszyć suszarką : ] ?Będę wdzięczny za podpowiedzi i wasze doświadczenia