Skocz do zawartości

ubaff

Użytkownicy
  • Postów

    7
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Polska
  • Zainteresowania
    Bydgoszcz

Osiągnięcia ubaff

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Z góry przepraszam pytanie ale gdzie jest przepis na który się tutaj powołujecie?
  2. Wiele się pisze aby kontrolować wędlinę w trakcie dojrzewania czy czasem niezaległa się pleść. Pytanie czy dokonujemy oceny pończoch, a może należy wyciągnąć wędlinę i obejrzeć ja bezpośrednio. Ta kwestia nie jest opisana wprost a nie wiem czy wskazane jest wyciąganie wędliny z pończochy w trakcie dojrzewania.
  3. EAnna dzięki za odpowiedz Ja swój schab robię według przepisu. 1 dzień w cukrze, 1 dzień w soli, 4 dni w wiszącej skarpecie + przyprawy bez soli. I pytanie czy warto powyższy przepis upgradować o leżakowanie w gazetach w lodówce przez kolejne 4 dni?
  4. Przeczytałem pierwsze 120 postów i się zmęczyłem został ponad 1500 aby wszystkiego się dowiedzieć! szkoda że ta wiedza jest tak rozłożona w 1 wątku. Dlatego pytanie. Czy jak wędlina sobie wisi lub już jest w 3 etapie czyli w lodówce to można ją podjadać ?
  5. Witam Wykonuję schab według przepisu (1kg) 1 dzień w cukrze w lodówkę 1 dzień w soli w lodówce Obtoczyć w przyprawach(papryka słodka, majeranek i czasami czosnek) i do skarpety. 3 dni wisi w przewiewnym miejscu.Pytanie odnoście dojrzewającego schabu, Czy im dłużej wisi tym lepsza?, jeżeli tak to ile dni polecacie. Czy jak wisi to mogę trochę odrąbać i z powrotem do skarpety (damskiej : )) i czy mogę powiesić z powrotem? Czy 1 skarpetę czy 2 a może bez? Czytałem że niektórzy wieszają bez skarpet i przyprawy nie odpadają. Czy są jakieś inne względy higieniczne które wskazują na potrzebę użycia skarpety? Kiedy należy smarować tłuszczem wisząca wędlinę. Czytałem przepisy gdzie niekiedy tylko trzyma się w soli 24/36h a w innych zaleca się także w cukrze. Kiedy należy trzymać w cukrze a kiedy nie trzeba? Jaki to ma wpływ? Czy etap cukru możemy pominąć na rzecz dłuższego leżakowania w soli? Jeżeli po 2 dniach wiszenia schabu w skarpecie, dół skarpety jest wilgotny to należy to suszyć suszarką : ] ?Będę wdzięczny za podpowiedzi i wasze doświadczenia
  6. Zapominałem dodać że mam igłę i szczypawkę Tak się tylko zastanawiam czy nie warto tego mięska szprycować żeby było bardziej słone? Dzięki za przepis, jutro zrobię zgodnie z przepisem
  7. Witam Mam ambitny plan zrobienie dla rodziny wędliny kanapkowej. Nie posiadam wędzarni, nie mam termometru do mięsa ale mam piekarnik, garnek i gaz Nie mogę się przebić do przepisu który mógłbym wykonać w domu bez wędzenia i bez termometru. Planuje zrobić wędlinę z szynki albo z łopatki albo z boczku. Jeżeli ktoś mi podrzuci link albo wlepi przepis to będę wdzięczny.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.