Skocz do zawartości

gariwaldi

Użytkownicy
  • Postów

    64
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Orzesze - Górny Śląsk

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia gariwaldi

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Po dalszej lekturze dotyczącej elektryków mam pytania odnośnie wentylatorów. 1. Termoobieg przy grzałce - czy jest konieczny? Czy działa tylko w celu schładzania grzałki przedłużając żywotność. 2. Termoobieg na tylnej lub bocznej ścianie - Na której lepiej? Na jakiej wysokości? Czy konieczny jak będzie przy grzałce?. 3. Wlot powietrza - Czy w dnie czy na bocznej ścianie? Jeżeli w dnie to pod grzałką czy obok? Jeżeli nie jest konieczny wentylator na dolocie to czy może to być kratka wentylacyjna z przesłoną? np taka: https://allegro.pl/oferta/kratka-wentylacyjna-125-regulowana-07730-15543784750?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery_pla_ss_catch_all&ev_adgr=rowery_ss_catch_all&ev_campaign_id=22367718478&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwoNzABhDbARIsALfY8VM-3jApzzLw2y4Kom-bIMnpRxq3sjAnDXnx1pD0lobGv0f6y-9QGYkaAg8UEALw_wcB Jeżeli bez wentylatora jaki powinien być prześwit pomiędzy dnem wędzarni a podłożem? Planuję kółka bezpośrednio na wędzarni jak w H&G. Z góry dzięki za pomoc.
  2. Taki: https://thermowind.eu/collections/generatory-dymu Dlaczego zmieniłeś? Czytałem tutaj możliwe że Twoją wypowiedź że thermowind ma duże zużycie zrębków. Pisałem dziś z H&G mają dwie na stanie od zaraz 250 l ale kolor mi nie pasuje. Na zamówienie 4 tygodnie czekania. Samego osprzętu nie sprzedają.
  3. Dzięki wielkie. to właśnie problem, że zdania są różne. Jedni piszą że nie trzeba wentylatora w podłodze drudzy że tak. Jedni że pod grzałką inni że obok grzałki. Są jeszcze opinie, że dwa wentylatory, jeden w podłodze drugi z boku. Jeżeli w podłodze miałby być otwór bez wentylatora to musi mieć przesłonę do regulacji tak? Najważniejszy to chyba dymogenerator. Te markowe jak czytam generują tylko problem. Szukałem na olx robionego wg wskazówek rogera ale nie znalazłem. Ile chciałbym wydać? Podoba mi się ta: https://wedzarnia-elektryczna.pl/produkt/wedzarnia-elektryczna-hg-smoker-250l/ Myślę, że jakbym sam zrobił komorę i dorwał resztę tylko do montażu to ok 1000 zł bym urwał
  4. Dzięki Srebrny. Ten sterownik widziałem na youtube przy filmiku o czeskich dymogeneratorach Gekon. Jaki dymogenerator masz do tego?
  5. Dzień dobry. Podepnę się pod temat. Dotychczas miałem dwa "kibelki" opalane tradycyjnie. Pierwsza na działkach w 2014 r i druga po przeprowadzce przy domu od 2016r. Teraz myślę, żeby zrobić sobie mniejszego elektryka. Tak by wędzić do siebie mniejsze ilości raz, dwa razy w miesiącu. O ile ogarniam murarskie i stolarskie tematy to automatyka i elektryka u mnie leżą. Gotowe wędzarnie trochę kosztują. Chciałbym Was prosić o pomoc bo gdzie jak nie TU. Planuje komorę z drewna wewnątrz 55x55x100 czyli 250l. Ocieplona 5 cm. Przeczytałem od niedzieli trochę tematów z elektrykami i mam kilka pytań. Czy dostanę gotowe zestawy które się sprawdzą: grzałka (jaka moc do takiej wielkości?), sterownik, dymogenerator, sterownik, wentylator? Czy kupować to osobno, a może zlecić komuś do złożenia? Jak pisałem laikiem jestem w tym temacie. Czy uważacie że powinny być dwa wentylatory: w podstawie do osuszania i z boku do rozprowadzania dymu czy wystarczy jeden? Czy da się to wszystko podpiąć pod jeden sterownik? Z góry dzięki za pomoc.
  6. Dzięki za odpowiedź. Innego sposobu nie ma?
  7. Dobry wieczór, zrobiłem dziś po raz kolejny 3 kg białej kiełbasy wg receptury z 16 - tki na sobotę. Nie uwierzycie ale zapomniałem dać soli. Zorientowałem się jak już wszystko było w jelitach i czekało w lodówce na parzenie. Czy jest szansa żeby to uratować. Myślałem żeby dać soli do wody do parzenia, tylko nie bardzo wiem ile. Jak mówił tow. Gierek: Pomożecie?
  8. Witam po rocznej nieobecności na forum. Postanowiłem wrócić do sera korycińskiego. Jako że pierwszy raz brałem mleko z tego źródła spasteryzowałem je w 72 stopniach przez 15 sekund i szybko schłodziłem. Dałem do lodówki na dwa dni i chciałem ściągnąć śmietanę. Niestety prawie nic nie było. Podgrzałem mleko do 38 stopni i wlałem 100 ml kefiru Robico. Podczas mieszania mleko jakby się zwarzyło. Wlałem podpuszczkę i odczekałem pół godziny. Był z tego skrzep ale nie zwarty jak galareta tylko poszarpany jak na twaróg. Rozdrobniłem go trochę nożem odczekałem 5 minut i wylałem na sito. Teraz się odsącza. Czy mleko miałem już skwaśniałe? Mój błąd nie spróbowałem go przed gotowaniem. Czy coś jeszcze z tego będzie czy nadaje się do wyrzucenia. Trzy lata temu zrobiłem kilkanaście serów i nigdy takie coś mi się nie trafiło. Wtedy miałem mleko z innego źródła. Jeszcze jedno pytanie. Ser koryciński jest z mleka niepasteryzowanego. Jak to przeskoczyć jak nie mam pewności co do źródła mleka?
  9. gariwaldi

    Boczek wędzony

    Dzięki ANNAM, zrobię wg Twojej rady.
  10. gariwaldi

    Boczek wędzony

    Dzień dobry. Na środę mam ustawione wędzenie. W poniedziałek rano będę miał boczek. Jak go przygotować żeby zdążyć do środy. Czy tylko sposób sverige2 z drugiej strony tego wątku?
  11. obiecuję
  12. Daj namiary na aukcję...kogoś z lekka popier... Sorki za 3 zeta jest 100g: http://allegro.pl/azotyn-sodu-czysty-100g-i5607227039.html
  13. Tak zrobię. Zawartość nitrytu w peklosoli na opakowaniu wykazywana jest 0,4%-0,6%. Zrozumiałem że to przedział od-do W opisie aukcji: czysty nitryt min.99% [Dodano: 25 lip 2017 - 12:50] Rozumiem że to do mnie. Nie z chemii zawsze byłem słaby. Staram się ze względu na swoją chorobę eliminować jak najwięcej konserwantów. Wiem wiem nitryt to też konserwant ale jest dodawany nie tylko dla lepszego koloru wędlin ale ma za zadanie ochronę przed zakażeniem. Po co antyzbrylacz w soli chyba tylko dla lepszego wyglądu. Pisze się że w takich dawkach nie jest szkodliwy ale w USA jest zakazany. Może nie na temat ale wkurza mnie te dodawanie świństw do jedzenia. Wiecie jak trudno trafić śmietanę 30% bez karagenu?
  14. Dzień dobry. Chciałbym się podpiąć pod ten wątek. Szukam peklosoli która nie zawiera antyzbrylacza E536 i okazuje się że jest to chyba niemożliwe. Widziałem dziś na allegro czysty nitryt 250 g za 3 złote. Myślałem zeby go kupić i wymieszać na sucho z solą kłodawską niejodowaną(bez E536) na 1kg soli 5 g nitrytu. Ale z tego co pisze miro to chyba tak się nie da.
  15. Myślę że jadłeś nie raz, nawet nie mając o tym pojęcia Tutaj niestety muszę się z Tobą zgodzić. [Dodano: 19 maj 2017 - 07:58]
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.