Witam serdecznie , po wielu wieczorach spędzonych na przeczesywaniu forum wedlinydomowe.pl , wyciąganiu informacji ważnych dla totalnego amatora w temacie wędzenia, postanowiłem zmaterializować wiedzę i sklecić swój pierwszy wyrób. Wybór padł na kabanosy wieprzowe. Wzorowałem się na kabanosach wieprzowych które wykonała @halusia@ ( w których dokonałem pewnych minimalnych modyfikacji) . Kabanosy Wieprzowe Wieprzowina KL I : szynka 7kg Wieprzowina KL II: okrawki z szynek, łopatki 4kg, podgardle 4kg Mięso został pocięte na kawałki (oddzielnie kl I i kl II ) , zasypane przyprawami i peklowane 36h Peklosól 18g/kg Pieprz mielony 1,5g/kg Pieprz cayenne 0,3g/kg gałka muszkatołowa 0,5g/kg kminek 0,7g/kg czosnek 2g/kg cukier 1g/kg Po 36h mięso zostało zmielone : KL I sitko nr 8 KL II sitko nr 6 -po czym zostało delikatnie przemieszane i pozostawione na kolejne 12h w chłodnym miejscu Mięso nadziewane w jelita baranie naturalne 22-24 tubowane . Lejek cienki metalowy do kabanosów średnica otworu 15mm Osuszanie 30minut temp 55'C Wędzenie 90 minut 55-70'C Pieczenie 30 minut 75-85'C