Skocz do zawartości

bazyli61

Użytkownicy
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    biała podlaska

Osiągnięcia bazyli61

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Zasada jest jedna, przepływ powietrza wilgotność 80 %, temp. 10-16 st. celsjusza, a jak się robii parmeńską, to od listopada solenie nogi tyle dni co kilogramy + 5 i potym płukanie w czerwonym winie i nasmarowanie wyrobu miodem z pieprzem na 3 miesiące, to jest faza przepalania, a potem mieszanina smalcu i mąki 1:1 ze smalcem i pokrycie misa tą miksturą na 3 miesiące. Po tym czasie noga dojrzewa sobie przez rok, u mnie to już 8 lat i wyrób jest nadal jadalny i przyjemny w smaku
  2. Zibi 187 mam to pomarańczowe ustrojstwo, zaciska klipsy bardzo słabo ( spadywują ), a same klipsy koszmarnie drogie, nie polecam
  3. bazyli61

    Biały nalot.

    Kolego jarek79kk, taka czyściutka i sypka pleśń to jak najbardziej pozytywny drobnoustrój, dodatkowo potwierdzasz to organoleptycznie, że smak jest wyborny. Ja taką zaszczepiłem na swoje wyroby z kiełbasek sokołowskich z pleśnią, a mianowicie zdjąłem z nich skórki, zrobiłem roztwór letniej wody z glukozą ( na oko ) i zanużyłem wyroby. Po tygodniu dojrzewania w saunie (zimnej) zaczęło pokrywać się bielutką pleśnią o pieczarkowym zapachu. I wreszcie wiadomość z ostatniej chwili. Kulturę pleśniową Penicilium nalgovense można będzie kupić w firmie UNICO w Łomży, już w następnym tygodniu, tak mnie zapewniano- z zadymiarskim pozdrowieniem
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.