Skocz do zawartości

maxmo

Użytkownicy
  • Postów

    8
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Poznań

Osiągnięcia maxmo

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dziękuję za rady, kilka ciekawych informacji mi podałeś, reszta pewnie metodą prób i błędów do czegoś dojdę
  2. "małpa" widzi i powtarza, nie dziwię się jeżeli nigdzie nie można poszukać informacji jak wędzić w takich małych przenośnych wędzarkach, są coraz bardziej popularne wystarczy zobaczyć sprzedaż na allegro, ale tylko ten Pan na youtube podaje jakieś informacje i przynajmniej pomaga, a gdzie się nie zapytać na forach to jest człowiek wyśmiewany że to nie jest wędzarka, a ludzie nawet w domach wędzą biorą garnek trochę trocin i w mieszkaniu wędzą, więc szanowne grono wędzące na beczkach i wymurowanych wędzarniach nie nazywajcie nasz małpami tylko pomóżcie jak wędzić w takich wędzarkach...
  3. Ok super więc czekam Gregtom
  4. Tak szukam problem w tym że nigdzie nie ma opisu jak używać takie małe wędzarki przenośne
  5. Gregtom dziękuje pocieszyłeś mnie że tez masz małą wędzarkę i idzie na nie wędzić (co więcej czytałem wczoraj artykuły i obecnie coraz popularniejsze są wędzarki takie pionowe, i wcale nie trzeba mieć starej beczki z przewodem doprowadzącym dym) mimo że inni mnie wyśmiali z moją niby wędzarką, poddam się to co udało mi się ustalić bo nikt mi nie odpisał nie trzeba stosować węgla drzewnego (niektórzy go stosują aby utrzymać żar) 1. będę wędził samym drewnem olcha z korą (regulacja temperatury przez zwiększanie żaru, lub wyciąganie żaray jeżlei będzie za wysoka, podobno w tego typu wędzarni można też regulować temperaturę przez poprostu otwracie dzwiczek 2. dym zwiększanie jego ilości tu mam problem bo jedni piszą że dokładają poprostu zmoczone drewno aby zwiększyć ilość dymu i wszystko jest OK nic im się nie zaparza, drudzy piszą że poprostu dosypać trocin suchych tutaj nie wiem co jest lepsze ? 3. kurczaka dzień wcześniej wsadzę do solanki na noc 4. rano go sparzę 10 minut w 80C z warzywami w garneczku osuszę i powinien byc gotowy do wędzenia 5. i problem z temperaturą tego nadal nie rozumiem Wirus pisze aby sobie zobaczył instrukcję, ale tam nic nie ma napisane chcę go uwędzić na gorąco i zdrowo aby nikt z rodzinki się nie zatruł, ten Pan wędzi w temperaturze 90 C w internecie wyczytałem że to już bardziej pieczenie niż wędzenie tylko nadal nie wiem jaka ma być temperatura, dla kurczaka chyba nie trzeba stosować suszenia jak dla kiełbasy (podsuszania) i na jakie fazy to podzielić temperaturowe, bo chcę wędzić na gorąco równoczesnie z pieczeniem Gregtom masz jakieś rady z doświadczenia wędzenia kurczaka na gorąco w twojej przenosnej wędzarce ? P.S dla czego piszesz że można zatruć się jego sposobem z tego co wyczytałem on stosuje Wędzenie z równoczesnym pieczeniem i przecież nie jest to grożne dla zdrowia, poprostu jedna z metod wędzenia
  6. To chyba nie jest prawda zakupiłem tą wędzarnie bo ten Pan na Youtube ma podobną i wędzi http://www.youtube.com/watch?v=7BriRtz670s jest on doświadczony w wędzeniu jego filmy ogląda sporo osób i jest mentorem dla początkujących, moja jest podobna tylko poprostu mniejsza.
  7. Rozumiem zakupiłem cos takiego http://allegro.pl/v75-grill-weglowy-wedzarnia-stal-termostat-75x40cm-i3469441014.html V75 GRILL WĘGLOWY WĘDZARNIA STAL TERMOSTAT 75x40cm
  8. Witam kochani jako że jestem młodym sledzikiem zaczynającym na forum nie mogę założyć nowego wątku a nie znalazłem odpowiedzi dopisuję moje pytanie tutaj: zaczynam moją zabawę z wędzeniem i mam chyba banalne pytanie: wędzie na gorąco na youtube widziałem że jako paliwo część osób stosuje węgiel drzewny + trociny + drewno z tego co wyczytałem drewno do rozpałki i temperatury a trociny wytwarzają dym ale po co ten węgiel drzewny co on daje ? utrzymuje żar ? mniej traci się paliwa w postaci drewna ? wędzonki mają inny smak ? bo nie wiem czy muszę dać ten węgiel drzewny do wędzenia na gorącą czy wystarczą same zrąbki + kawałki drewna ??? i pytanie do wędzenia zakupiłem Olchę ma korę lepiej ją zadrzeć ? czy można spokojnie z korą wędzić ? tylko nie śmiejcie się z moich pytań wiem że są banalne ale ja naprawdę zaczynam i chcę dołączyć do braci wędzarniczych i takich specjalistów jak wy zacznę na początek od kurczaka jak zakwasze lub osmolle zamiast wędzić może żonka mnie nie zabiaje niż bym szynke zniszczył
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.