Skocz do zawartości

Pabloss

Użytkownicy
  • Postów

    10
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Katowice

Osiągnięcia Pabloss

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Jak wyszła szyneczka,bo jestem ciekawy?
  2. Dziękuję bardzo za miłe słowa,które cieszą ze względu na debiut w tym temacie ,co oczywiscie motywuje do dalszej pracy
  3. Co sądzicie o tych wędzonkach?
  4. Dziękuję za wszystkie porady. Szyneczki wyszły super jak z obrazka ,smak doskonały:) są pyszne .Peklowałem 5 dni według tabeli dziadka ,jednak zmniejszyłem ilość peklosoli .Wędziłem 7 godzin w temp .55-60 stopni . Szynki parzyłem w temp 72-75 st około 2 godzin zanim osiągnęły temp 67 stopni. Jak na debiut to wszystko wyszło super dzięki temu ,że wiedzę zaczerpnąłem z tego forum. Dziękuję i pozdrawiam Pabloss
  5. A to już wyższa szkoła , bo nie wiedziałem że po sparzeniu jeszcze można wędzić. Ciekawe jak zadziała moja wędzarnia ? Jest to piec kaflowy w którym jest piec chlebowy, wędzarnia i palenisko na którym ,można gotować. Jak w zeszłym tygodniu zapaliłem to pomiędzy kaflami wychodził dym.Stara glina się pokruszyła i wyleciała.Wylepilem fugi na nowo gliną i teraz pewnie będzie szczelnie ,tylko nie wiem czy dobrze zrobiłem ,bo w wędzarni mimo braku wędzonek powstawał bardzo przyjemny zapach dymu i wędzonek którym przesiąknęło moje ubranie:)
  6. Rozumiem ,że wrzucamy do wody o temp.80 stopni z wbitym termometrem i czekamy aż osiągną 70 w środku? A pożądany kolor to pojęcie względne:) mniej więcej jak długo mam je tam wędzić ? Mam czas i mogę jeszcze w niedzielę poprawić
  7. Witam:) Jako początkujący poczytałem teorię.Zapeklowałem szynkę 2,2kg ,baleronik 1,8kg i boczek 1.1kg. Peklowani 5 dni z nastrzykiem.W sobotę zamierzam uwędzić i nie chciał bym popełnić jakiegos błędu. Chodzi mi o czas wędzenia tego mięska i czas oraz temp.parzenia .Zakupiłem termometr elektroniczny ze szpikulcem i będę starał się o temp 72 w środku mięśnia ,ale mniej więcej ile to potrwa i czy szyneczki prosto z wędzarni dać do wrzątku? Jak długo mięso wędzić?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.