Skocz do zawartości

Noever

Użytkownicy
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Brodnica

Osiągnięcia Noever

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Biorę się, więc za przeprojektowywanie uwzględniając wasze uwagi i dodatkowe informacje zawarte w podsuniętych wątkach forum...Nowy projekt już niebawem. Pozdrawiam i przepraszam za brak fachowości w temacie to moje pierwsze projekty i mam nadzieje, że nie ostatnie.
  2. wiesław gil jak na razie to nie planuję wędzenia w większym nakładzie - chociaż wiem, że apetyt rośnie wraz z wędzeniem miro a nie będę miał potem problemu ze zbyt dużą temperaturą w komorze wędzarniczej, moja konstrukcja jest również poniekąd podyktowana dostępnością materiałów w pobliskich sklepach i własnymi zasobami. Czy kolanko łączące przewód dymny z komorą można zastąpić murowanym przejściem zakończonym szybrem? Kolanko stalowe mam tylko w internecie.
  3. Witam serdecznie. Po lekturze forum postanowiłem zaprojektować własną wędzarnię, którą prezentuję poniżej. Proszę o ewentualne uwagi i porady oraz o odpowiedz bardziej doświadczonych forumowiczów na moje pytania. Palenisko: Wymiary wewnętrzne paleniska 65cm na 51cm, wysokość 30cm Cegła pełna, spód betonowy. Palenisko schowane w ziemi wystaje na jedną cegłę ponad poziom gruntu, przykryte blachą na luźno. Przewód dymny: Rura czarna, fi 200mm o długości 100cm plus kolanko. Przewód dymny nachylony pod minimalnym kątem, schowany w ziemi. Nigdzie nie mogę dostać rury kamionkowej więc na razie pozostaje mi rura czarna. Komora wędzenia: Wymiary wewnętrzne 60cm na 60cm, wysokość 100cm. Deski podłogowe sosnowe łączone na pióro – wpust o grubości 25mm. Przewód dymny przy wylocie będzie miał regulację otworu i jak widać na zdjęciach przewidziałem nad wylotem blachę rozpraszającą dym najpierw o wymiarach 30cm na 30cm a nad nią 35cm na 35cm docelowo z otworami. Regulacją temperatury i zadymienia poprzez widoczne otwory na górze komory oraz poprzez uchylny daszek jednospadowy (otwierany w miarę potrzeby w całości) Termometr w drzwiczkach lub na bocznej ściance (może zrobię dwa na różnej wysokości. Pytania: Czy rurę schowaną ziemi należy jeszcze zaizolować przed utratami ciepła? Czym zabezpieczyć z zewnątrz takie deski? Czy dawać na spodzie komory wędzenia blachę z wywinięciem na ścianki w celu zabezpieczania przez zapłonem? Jakie problemy podczas wędzenia widzicie już na tym etapie konstrukcyjnym?Zdjęcia projektowanej wędzarni w załączeniu do postu. Starałem się wykorzystać wiedzę pozyskaną za forum jak coś przeoczyłem z góry przepraszam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.