Witam serdecznie. Po lekturze forum postanowiłem zaprojektować własną wędzarnię, którą prezentuję poniżej. Proszę o ewentualne uwagi i porady oraz o odpowiedz bardziej doświadczonych forumowiczów na moje pytania. Palenisko: Wymiary wewnętrzne paleniska 65cm na 51cm, wysokość 30cm Cegła pełna, spód betonowy. Palenisko schowane w ziemi wystaje na jedną cegłę ponad poziom gruntu, przykryte blachą na luźno. Przewód dymny: Rura czarna, fi 200mm o długości 100cm plus kolanko. Przewód dymny nachylony pod minimalnym kątem, schowany w ziemi. Nigdzie nie mogę dostać rury kamionkowej więc na razie pozostaje mi rura czarna. Komora wędzenia: Wymiary wewnętrzne 60cm na 60cm, wysokość 100cm. Deski podłogowe sosnowe łączone na pióro – wpust o grubości 25mm. Przewód dymny przy wylocie będzie miał regulację otworu i jak widać na zdjęciach przewidziałem nad wylotem blachę rozpraszającą dym najpierw o wymiarach 30cm na 30cm a nad nią 35cm na 35cm docelowo z otworami. Regulacją temperatury i zadymienia poprzez widoczne otwory na górze komory oraz poprzez uchylny daszek jednospadowy (otwierany w miarę potrzeby w całości) Termometr w drzwiczkach lub na bocznej ściance (może zrobię dwa na różnej wysokości. Pytania: Czy rurę schowaną ziemi należy jeszcze zaizolować przed utratami ciepła? Czym zabezpieczyć z zewnątrz takie deski? Czy dawać na spodzie komory wędzenia blachę z wywinięciem na ścianki w celu zabezpieczania przez zapłonem? Jakie problemy podczas wędzenia widzicie już na tym etapie konstrukcyjnym?Zdjęcia projektowanej wędzarni w załączeniu do postu. Starałem się wykorzystać wiedzę pozyskaną za forum jak coś przeoczyłem z góry przepraszam