Skocz do zawartości

devonisch

Użytkownicy
  • Postów

    22
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Kraków

Ostatnie wizyty

62 wyświetleń profilu

Osiągnięcia devonisch

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dziękuję AndyAndy.....dziękuję....
  2. Wyrób elegancki. Zero smoły i przypaleń.
  3. Jeszcze nie ma dachu. Brakuje fug. Ale już działa. Kolejne próbne odpalanie. Po prawej miejsce na kociołek lub gar do parzenia wędzonek. Bez żadnych rur, kominów, szamotek. Duże palenisko. Niska temperatura spalania drewna. Jeszcze raz dziękuję Andyandy.
  4. Tak ma dymić. Dach uchylany. Dzięki Andyandy.
  5. Zrobiłem to. Działa rewelacyjnie. Pierwsze dymienie na pusto.
  6. Wreszcie jedno miejsce będzie na te zabawy z wędzeniem i parzeniem. No i sponsorzy się znaleźli po tym jak mi na Wielkanoc indukcja padła podczas przerobu 40 kg wędlin. A i beczka była za mała na te cyrki wiec powiedziałem dość. A rok temu na wiosnę jak zaczynałem wędzić w beczce pierwszego kurczaka to nie wierzyli, że to się uda.
  7. Dno paleniska jest wypełnione więc próg się zniwelował. Pomocne rady AndyAndy'ego w całym temacie bardzo trafne. Ale jeszcze masa roboty zanim to zacznie funkcjonować.
  8. Też się pochwalę postępami prac na działce. Na chwile obecną skończyłem murowanie. Zostało zrobić fugi, doczyścić i zabieram się za komorę. Planuję ją zrobić z desek sosnowych. Na środku planuję zrobić miejsce na grill, przygotowanie szynek. A po prawej stronie dodatkowe palenisko do parzenia wędzonek lub wstawienia kociołka. Na koniec zadaszenie. Może do listopada wyrobię się ze wszystkim.... Przyjmę wszelką konstruktywną krytykę oraz opinie.
  9. Nawet miesiąc temu jak był to ma znaczenie? Jak się przed tym ustrzec zatem? Mrozić? Przetrzeć octem całą lodówkę?
  10. To się może zdarzyć,jeżeli w lodówce były też przechowywane sery pleśniowe. Cenna wskazówka na przyszłość ale nie było serów. Czysta lodówka - wędlina oddzielnie trzymana w pojemniku na warzywa na dole lodówki.
  11. Witam, Od tego roku zacząłem przygodę z wędzeniem uważnie śledząc forum jak i wszystkie porady. Pierwsze trzy wsady wyszły idealnie i rodzina nie nadąża z zamówieniami. Ale pierwszy raz mi się zdażyło, że spleśniało mi 2 kg wędzonek przechowywanych w lodówce po 10 dniach od uwędzenia. Dodam, że nic nie kombinowałem podczas kolejnych wędzeń - zawsze te same sztywne zasady peklowania, ociekania, suszenia i wędzenia. Jedyne co za radą szwagra robię ciut inaczej niż standardy o tym mówią to fakt, że po parzeniu nie wyjmuję szynek tylko zostawiam w wodzie aż ostygnie. Są bardziej wilgotne i lepiej smakują. Ale czy nie to właśnie mogło być przyczyną tej pleśni? Proszę o wskazówki bo za 2 tyg. znowu kolejny wsad pójdzie w dym.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.