Skocz do zawartości

kamyk

Użytkownicy
  • Postów

    47
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    łąkie

Osiągnięcia kamyk

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. kamyk

    Szare oczko w kiełbasie

    Temp w lodówce 6st. I podejrzewam że problem leży tak jak mówicie w peklosól i czasie osadzania
  2. kamyk

    Szare oczko w kiełbasie

    Tak mięso w lodówce. Ale tak jak sugerujecie peklosól, zakupiona kiedyś tam i krótkie osadzanie do tego może i zaniska temp w lodówce i sprawa jasna. Czas wrócić do początków
  3. kamyk

    Szare oczko w kiełbasie

    I to by chyba wyjaśniło. Czas osadzania zbyt długo to nie trwało ok. godziny a może nawet 50 minut. I tu chyba wkradła się rutyna. I poraz kolejny wielkie dzięki że to forum istnieje.
  4. kamyk

    Szare oczko w kiełbasie

    Na pewno peklosól wcześniejszy wyrób robiłem 50/50 i myślałem że to była przyczyną. Ale okazało się że nie. Czy peklosól może stracić swoje właściwości. Otwierałem nową paczkę. [Dodano: 10 lip 2020 - 16:53] Peklosól o'sole data ważności czerwiec 2021 [Dodano: 10 lip 2020 - 17:00] Dziękuję za pomysł w przyszłym tygodniu robimy ponownie to sprawdzę tę reorię
  5. Witam brać wędzarniczą!Stała się rzecz niesłychana otóż w kiełbasie mam szare oczko. Ale po kolei. Mięso zakupione u sprawdzonego dostawcy. 1.5kg łopatki, 1.5kg boczku, 1.5 kg karkówki, 450g wołowego do kutrowania i ok. 750 g golonki. 20g na kg peklosól pieprz, Gorczyca i czosnek. Mięso pokrojone w kostkę i peklowanie 3 dni następnie mielenie kutrowania z przyprawami, mieszane i na noc do lodówki. Rano nadziewanie we flaka suszenie i wędzenie w temp ok 50stopni ok 3 godzin. Następnie patrzenie do temp. 68stopni. I takie kwiatek mi wyszedł. Stało mi się to drugi raz z rzędu i nie wiem co jest przyczyną. Zawsze kuełba wychodziła mi super. W smaku jest dobra tylko te szare oczko
  6. No to czysta solanka. Bedzie baza wyjściowa do ewentualnych kombinacji☺
  7. Wielkie dzięki za szybką podpowiedź . Karkówkę pekluję wg tabeli dziadka na 6 dni a potem wepchne ją w pęcherz.Solanka wg przepisu bez źadnych przypraw?
  8. pomóźcie! Jak peklujecie karkówkę do kątnicy?Czy jak zrobie wg tabeli dziadka nie bedzie zasłona? Rozmawiałem w sklepie na Prymasa Tysiaclecia w Wawie i mowią ze nie prowadzą juź sprzedaźy kątnic wołowych z uwagi na zastrzeźenia jakie ma do tego wyrobu weterynarnia i polecają pęcherze wołowe. Czy taki pęcherz się nada i postępuje sie tak samo jsk przy kątnicy?
  9. zagrzana parówkowa na śniadanie☺. Pracy mnóstwo ale walory smakowe rewelacja.
  10. No i się dokonało. No i się dokonało.
  11. Trwa zadymianie parowkowej
  12. Zakupy robiłem w selgrosie i z III był problem , a z tymi sitkami faktycznie przekombinowałem ileż to mniej kręcenia by było . A możecie mi podpowiedzieć kiedy zlać wrzątkiem w czasie studzenia?Kombinuję, że jak już wyjmę z zimnej kąpieli po około 5 minutach i rozwieszę do ostygnięcia to po jakimś czasie jak juz będą chłodne zanurzę we wrzątku i ponownie rozwieszam je do całkowitego ostygnięcia?
  13. paweljack wielkie dzięki za temat i na jego podstawie moje przygotowania wieprzowe II?- 2,5 kg wołowe II - 0,5 kg podgardle - 2kg dodatki peklosól 20g/kg pieprz czarny 3g/5kg papryka czerwona 3g/5kg gałka muszkatałowa 2g/5kg czosnek 4g/5kg 1. Na sitku nr 8 następnie na sitku nr 4,5 zmieliłem wszystko w oddzielnych pojemnikach. 2. Na sitku 2,5 (najmniejsze jakie posiadam) kutrowałem 2x wieprzowinę z wołowiną z dodatkiem przypraw i ok 1 litra lodu 3.Na sitku 2,5 dwukrotnie zmieliłem wszystko i wyszło coś takiego jutro upychanie w osłonki i dalsza obróbka Robiłem już kiełbasę wojskową i toruńską ale zmielenie parówkowej na ręcznej 10 to wyzwanie Czy ktoś może rzucić okiem na wieprzowinę to II czy III?
  14. Toruńską już też zrobiłem (wielkie brawa za przepis) razem z wojskową pół na pół po 5 kilo i powiem , że obie warte pracy. Smaki bardzo zbliżone, a zdania podzielone jedni za wojskową inni za toruńską - toruńska wyszła bardziej tłusta i siedziała w wędzarni do rana ok 10 godzin ale obie po kilku dniach wiszenia i obsychania nie do odróżnienia. Natomiast obie nadają się do podgryzania z chlebkiem , do grzania w wodzie a i wojskową śmiało można podsmażyć. Toruńskiej nie zdążyłem poddać obróbce cieplnej na patelni bo dziwnie zniknęła . Nakręcony kiełbachami w sobotę zabieram się za parówkową .
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.