dr inż. Ryszard Kowalski z Instytutu Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu uważa że saletry zaczęto używać w XIX wieku.niewątpliwie najstarszą metodą jest kiszenie , tacy szwedzi kiszą śledzie , islandczycy rekina, Fakt jest taki że jak ktoś nie chce to nie musi dawać peklosoli , jak ktoś lubi peklosól może kupić wędliny w tesco Ja ogólnie nie sole niczego , sole wyłącznie dla żony bo lubi .... Gdybym schabisze robił pod siebie była by tylko piri piri oraz pieprz bo lubie na ostro , a kapsaicyna też może być formą konserwowania , drugą rzeczą jest wygląd wedlin , moja mama ma od ponad 30 lat sklep miesny także na "ładne" wędliny się napatrzyłem już dość , może być szare mieso byle bez konserwantów (nie poto bierzemy świnie które są od znajomego żeby ładować saletre ).... Kolego Roger zapraszam do nas do sklepu kupisz sobie schab wędzony !!! Produkuje go chyba Bocer albo tłoki , i tak ma kość także różnice są mi znane ...