Skocz do zawartości

lenka

Użytkownicy
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Kobieta
  • Miejscowość
    uk

Osiągnięcia lenka

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. @lenka, Po tych wszystkich zabiegach nie wiadomo, co się w mięsie "zakociło". Gdybym była Tobą, to sparzyłabym tę kiełbasę a potem jeszcze raz podwędziła. "Kiełbasa dojrzewająca" to brzmi bardzo kusząco ale nie jest łatwe w realizacji nawet dla doświadczonych zadymiaczy. Tak też za naradą również Arkadiusza od razu poczyniłam, i pomysły na kiełbasę dojrzewającą porzuciłam
  2. Wędziłam wczoraj i dziś 3-4h w dymie około 30stopni. I teraz pytanie co dalej (trochę zgłupiałam, a nie chce by mięso sie zepsuło) sparzyć? czy może wędzić dalej tak jak do tej pory? a może jutro pod koniec wędzenia podnieść tmp do 80stopni i podpiec w wędzarni. Kiełbaska wyszła całkiem niezła i całkiem sporo dlatego chciałabym by dość długo mogła sobie wisieć w domu i naturalnie dojrzewać. PS, roger, arkadiusz - dziękuje za wcześniejsze wskazówki
  3. Rozumiem, to wieprzowinkę to jutro moge dorzucić do tej sarniny i dosypać odpowiednia ilość peklosoli czy peklować osobno?
  4. Witam serdecznie całą wędliniarska brać Jakiś czas temu zobligowałam znajomego do dostarczenia mi dziczyzny - stało się to szybciej niż sądziłam! :P ..i tak wczorajszego popołudnia weszłam w posiadanie 5kg sarniny (łopatka, udziec, i ładne duże skrawki) Mięso od razu pokroiłam w bardzo duze kawałki (ponad 5cm, są tez mniejsze) oddzieliłam tez wszystkie kawałki gdzie było widać krew (odeszło jakieś 300g) Kawałki mięsa zasoliłam pół szklanki zwykłej soli i wstawilam do lodówki by mieć trochę czasu na poczytanie forum i przygotowanie się do tematu (szybka realizacja obietnicy dostarczenia mięska mnie zaskoczyła) dziś z samego rana mięso opłukałam z soli i zasypałam niecałymi 100g mieszanki peklującej i wróciło do lodówki. Kawałki mięsa z przekrwieniami identycznie w osobnej misce, nie wiem jak je można spożytkować. Mięso zamierzam peklować tak ok 3dni czyli do piątku/soboty a następnie zrobić kiełbasę wg tego przepisu: http://www.kuron.com.pl/przepisy/art1631.html Chciałabym by była to kiełbaska dojrzewająca, wędzona i oczywiście aromatyczna jałowcem Z racji ze to moja pierwsza przygoda z wyrobem kiełbaski i to od razu z sarniną. nie chciała bym zbyt wielu grzechów popełnić dlatego będę niezwykle wdzięczna za 'patrzenie mi na rączki' i w razie czego danie po łapkach. Dziękuje za wszelkie porady i czas poświęcony na czytanie mojego wątku. Lena
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.