Skocz do zawartości

demi

Użytkownicy
  • Postów

    28
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Kozia Wólka

Osiągnięcia demi

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. demi

    Dziczyzna - Kiełbasy z dzika

    Powiedzcie mi proszę,czy z zamrożonego udźca dzika,można zrobić szynkę parzoną?Czy musi być świeże mięso?
  2. Właśnie u mnie mija miesiąc.Nie wiem,czy za 2 tygodnie wyciągać?Było stosunkowo ciepło...poradźcie,proszę.
  3. Zrobione!Teraz tylko czekać i się cieszyć na wynik eksperymentu.Połowa listopada będzie ok?
  4. Ja dzisiaj zaczynam eksperyment....mam chudy schab,700 g (na początek).Natrę ładnie solą i do jutra niech sobie w lodówce poleży...a jutro ciąg dalszy. Pozdrawiam
  5. To ty chcesz to mięso przetrzymać w popiele do grudnia ? A ile czasu przypuszczalnie będzie dojrzewało ca. 1,5 kg mięcha?...gdzieś czytałam,by zasypać popiołem i zapomnieć Termin i tak się przesunął,bo kolega za mało popiołu przyniósł,jeszcze ze 2 tyg. muszę poczekać.Przyznam też,że targnęło mną dziwne uczucie,bo wręczył mi ten popiół ze słowami:prosto z krematorium
  6. roger- dziękuję Ci pięknie Wkrótce zacznę eksperyment,myślę,że na Boże Narodzenie będzie wyżerka?
  7. Ponawiam pytanie:czy mięso przed musi być zapeklowane?....czy tylko przyprawione i "marsz do popiołu?" Mam piękny,przesiany popiół z różnych drzew Pozdrawiam
  8. Gratuluję udanego eksperymentu,na 100% też zrobię.Teraz mam jeszcze pytanie;mięsko zapeklować?..jak długo?
  9. Wiesz,kiedyś robiłam pieczoną rybę w skorupie solnej,tzn.sól mieszało się z ubitym białkiem i oblepywało się tym rybę.No i do piekarnika.Może by zrobić taki sarkofag z białka i popiołu,upiec to,by białko nie mogło się popsuć i potem tam mięsko do dojrzewania włożyć...no i dosypać popiołu,by było szczelne?...wtedy można by na szczotce zaoszczędzić
  10. A popiół przed skonsumowaniem tych pyszności,tylko otrzepać?...nigdy jeszcze nie jadłam popiołu może nadszedł czas,by spróbować?
  11. Weißwurst nie piecze się na ruszcie,tylko grzeje w wodzie.Jest zrobiona z cielęciny , z zieloną pietruszką i mlekiem.Typowy Monachijski specjał,jedzony ze słodką musztardą.Absolutnie nie mylić z Bratwurst,która jest zdatna do smażenia.
  12. EAnna-co racja,to racja
  13. Zrób też tak kawałek schabu,porównasz,co lepsze...w sumie niezły pomysł.A przed insektami możesz zrobić coś na wzór moskitiery...wtedy na 100% żaden obżartuch się do Twojej kiełbasy nie dobierze EAnna-myślisz,że się potrujemy?
  14. Soda działa antybakteryjnie...a natarcie mięsa alkoholem nie jest aż takim wykroczeniem,gdyż jest to niska zawartość alkoholu,max 40% i chodzi bardziej o aromat.To są moje rozmysły,ale jestem otwarta na wszelkie sugestie i rady. Niemcy też mają swoje szynki,które przyrządzane są z wódkami-owocówkami.
  15. Gregtom-jestem pod wrażeniem:) Ja w każdym razie mięso najpierw pocukrzę,a dopiero potem zapekluję na sucho.Nie będę też myć,tylko zeskrobię resztki soli na sucho.Przyprawię i do popiołu.Zrobię dwie porcje;do jednego popiołu dodam sody,a drugi będzie "dziewiczy". Piszcie proszę...ja się dopiero uczę.A może warto by było zmieszać popiół np. z szałwią?...bo alkoholem (jakąś aromatyczną owocówką) można przed przyprawianiem natrzeć....
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.