Skocz do zawartości

aikon36

Użytkownicy
  • Postów

    11
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Sosnowiec

Osiągnięcia aikon36

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Odpowiem Ci tak: co do solności dla mnie były w sam raz. Wszystko zależy jaką solankę zrobisz. Każdy ma swój smak. Już na drugi dzień był pusty talerz. A robiłem dwie szynki po kilogramie więc mogę na tej podstawie stwierdzić że rodzince smakowały jak cholera . Sorki że dopiero odpowiadam, lecz byłem troszkę zajęty.
  2. pewnie że zobaczę
  3. Panowie i panie właśnie zakończyłem . Szynka wędziła się niecałe 4 h zaraz po wędzeniu wylądowały do worków przeznaczonych do pieczenia. W jednej szynce wbity termometr . Z worków pozbyłem się powietrza zawiązałem i poszły do wody w temperaturze około 85 stopni. Po jakiś 50 minutach szynka miała 68 stopni. Lubie przepis Mira z jego strony. Dlatego też po osiągnięciu wymienionej wcześniej temp. Powędrowały w workach do garnka z 40stą stopniową wodą na 30 minut. Potem powieszenie i ostudzenie spokojne w tem. Pokojowej. REWELACJA - SMAK SOCZYSTOŚĆ ORAZ ZAPACH. POLECAM.
  4. Koledzy jako nowicjusz ten eksperyment będę testował za około 7 dni . Wczoraj zapeklowałem dwie szynki na próbę takie po 1 kg . Miro nie ukrywam że jedna wg. Twojego przepisu druga tylko w peklosoli. Po wędzeniu dam im ostygnąć a potem do worków i do garnka wode planuje utrzymać w okolo 80 stopni a w szynce będzie drugi termometr by wiedzieć kiedy gotowa
  5. Rozumiem że na zimno wędzone się nie parzy (błąd w zapytaniu ) lecz gdy podpiekę szynka chyba nie będzie soczysta.
  6. Jasne że masz racje lecz nie każdy ma maszynke do takiego pakowania. lecz nadal nie wiem czy pomysł dobry lub do bani. Czy są w tym pomyśle jakieś wady ?
  7. Tak się zastanawiam. wędząc na zimno lub na ciepło szynkę czy inne mięso musimy poddać je obróbce termicznej jeszcze przez parzenie. Co za tym idzie cały aromat wędzenia ulatnia nam się wraz z parzeniem w wodzie. Lecz gdybyśmy włożyli taki produkt do worków przeznaczonych do pieczenia , aromat ten powinien być utrzymany. Musimy spełnić tylko jeden warunek by nie przekroczyć 90 stopni wody , ponieważ może dojść do napompowania worka powietrzem i nastąpi nam nie kontrolowany wyciek wody lub wystrzał. Proszę o opinie.
  8. aikon36

    Peklowanie

    solanka wg kalkulatora dziadka o mniejszym zasoleniu zrobilem dzisiaj
  9. aikon36

    Peklowanie

    Weteran jesteś wielki nie pomyślałem o tym
  10. aikon36

    Peklowanie

    Naczynia są małe pojemność 2 litry wiec butelkę nie zmiescze a nie można dorobić solanki i dolać ?
  11. aikon36

    Peklowanie

    Witam Sorki że się wtrące lecz mam mały problem. pekluje 2 szynki takie po 1 kg robie je osobno ponieważ jedną pekluję w samej peklosoli a drugą z dodatkiem przypraw bo chce zobaczyć ktora lepiej bedzie mi smakowac. i tu pojawia sie maly problem , a mianowicie w obu naczyniach szynka nie jest cala zalana. Co mam zrobic z tym fantem?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.