Skocz do zawartości

uncles

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    WWA

Osiągnięcia uncles

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. widar, ja robiłem na Robico. Bardzo fajne mleko. Mam pytanie. Serki leżą od niedzieli i zaczynają trochę pękać, tzn ze są za suche, co z tym mozna zrobic?
  2. Acha, ok. Ja musiałem innego linka poszukać, bo akurat na tym kompie co teraz jestem wykrzaczyła mi się JAVA i nie mogłem skorzystać z tego linka powyzej;)
  3. Gdyby ktoś potrzebował, to znalazłem link w necie: http://uploaded.net/file/5cr278ym Format uploadu: PDF Dane techniczne: 0% Ilość stron: 435 Wersja językowa: PL Wielkość uploadu: 3 MB Hasło: brak
  4. Dzięki za odpowiedzi Dopiero zaczynam, ale staram się sporo czytać, jednak nie zawsze odnajduję odpowiedzi. Jeżeli pozwolicie, to miałbym jeszcze pare pytań Można by w sumie jakieś FAQ zrobić na forum:) 1) Trochę chyba niepotrzebnie kupiłem chlorek wapnia, myślałem, że zawsze dobrze trochę dodać dla lepszej jakości skrzepu. 2) Zastanawiam się jeszcze jak Wy utrzymujecie tą temperaturę, skoro gaz musi być wyłączony. Jakiś grubych garnków nie mam, najwyżej owinę jakimś ręcznikiem? Czy zostawić normalnie poza gazem i te 30min temp bedzie sie spokojnie utrzymywała? 3) Zamówiłem też chusty i w związku z tym mam jeszcze jedno pytanie, czy po przerzuceniu skrzepu do chusty mam wycisnąć z całej siły czy lepiej powoli delikatnie? 4) Problemy z serem. Powiedzmy, że robię a'la koryciński: a) dlaczego w serze jest mało lub nie ma w cale dziur? b) dlaczego ser pęka? c) co ile dni przecieramy skórkę solanką(wtedy kiedy ser z zewnątrz robi się jakby klejący?) d) po przekrojeniu przestaje dojrzewać czy można kawałki przemyć solanką i wtedy będzie kilka 'osobnych' serów? e) przyprawy dodajecie na poczatku przy podgrzewaniu mleka czy dopiero jak oddzielacie skrzep? czytałem że mozna tak i tak. 5) Todek, ile Ci wyszło sera z tych 3 litrów? Pozdrawiam
  5. Dzień dobry Mógłbym prosić o pomoc? 1) W którym momencie najlepiej dodać chlorek wapnia 2) Czy po dodaniu podpuszczki przykrywamy garnek pokrywką i ściągamy z ognia czy utrzymujemy cały czas jedną temperaturę? 3) Po wyjęciu z solanki i osuszeniu kiedy ser nadaje sie do 'pierwszego' spożycia? Przez noc już sól w miarę się rozejdzie, czy lepiej dłuzej poczekać? 4) Jak najlepiej przechowywać podpuszczkę w płynie, żeby nie utraciła właściwości. Wstawić do lodówki i już? Z góry dziękuję za pomoc
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.