Skocz do zawartości

jimimlody

Użytkownicy
  • Postów

    99
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O jimimlody

  • Urodziny 25.04.1988

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Kozłowo
  • Zainteresowania
    Motocykle technika i komputery piłka nożna a ostatnio wędzenie i wszystko co z nim związane :)

Osiągnięcia jimimlody

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Samoróbka nierdzewna zakupiona i spawane samemu pod żądany rozmiar myśle ze mnie przeżyje kroki takie podjąłem bo juz dwie „kupne” raszki zajechałem na grilu pozostawionym na dworze tak wiec nierdzewka kupiona i liczę ze teraz będzie juz spokój do końca życia a przynajmniej na długo Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  2. I ja tez co nie co uwędziłem[emoji4] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  3. [emoji106] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  4. Chudziak tak jak napisałem wyżej „przykładowo 80g soli...itd” a dlatego przykładowo ze podałem pierwsza wartość z tabeli dziadka dla PRZYKŁADU !!! Bo nie chodziło w tym poście o peklowanie mięsa ani o to kto jak słone lubi tylko o zupełnie coś innego. Pytałem (może mało precyzyjnie się wypowiedziałem ) o to czy majac do uwiedzenia łącznie 2 kg sera i zrobię zalewę według qba-69 ( bo robię pierwszy raz wiec od jakiś parametrów trzeba wyjsc) to wkładając serki do naczynia zalewam 1,5 litra wody plus wcześniej rozmieszane 100 G soli nie peklosoli to zalewa nie pokrywała mi całej powierzchni serków. Dlatego pytałem czy żeby pokryć serki zalewą mam znowu rozrobić 1,5 wody plus 100 G soli żeby było takie stężenie jak wcześniej i zalać całe serki bo w przykładzie qby nie było napisane ze 1,5 l wody plus 100 G soli „na kilogram serka” - tego „na kilogram” nie było i teraz mozna gdybać - wiec wolałem zapytać. Odpowiedz dostałem wyczerpująca i myśle ze teraz juz błędów będzie dużo mniej pozdrawiam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  5. Hehe bardzo dziękuje za informacje banały ale lepiej zapytać niż gdybać Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  6. Tak właśnie peklowanie - mięso a sól do serów a te dwa kg to tak: łącznie mam 2 kg serów wiec układając je w pojemniku zalewam 1,5 litra wody ze 100 G soli i zalewa nie przykryła mi serów tak wiec znowu rozrabiam 100 G soli w 1,5 litra wody żeby dolać ta sama mieszankę i pokryć sery zalewa z rad wychodzi 3 litro zalewy na 2 kg sera dobrze rozumuje czy jednak się mylę proszę o sprostowanie w razie czego żeby nie popełnił gafy co do słoności to tak jak piszesz to Twój smak gust ja zaczynam przygodę z wędzeniem i mięs i serow i od czegoś trzeba zacząć tak wiec ide utarta droga w razie czego będę modyfikował pod siebie z góry dzięki za cenne uwagi Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  7. Jak by co wiem ile to jest 1,5 litra wody chodzi mi o to ze w peklowania mięs jest ujęte „na kilogram mięsa” czy podczas peklowania serów przygotowania mieszanki peklującej tez zasada jest na kilogram sera czyli czyli mając 2 kilogramy sera daje 100g soli na 1,5 litra wody x2 co daje nam 200 gram soli na 3 litry wody tak? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  8. Nie wiem o co chodzi z tym żebym poczytał o peklowania mięs skoro dane są z tabeli dziadka a szynki zapeklowałem wiedziałem i były pyszne pytam o sery czy jak mam np 3 kg sera to wartości podane przez qba-69 czyli „100g soli na półtorej litra wody” robię razy 3 bo tyle kg serów mam ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  9. Witam mam pytanie bo nie znalazłem po drodze a wole się upewnić. Do peklowania mięsa używamy przykładowo 80 g soli na 0,4 litra wody na kilogram mięsa przy serach qba pisze : "100g soli na półtorej litra wody" i tu pytanie?! - na kilogram sera ? Pytanie może i głupie ale lepiej zapytać niż marnować ser
  10. jimimlody

    Ociekanie

    To ja zapytam czy szynka do ociekania może wisieć w pomieszczeniu gdzie jest jakieś 16 20 stopni? Bo w garażu w nocy będzie koło 0 jak nie na minusie pytanie co lepiej czy dość ciepła kotłownia bliżej 20 stopni czy garaż koło zera ?
  11. /topic/12867-budow%C4%99-czas-zacz%C4%85%C4%87-w%C4%99dzarnia-i-grill-jimimlody/dla chcących konstruktywnie skrytykować
  12. Witam jak juz znajdziesz cos co Cię interesuje jak najbardziej pochwal się wszystkim jednak weź pod uwagę fakt ze tak jak w moim przypadku w ciągu roku studiowania forum i 2 razy zmieniłem koncepcję a jak juz sprecyzowalem swoje plany projekt uległ zmianie jeszcze 3-krotnie i nadal siedzę i czytam żeby nie popełnić poważnych bledów i żeby wybrać to "jedyny" niepowtarzalny projekt mojego pomniczka pozdrawiam
  13. Artur Dor dokładnie, czytanie jest spoko, a więc i jakaś literatura się pewnie znajdzie pozdrawiam i dziekuje ze miłe przywitanie niebawem zabieram się za szkice !!
  14. Szkice to mały problem gorzej będzie z murarstwem ale wiem nie poddaje się zresztę mam szwagra który się coś tam zna (zrobił sobie dobudówkę i stoi ) tak że poproszę go o dzień, dwa nauki resztę muślę że dam radę sam ArkoGdynia jestem młody ale to są niezapomniane smaki których już od dawna nie miałem możliwości kosztować mam nadzieję że chociaż w małym stopniu dorównam wujkowi ale napewno będę się starał oczywiście licząc na Waszą pomoc a jak wszysko będzie ok to chciałbym przekazać zdobytą wiedzę następnym pokoleniom dziecią wnuką wyroby z pewnością ich do tego zachęcom
  15. Dzięki mam nadzieje że taka będzie ale jeszcze wiele przedmną
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.