Chudziak tak jak napisałem wyżej „przykładowo 80g soli...itd” a dlatego przykładowo ze podałem pierwsza wartość z tabeli dziadka dla PRZYKŁADU !!! Bo nie chodziło w tym poście o peklowanie mięsa ani o to kto jak słone lubi tylko o zupełnie coś innego. Pytałem (może mało precyzyjnie się wypowiedziałem ) o to czy majac do uwiedzenia łącznie 2 kg sera i zrobię zalewę według qba-69 ( bo robię pierwszy raz wiec od jakiś parametrów trzeba wyjsc) to wkładając serki do naczynia zalewam 1,5 litra wody plus wcześniej rozmieszane 100 G soli nie peklosoli to zalewa nie pokrywała mi całej powierzchni serków. Dlatego pytałem czy żeby pokryć serki zalewą mam znowu rozrobić 1,5 wody plus 100 G soli żeby było takie stężenie jak wcześniej i zalać całe serki bo w przykładzie qby nie było napisane ze 1,5 l wody plus 100 G soli „na kilogram serka” - tego „na kilogram” nie było i teraz mozna gdybać - wiec wolałem zapytać. Odpowiedz dostałem wyczerpująca i myśle ze teraz juz błędów będzie dużo mniej pozdrawiam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk