Skocz do zawartości

iwus_iwona

Użytkownicy
  • Postów

    6
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Kobieta
  • Miejscowość
    Iława

Osiągnięcia iwus_iwona

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam Nigdzie w internecie nie ma przepisu na kiełbaske ala wiedeńska , cielęcą lub ala berlinkę . Mam 2 letnie dziecko które uwielbia berlinki głównie dlatego że chwyta je w rączkę i nie jest za duża zeby mógł ją pogryźć Nie chce truć dziecka niesprawdzonymi przepisami więc wole zapytać się profesjonalistów : 1.Ile właściwie trzeba dać peklosoli do mięsa większośc osób na forum proponuje 17g/kg , czytajac przepisy na innych stronach kobiety dodają tylko 1 łyżkę peklosoli . Co się stanie jeśli uzyła bym miejszą ilość peklosoli .? 2.peklosól dodajemy do wody czy nacieamy nia mieso i potem razem z nią je mielimy ? 3.czy 24 h to wystarczający czas dla miesą w wodzie z peklosolą? 4.W co nadziać parówki żeby można było je wstępnie przygotować do parzenia a potem mrożenia ?Jaki czas trzeba gotować czy parzyć parówki bezpośrednio przed podaniem ?
  2. Miro a powiedz mi który wędzarz amator kupi wędzarke za 1000 zł ? bo według ciebie inwestycja za 400 zł to byle gówno ? Dziękuje wszystkim za rady , pocieszające i mobilizujące do dalszej nauki jest stwierdzenie że moja wędzonka to jeszcze nie trucizna , bo szkoda by mi było to wyrzucić Dzęki waszemu wsparciu napewno nastepnym razem osiągne zdrowsze i ciekawsze efekty Pozdrawiam
  3. Witam Do kiełbasy dodałam peklosoli , wędzarka była zakryta drewniną deską . To w jakiej temperaturze powinnam w końcu wędzić i jak długo żeby mieć ładną jasną kiełbase , nie wiem czy kolor tej kiełbasy to wina złego oszuszenia ponieważ zanim dałam dym sprawdziłam czy kiełbasa nie jest wilgotna i wszystko wyglądało ok , nawet w połowie czasu wędzenia jak ogladałam kiełbase to wyglądała na taką w miare dobrą bo miała jeszcze jasny kolor , może to wina że przez chwile skoczyła mi temp do 90 stopni ? ale to trwało bardzo krótko więc też bym na to nie stawiała .Może za długo wędziłam ?pod koniec wędzenia zaczoł padać deszcz co nie co osłoniłam wędzarke ale to chyba też nie mogło wpłynać na jej wygląd? Kolejne pytanie w nastepny weekend zaczynam wędzić szynkę + boczek jakich temperatur powinnam się trzymać i jak długo ?dodam że już 6 dzień mieso stoi w solance z peklosoli (na balkonie) gdzie jest stosunkowo zimno . wstawiam zdjęcia mojej wędzarni http://www.iv.pl/images/83798792521805809896.jpg
  4. Witam ponownie Jestem już po swoim pierwszym wędzeniu przesyłam zdjęcia to pewnie doświadczeni użytkownicy od razu będą wiedzili co zrobiłam nie tak mieso które użyłam : szynka , boczek , wołowina najpierw osuszyłam przez ponad 30 minut w temp:40 stopni na otwartej wędzarce starając sie nie dopuszczać dymu , wędziłam w temp :40-60 chociaż bliżej było 50-60 stopni . przez 3,5 godziny , parzyłam 20 min w 75-80 stopni do wędzenia użyłam drewna gruszy (bez kory). jesli chodzi o smak to całkiem znośny , tylko kolor troche zastanawiający .Już nie wiem co zrobić lepiej żeby kolor wyszedł "zdrowy " czyli taki jasny a nie jak w tym przypadku ciemny . Czy takie kiełbasy są zdrowe , nie zaszkodzą mi ?
  5. Witam Dziękuje za odpowiedzi dziś jade kupić ćwiartke świnki i w piątek przewiduje wędzenie . Zastanawiam się natomiast czy najpierw wędzić a póżnij parzyć czy odwrotnie ? zalezy mi żeby nie trzeba było mrozić kiełbasy dlatego może lepiej najpierw sparzyć apotem wędzić babcia uparła się że tak będzie lepiej bo jak uwędzę i potem sparze to kiełbasa nabierze wody i szybciej bedzie się psuć .
  6. iwus_iwona

    Przywitanie

    Witam Serdecznie Zaczynam przygodę z wędzeniem ! Mam dopiero 24 lata więc proszę o wyrozumiałość co do moich pytań Pozdrawiam
  7. Witam serdecznie Zapoznałam się chyba już z większością tematów na forum ale prosze o pomoc w poprawieniu moich błędów , zależy mi żeby pierwsze wędzenie wyszło "jadalne" . 1.Wędzarnia Zakupiłam wędzarnie na allegro , jest to niewielka ogrodowa wędzarnia drewniana z małym paleniskiem . Przewiduje wędzenie w temperaturze 45-60 stopni ponieważ taką temperature najłatwiej jest utrzymać . 2.Mięso Planuje zacząć od wędzenia kiełbasy , i tu się zaczyna problem bo przepisów jest dużo a mi chodzi o najprostrzy podstawowy . ten wydaje mi się w miare prosty : http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1365-kielbasa-szczepana-przysmak-mnicha ale autor nie pisze nic o peklowaniu , więc nie wiem czy wystarczy "po czym dolewamy tak przygotowaną wodę do pokrojonego mięsa i mieszamy dodając sól i pognieciony czosnek. Mieszamy ok. 10 min i już nasz farsz jest gotowy." I już nabijać kiełbase czy wczesniej trzeba było coś zrobić ? 3. Wędzenie Moja wędzarka ma małe palenisko , i cieżko jest uzyskać stałą temperature (kiedy pierwszy raz ją rozpalałam , musiałam cały czas dokładać po kawałku drewna (używałam ściętej gruszki ) żeby uzyskać temp :50-60 stopni bo co chwilę się wachała .Jak palić i czym żeby kiełbaski dobrze się uwędziły ? jakiego drewna użyć autor pisze: "Wędzimy bez osuszania. Wkładamy kiełbasę do wędzarni i zamykamy. Wędzimy ok. 3 h w temperaturze 50 - 60 st.C, do chwili uzyskania lekko czarnego koloru." bez oszuszania ? prawie w każdej ksiażce pisze że to ważny proces ? czy również powinnam zastosować się do rad autora ? 4.Parzenie i ponowne wędzenie: (według autora ) Kiełbasę parzymy 20 min. w wodzie o temperaturze 75 st.C, po czym schładzamy na powietrzu do 40 st.C i ponownie wędzimy 2 h do bardzo ciemnego koloru, dosypując do ognia owoce jałowca. Jestem kobietą w ciązy dlatego dla 100% pewności wolała bym jednak ją upiec (50 min w temp -80 stopni? ) czy tak można ? oraz czy mozna pominąć ponowne wędzenie ? odczekać do ostudzenia i zjeść jeszcze tego samego dnia ? Bardzo proszę o rady i uzupełnienie mojej wiedzy . Czytam forum zapoznaje się z napisanymi wątkami , ale ciągle czegos mi brakuje . Dziękuje bardzo ! Pozdrawiam szanowne grono
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.