Skocz do zawartości

2wiesiek

Użytkownicy
  • Postów

    10
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    radomsko

Ostatnie wizyty

297 wyświetleń profilu

Osiągnięcia 2wiesiek

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. PILNIE POTRZEBUJĘ PRZEPIS NA KIEŁBASKI Z DROBIU (WIELKOŚĆ FRANKRUFTERKÓW)

    Najlepiej drobiowo - wieprzowe

     

  2. Przeczytałem Wasze uwagi i ciekawe rozwodzenia o mojej niekompetencji w peklowaniu Część pisze jaki ze mnie głąb Może powinienem zareagować szybciej lecz zastanawiałem się dlaczego osoby opisujące moje przejęzyczenie jednostek szybko wyciągają wnioski i od razu przystępują do krytyki Nie znam się na peklowaniu , wędzeniu lecz właśnie po to weszłem na ten blog Nie będę rozciągał tego tematu i tylko napiszę że użyłem w peklowaniu mokrym 1,4 dkg soli na 1 kg mięsa
  3. peklosól o,14 dkg na kg mięsa wody dałem 2 l ponieważ solanka nie przykrywało mi mięsa i nie byłem pewien czy dolewając wody powinienem dołożyć peklosoli A co by było jeżeli naczynie było by z dużym dnem i aby przykryć mięso musiałby zalać 10l wody. Cz należy stosować tabele do ilości wody czy mięsa
  4. Ponownie witam po kolejnym wędzeniu uwędziłem szynkę 0.8 kg oraz 3 polędwiczki(0,8 kg) peklowałem 7 dni ( peklosól o,14 dkg na kg) wędziłem 45-55 stopni przez 4 godz Szynka oraz polędwiczki soczyste , kolor i wygląd OK lecz dziwne wyroby nie słone (przy 0,14 peklosoli i wody około 2 l ) mam prośbę , ponownie chce spróbować wykonanie kiełbasy Kiełbasa powinna być krucha i nie tłusta , lecz powinna wisieć w spiżarni z oczkami słoniny i nie byś za bardzo twarda podobna do myśliwskiej . Proszę o dobry przepis , a szczególnie wędzenia
  5. przy takich temperaturach jak podałeś w takim czasie to raczej pewność , podejrzewam że w przypadku szynki było podobnie , Musisz pilnować temperatur na każdym etapie produkcji .Przy temp 20-30 stopni to czas osadzania/osuszania to 2-3 godziny (do suchego , dobrze jest go wspomóc wentylatorem aby maksymalnie go skrócić) . Ja w takich temp bliżej 30 stopni to szynki (lub inne wędzonki -kawałki mięsa) osuszam ręcznikiem papierowym i do nagrzanej wędzarni i otwieram ją mocno , staram się skrócić ten etap do minimum . Kiełbas nie robię bo nie mam warunków (chłodniczych) A przy okazji jestem z Namysłowa
  6. W jakiej temperaturze te 12 h? w temperaturze otoczenia ,spiżarnia nie wiem jak u kolegi ale jak ja robiłem kurczaka to podczas osuszania szyber w Borniaku otwarty na max a podczas wędzenia przymknięty ale tak na około 50%. Jak powinno być? ja około godziny suszyłem z otwartym szybrem , wędziłem w bardzo gęstym dymie - szyber prawie zamknięty
  7. dzięki za rady jeszcze raz przeanalizuje rady Dziaka i napisze na forum
  8. http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1141-wedzenie-wedzonek-kilka-praktycznych-porad-dla-nie-wtajemniczonych wcześniej czytałem tą stronę i wydaje mi się że stosowałem się do niej
  9. zastosowałem przepisy z internetu, Borniak nie jest tu winień szczególnie mam problem z kwaśnością oraz z twardym jelitem Nie wspomnę z z kolorem wędzonki
  10. NIE ZAKUP BORNIAKA WYDAWAŁ SIĘ PROSTYM SPOSOBEM NA WŁASNE WĘDLINY
  11. Zakupiłem Borniaka i wyobrażałem sobie że nie jest problemem wyrób i wędzenie wędzonek 1 jeżeli chodzi o peklowanie jest jak najbardziej ok. 2 wędzenie , wielki problem Pierwszy wyrób to szynki Kolor wewnątrz , różowy lecz z zewnątrz szary ( w smaku kwaskowaty) Następna próba kiełbasa Wędziłem 4 godz w temp 55-60stopni i przypiekałem 90 stopni około 1godz Kiełbasa do wyrzucenia ,sucha ,bardzo ciemna , twarda Następna kiełbasa Suszenie 12 godz , plus 1 w Borniaku 30 stopni Zimny dym 3 godz 2godz 50-60 stopni Parzenie Kiełbasa , plamy białe , kwaskowaty posmak , rozsypuje się podczas krojenia ,nie wiem dlaczego W obu kiełbasach mam bardzo twarde jelita
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.