Skocz do zawartości

Switala18

Użytkownicy
  • Postów

    198
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Żnin

Ostatnie wizyty

1 252 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Switala18

Współpracownik

Współpracownik (7/14)

  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

2

Reputacja

  1. No to chyba dziś zrobię test bo 80st idzie bez problemu a do 100st jeszcze nie testowałem
  2. chciał bym przygotować tą kiełbasę, moja wędzarnia elektryk jest chyba za słaba aby w niej uzyskać 100-120 st na początku, bardziej 80 st. Pytanie czy ten pierwszy etap można przeprowadzić w piekarniku a później do wędzarni?
  3. Ja próbowałem odkręcać pęta parówek ale no niestety sie odkręcały, dlatego robię sznurkiem. Szybko i sprawnie.
  4. Manufaktura parówek drobiowych i wędlina drobiowa (peklosól + słodka papryka) zobaczymy co z tego wyjdzie. To już kolejny raz jak robię parówki drobiowe i z córką stwierdziłem, że te sklepowe to nie są smaczne. 😁
  5. Dziękuję ci za odpowiedz, kwestia obróbki wędzenia wychodzi jak przy kiełbasie polskiej
  6. Ciekawy przepis ,prosty w wykonaniu. Zastanawia mnie tylko kwestia braku podpiekania i ewentualnego parzenia. Czy to jest coś w stylu naszej kiełbasy polskiej?
  7. Halusia ta kiełbasa Polska mmmm cudowni wygląda, aż nabrałem chęci na zrobienie Zastanawiam się co to za miseczka na dnie wędzarni?
  8. Obstawiam że na sto procent ściągnięte z Rogera. Ja dzięki uprzejmości kolegi Rogera przerobiłem poprzednią wersję Browinu i śmiga rewelacyjnie.
  9. Ostatnie wędzenie w tym roku. Trzeba było zrobić zapasy. 1. Produkcja nabiału - z 10l mleka wyszło 1,9kg sera białego podpuszczkowego + 200g ricotty. Ricotta, ser biały w przyprawach, ser biały przeznaczony na zrobienia gołki 2. Produkcja wędliny szynkowej oraz kabanosów razem jakieś 5kg mięsa - Kabanosy - część w jelitach baranich, część w osłonkach. Tak się dzieje jak człowiek zamawia dla wygody jelita na pasku które i tak trzeba zakładać ręcznie. Zapas zrobiony 😀 Przepis z 16 oraz od halusi. - Kiełbasa szynkowa - według 16 oraz od Jacka - Polędwica - nie mam jeszcze zdjęć ponieważ jeszcze jej nie rozkroiłem. Polędwica w przyprawach, wędzona oraz parzona do temp. 60-70 w środku. Tak wszystko wyglądało przy wędzeniu. Kabanosy i polędwica. Sery i szynkowa już wyciągnięte.
  10. Wszystko się zgadza. Błędem było dodanie za dużej ilości wywaru. Dodałem chyba na całość jakieś 7 chochelek. Następnym razem dodam mniej. Najważniejsze jest to ze w smaku jest super. Jedyne odejście od przepisu to zamiar piersi dałem udka z kurczaka bez skóry oraz dodatek marchewki.
  11. Pierwszy pasztet według przepisu Halusi. Jeden z żurawiną drugi ze śliwką. Raz zmielony w maszynce na sitku makowym, drugi raz rozdrobniony w blenderze z dodatkiem wywaru. W smaku pyszny jednak na drugi raz dodam mniej wywaru, ponieważ pasztet jest mało zwarty. Pieczenie według przepisu jednak aby góra się nie spaliła ostatnie 15-20 min temo 150. Wieczorne przygotowania do produkcji.
  12. oto polędwica Nie za sucha lecz w sam raz 😃. W tej chwili pekluję na sucho kolejną polędwicę i tym razem użyłem tylko peklosoli oraz gotowej mieszanki przypraw. Przygotowuję się do większego wędzenia i zastanawiam się co jeszcze wykonać z wędlin. Na pewno zrobię krakowską oraz sery ala gołki.
  13. przejrzałem cały wątek, i dostałem chorobę co się nazywa ślinotok. 😀. Bardzo fajne wyroby, fajne koncepcje. Zastanawiam się nad kilkoma recepturami na polędwicę oraz boczki. Ładnie wyglądają a nie trafiłem na przepis czy sposób wykonania.
  14. Jeżeli chodzi o wędzarnię balkonową to mam , korzystałem i ja nie polecam. Mam na kanale filmik z taką wędzarnią. Najważniejsze problemy to brak kontroli temperatury i bardzo ciężka wymiana zrębek oraz dolewanie paliwa do palnika. Jeżeli koledzy polecają Borniaka elektrycznego to bym się nie zastanawiał tylko ich posłuchał. Sam zrobiłem sobie wędzarnie elektryczną i jestem z niej mega zadowolony.
  15. Przy okazji pokaże jak rozmrożę
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.