-
Postów
17 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
Informacje o profilu
-
Płeć
Mężczyzna
-
Miejscowość
lake village
Osiągnięcia filip filipon
-
Mielonki oraz rolady z indyka, kurczaka i świnki
filip filipon odpowiedział(a) na Ulalka temat w Ulalka
- 172 odpowiedzi
-
- indyk
- sól peklująca
-
(i 5 więcej)
Oznaczone tagami:
-
-
Projekt budowy wędzarni opracowany przez Andyandy'ego
filip filipon odpowiedział(a) na Maxell temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Sosnowe sie nadaja,,sa jednak nie trwale,,musza byc dobrze wysuszone,,przez pierwsze wedzenia wycieka z nich zywica,,szybko sie robia czarne i brzydkie,,polecam drewno lisciaste najlepiej jak najtwardze o gestej strukturze Skad sie bierze w waszej swiadomosci chec ocieplania komory?? Uwarzam ze podwojne sciany w zupelnosci wystarczaja,,nieszczelnosci w deskach scian sa mile widziane,,wiec po co to wszystko obijacie blachami,welnami itd ???? Wedlug mnie to dosc duzy blad. -
Cegla ta sa wykladane kominki od srodka w tych drewnianych domach,po drugiej ich stronie jest tylko 1,7 cm plyta cementowa a pozniej juz tylko deski,,wiem napewno ze sie cala nie nagrzewa,podgrzalem palnikiem jedna jakies 2 min i po jej drugiej stronie byla zupelnie letnia,,kiedy zamiatam te podloge poza zmiana barwy nie zauwazylem zadnych innych deformacjii ani niczego dziwnego,jest przyklejona na jakis specjalny klej odporny na wysokie temperatury ( podobny do szarej plasteliny ). Dziekuje wszystkim za komentarze,,ten boczek,,co coz,,po ok 6 h wedzenia w ok 50-60 C postanowilem go podpiec,byl ok 1 h w temp ok 90 C,nie mierzylem temp w srodku,,zastala mnie noc i go wyjalem,jak go jem nie ciagnie sie w zebach ale nie jest kruchy,,taki cos pomiedzy,,w smaku b.dobry Tak to se cegly co podalas linka do nich,,jesli sie nazywaja w Polsce szamoty,,czy klinkiery :P) nie mam pojecia,,dziekuje
-
-
wedlug instrukcjii lokalnego sklepu z ceglami,,poszedlem powiedzieli mi ze takie,,i takie kupilem,,jest to cegla termo-izolacyjna,nie nagrzewajaca sie ,,nie wiem jak sie nazywa w Polsce
-
Wszystko wg instrukcjii,,zeby nie ssalo wilgoci przez wylewke....Nie znam jej nazewnictwa,,jest to Fire Rated Brick rated up to 2500F,,ma sie nie nagrzewac,,a jak sie nazywa po Polsku nie wiem,,
-
Moj kibelek krok po kroku,,nie lubie chodzic w tlumie lub powielac tego co wiekszosc zna,,w swojej zainstalowalem kilka extra dysz,,wedze w niej ok 6 mscy i dziala cudownie,,ma wiecej zalet,,,niz,,szczerze mowiac nie zauwazylem zadnej,,polecam Wymiary na miarce sa w calach,,,cal to 2.54 cm
-
Poprzebijalem kibelek jak ser szwajcarski,,w zaleznosci jakie sa wiatry,,zakladajac ze nie wieje roznice sziegaja 2 C,,moj strop wyposazony jest w extra dysze
-
Swoja przygode na serio rozpoczalem od ponad roku,,probowalem cos tam cos tam na wlasna reke myslac ze zerzarlem wszystkie rozumy,nie wiedzac ile to gram,,albo zadnej procedury w technologii obrobki miesa,,totalne zero.Moja pierwsza wedzarnia byla to beczka z rura,bez termometru,,a pierwszym wyrobem boczek,,bylo to cos okropnego cos czym kazalem sie domownikom zachwycac,,nastepna wedzarnia byl drewniany domek z rura do paleniska ok 1,8 m,,bylo lepiej,,ale,,,to nie to co mialo byc czulem to..Pozniej poznalem Kostka 61 ktory to byl i jest moim mentorem,,i jedno jest pewne ,,gdyby nie on,,nie bylo by mnie tu,,ani nie wiedzialbym tego co wiem teraz..Jacku ogromne dzieki raz jeszcze..Na zalaczonym zdjeciu moja wedzarnia,ktora jak narazie spisuje sie na medal w kazda pogode,,zalaczam kilka zdjec wyrobow.