Skocz do zawartości

dionizes

Użytkownicy
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Turek

Osiągnięcia dionizes

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Mięso od lokalnego rzeźnika, zawsze było ok. Tak, tak, oczywiście. Tak jak wcześniej pisałem, podejrzewam że powedem była za ciepła zalewa. Zawsze używam przegotowanej wody i dodaje wywar + sól/peklosól i w momencie wlewania zalewy do mięsa byłem świecie przekonany że jest już wychłodzona....niestety nie była, poczułem jak dociskałem mięso. Sprawdzam temperature zalewy już po wymieszaniu kiedy schłodziła sie od mięsa - 15,5o C - zaryzykuje zostawie (ile miała przed wlaniem?!). No i podejrzewam że właśnie wtedy 'diabeł się nią zainteresował' Eh, niedopatrzenia. Nie mówie że sytuacji nie uratowała by np. wieksza ilość peklosoli, może czas zwiększyć trochę dawke
  2. Dionizes zastanawia mnie czy dobrze napisałeś iż peklosoli było tylko 50%. Już wielokrotnie była mowa o maksymalnej granicy 50/50 i o ile pamiętam tyczyło się to peklowania drobnych elementów na sucho. I kolejne pytanie dlaczego nie użyłeś samej peklosoli? właściwie to peklosoli było tylko 40%. Kiedyś znalazłem na tym forum wpis pewnego użytkownika o tym że on stosuje takie własnie proporcje w celu zminimalizowania ilości wsypywanej chemii (czego jestem rownież fanem) i już wielokrotnie stosowałem taką proprcję do peklowanie na mokro i such bez żadnych problemów - nie wiem, może więcej szczęscia niż rozumu, moze taka wystarcza? Fakt , ze różowy kolor, szczególnie w kiełbasie jest już baaaaardzo delikatny. Ryzykuje? Dzieki za rade , tak też własnie zrobie!
  3. Witam wszystkich! Potrzebuje pilnie porady - wędze w sobote rano, a wlaśnie zauważyłem że moja zalewa peklujaca zaczeła sie lekko pienić i miała takie pływajace glutki, ale nie pachniała jeszcze źle (tak mi sie przynajmniej wydaje). Z mięsem chyba jest wszystko ok, nie śmierdzi i nie jest obślizgłe - jak jeszcze mogę się upewnić? Dla pewnosci wylałem solanke i się zastanawiami czy juz powiesic mięso w lodówca do odsączania na 36h (moge ustawić temp.3-7 stopni), czy jednak zrobić nowa zalewe i dopiero jutro wieszać? To był 13 dzień(pechowy?) peklowania, 80g peklosoli i soli (40/60%) na litr wody. Podejrzewam że zalewa była za ciepła jak ja wlewalem na samym początku...moje nie dopatrzenie. Aaa, 2 dni temu jeszcze nic z zalewą się nie działo. Z góry dzieki!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.