Skocz do zawartości

Slath

Użytkownicy
  • Postów

    25
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Isle of Man

Osiągnięcia Slath

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Czyli za słabo szukałem. Dzięki za link, teraz już wszystko jasne
  2. Nie znalazłem nic o tym na forum wiec ośmielę się zapytać, znalazłem ostatnio jakoś przez przypadek Szkołe w necie i są tam dostępne odpłatnie materiały dotyczące obróbki mięsa, produkcji kiełbas itd itp. Stąd tez moje pytanie czy ma to coś wspólnego ze Szkołą Domowego Masarstwa i czy ktoś miał z tym styczność i może powiedzieć coś więcej na ten temat?
  3. Szynkowar ma 1.5l wiec zbyt wielki nie jest, dzięki za podpowiedz poszukam więcej informacji na ten temat i będę testował.
  4. Dzięki za rade pewnie następnym razem wypróbuje. Ale czy peklowanie na sucho nie jest lepsze do małych kawałków mięsa czy coś nie doczytałem?
  5. Pierwsza szynka już zrobiona i w sumie wyszła nie najgorsza, jest delikatnie za słona i zbyt aromatyczna wiec pewnie dałem za dużo przypraw. Na szczęście 2kg mięsa wystarczy na dwa szynkowary wiec drugi kawałek lekko odmoczę i zrobię coś w stylu mielonki z większymi kawałkami. Trochę poeksperymentuje i zobaczę co wyjdzie.
  6. Zrobiłem dziś rano tak jak radziliście, znalazłem mniejszy pojemnik i odlałem połowe solanki. Choć cały czas się zastanawiam dlaczego musi być 0.4l solanki na kg mięsa a nie np 1l na kg mięsa? na co tak naprawdę ma wpływ ilość zastosowanej solanki? Wracając do tematu szynka pekluje się dalej aż do poniedziałku wiec we wtorek się okaże co z tego wyszło. Tylko teraz nie wiem czy odmoczyć ja czy nie? może po prostu odkroję kawałek i ugotuje w worku do szynkowaru wtedy będę wiedział czy dobra czy nie :P Pozdrawiam i dzięki za pomoc
  7. Chciałbym w poniedziałek już skończyć peklowanie, a jeśli mięso będzie się peklowało w takiej ilości solanki jak teraz to jakie będą skutki?
  8. Dzieki za odpowiedz, niestety dla mnie dziś rano już wszystko zrobiłem i z tego co piszesz zrobiłem wszystko źle Jeśli chodzi o parzenie po parzeniu to nie do końca o to mi chodziło, źle się pewnie wyraziłem Wyczytałem ze wędliny wędzone i później parzone w trakcie parzenia tracą jeszcze cześć soli, a wędlin z szynkowaru już się nie parzy stąd moje pytanie czy używając tej samej solanki nie będą za słone. Jeśli chodzi o moja szyneczkę to chciałem wykorzystać wolny dzień i z braku odpowiedzi na moje pytania zrobiłem wszystko po swojemu i zastanawiam się teraz czy jeszcze da się to uratować. Zacznę od tego ze robiłem według mylnie przeze mnie zrozumianych zaleceń Szczepana czyli 1kg mięsa, 1l wody na 80g peklosoli wiec na 2 kg mięsa to solankę zrobiłem z 2l wody i 160g peklosoli i tyle wykorzystałem do peklowania mięsa, nie wziąłem pod uwagę ze zawsze bierze sie 0,4 do 0,5l solanki na kg mięsa. Druga sprawa to to ze wodę zagotowałem i do gotującej się wody dodałem wszystkie przyprawy, czyli pieprz, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy, owoce jałowca i majeranek. Jak zalewa wystygła do 40 kilku stopni dodałem peklosol i wszystko wychłodziłem do 6 stopni, mięso tez. Zrobiłem nastrzyk i wszystko już się moczy kilka godzin w lodowce. I teraz najważniejsze pytanie co teraz z tym zrobić? Tak już zostawić i liczyć na to ze się uda czy wszystko wylać i zrobić od nowa? Będę wdzięczny za szybkie porady bo szkoda by było zmarnować mięsko.
  9. Widzialem w Tesco peklowane miesa np. to w linku, ale to ktore kupilem chyba nie jest ale na wszelki wypadek sprawdze jak juz je rozpakuje. http://www.tesco.com/groceries/product/details/?id=292293165
  10. W sumie nie mam pewnosci wiec dodaje etykiete na wszelki wypadek niby zawiera sladowe ilosci soli ale czy jest peklowane....... hmm
  11. Witajcie forumowicze. Właśnie przygotowuje się do zrobienia pierwszej wędlinki, niestety nie będzie ona wędzona tylko robiona w szynkowarze. A ze nie jestem jeszcze za bardzo wtajemniczony we wszystkie procesy to mam kilka pytań. Zacznę od tego co chce zrobić i z czego. Wiec zakupiłem dzisiaj 2 kg mięsa wieprzowego (chyba jest to golonka), w UK mieszkam od niedawna i nie mam jeszcze rozeznania w tutejszych nazwach itd wiec dla pewności zamieszczę link może ktoś mnie uświadomi http://www.tesco.com/groceries/product/details/?id=251884298 Mięsko to chce oczywiście zapeklować na mokro najlepiej jakieś 6 do 7 dni. Z tego co już wyczytałem powinienem użyć do tego celu: według Dziadka - 0.8l wody i 112gram peklosoli lub, według Szczepana 2l wody i 140gram peklosoli. Jeśli coś źle zrozumiałem to będę wdzięczny za korektę. Przyprawy jakich chce użyć podczas peklowania to majeranek, pieprz oraz owoce jałowca, tym samym roztworem mam zamiar nastrzykiwać mięso. Po peklowaniu mięsko do szynkowaru i parzenie do osiągnięcia temp. w środku 72 stopni. Wiec teraz pytania, 1. czy wodę na solankę zagotować z sola i z przyprawami czy użyć zimnej przegotowanej wody i w niej rozpuścić peklosól oraz dodać przyprawy 2. szynka moja nie będzie parzona po wyjęciu z szynkowaru wiec czy solanki według Dziadka i Szczepana nadają się do tego typu wędlin ( chodzi o to czy nie będą one za słone)? 3. ile przypraw dodać na kg mięsa, po jednej łyżeczce wystarczy ? i jakich jeszcze powinienem dodać wiem ze to kwestia gustu i smaku ale propozycje mile widziane Tak jak pisałem na wstępie jestem zielony jeszcze wiec wszelkie porady będą mile widziane. Pozdrawiam.
  12. Dzieki za info, dzisiaj doszla mi ta ktora trzeba mieszac ze zwykla sola wiec najpierw ja wykorzystam a pozniej sie zobaczy. Niestety w moim wypadku pozostaje tylko zakup przez internet gdyz w okolicy nie ma typowego polskiego sklepu.
  13. Faktycznie taniej wyjdzie zrobić mieszankę 10 do 1 tak jak pisałeś, soli z Tesco używam do gotowania i w sumie nie miałem pojęcia ze jest niejodowana w sumie nawet nie zwróciłem chyba na to uwagi. W każdym bądź razie dzięki za info, teraz poczekam na szynkowar i sól a w czasie oczekiwania na przesyłkę będę czytał i przyswajał wiedze. Jak wszystko dojdzie zacznę eksperymenty, a zanim poinformuje jakie wyniki pewnie jeszcze będę pytał o rożne rzeczy Pozdrawiam.
  14. Dzieki za informacje teraz będę mniej więcej wiedział czego szukać, a można gdzieś kupić gotowa mieszankę żeby nie trzeba było mieszać z sola? Pytam bo jeśli jest taka możliwość to wolał bym tego na razie nie robić, dopiero zaczynam przygodę z własnymi wyrobami wiec zanim ogarnę co i jak to trochę czasu minie. Ale jeśli nie da się kupić to z jaka sola najlepiej to mieszać, wiem ze powinna być warzona niejodowana ale czy w można taka kupić w UK najlepiej przez internet? Jak na razie zrobiłem tylko białą kiełbasę i używałem soli z linku poniżej, czy taka się nadaje czy raczej powinienem szukać czegoś innego? https://www.amazon.co.uk/gp/product/B0006FSLO6/ref=oh_aui_detailpage_o02_s01?ie=UTF8&psc=1
  15. Tez poszukuje peklosoli na wyspach wiec dołączę się do tematu żeby nie zakładać nowego, znalazłem kilka możliwości ale nie jestem pewny czy to jest to czego szukam wiec będę wdzięczny za opinie znawców tematu https://www.amazon.co.uk/500g-Saltpetre-99-9-assay-Potassium-nitrate/dp/B0096BVY18/ref=pd_rhf_se_p_img_4?ie=UTF8&refRID=NPKBHKQFM76PAZ7VAB2X https://www.amazon.co.uk/Smokedust-Prague-Powder-1-200g/dp/B014HG8AW2/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1461490524&sr=8-1&keywords=prague+powder https://www.amazon.co.uk/Smokedust-Prague-Powder-2-200g/dp/B014HH6KVY/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1461498730&sr=8-2&keywords=prague+powder
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.