Skocz do zawartości

Krupnioczek

Użytkownicy
  • Postów

    19
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Śląsk

Osiągnięcia Krupnioczek

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dzięki za sugestię.zlałem samą solankę do jednego pojemnika wymieszałem i rozdzieliłem na dwa pojemniki z mięsem. Tak będzie najbezpieczniej. Co do czasu to zamierzam 9-10 dni peklować.
  2. Zrobię to poprostu na dwa pojemniki.
  3. Witam Taka sytuacja dzisiaj nastawiłem - mięsa 17,5 kg. Przyprawy proporcje 0.4l wody+ 3.6dkg peklo / kg mięsa. Czyli: Solanki 6.8 l wody+ 63dkg peklo ( 9dkg/l) Wszystko do pojemnika i okazało się, że zmieściła się tylko połowa solanki.co z resztą? Czy do tej solanki w pojemniku dodać połowę peklo czyli 30 dkg? Czy to zostawić? Dodam, że większe kawałki nastrzykiwałem. Z góry dzięki za pomoc.
  4. Ale nigdzie w orginalnym przepisie nie ma łopatki Wiem ale skoro nadarzyła się taka fajna to żal nie zrobić.
  5. No i jestem już po. Z kilkoma zmianami. W odpowiedniej proporcji zapodałem łopatkę i boczek oraz wg przepisu przyprawy. Ale najważniejsza ingerencja w przepis to mieszanie. Postawiłem na 12 minut po 6 min. w lewo i następnie w prawo. Ogólnie jestem zadowolony jest zbita, mniej tłusta i jak dla mnie odpowiednio przyprawiona. A to moje dzieło ????
  6. Chodzi o te zasolone.część mi została, w woreczku tak jak kupiłem.
  7. Trochę z innej beczki.zostały mi jelita po ostatnim zadymianiu.przez kilka miesięcy w lodówce leżały. Można je użyć?
  8. nifimev całkiem fajne to to. Też się jutro zabieram za nią, a w sobotę ogień, a raczej dym. Dam znać co z tego wyjdzie.
  9. Mam alfe 8 z sitkami 4 i 8. Czy do zrobienia typu śląska dokupić jakieś inne sitka ?
  10. Ok dzięki za radę. Widzę, że Polska Alfa 3 razy droższa niż ta chińszczyzna.Chwilę się wstrzymam , bo dostałem cynk, że teściowa ma jakąś maszynkę więc na próbę wezmę tym bardziej, że stoi i czeka na wyzwania. ????
  11. Tak czytam Was i nie wiem czy dobrze rozumie. 10' to rozmiar ? Jestem "świeży" w te klocki i chciałbym zacząć robić kiełbaskę. tak do 3 - 5 kg. do wędzenia. Nie chcę na początek szaleć i kupować jakiejś drogiej choć wiem, że kupując coś kiepskiego kupujemy dwa razy. Zeby popróbować chcę coś takiego.Czy dam radę tym zrobić swoje wursty ? Ta ma jakieś przystawki do nadziewania - wystarczy?
  12. Pierwsze wędzenie zbliża się i ma pytanie odnośnie moich planów. Jak coś nie tak to poprawcie mnie. Peklowanie kilku szynek i polędwiczki i boczek. 8 dni wg przepisu. 9 dnia kilka godz. ocieka i na noc dalsze ociekanie z osuszaniem. w tym dniu wrzucam udka z kurczaka do solanki wg porady Einshell na kilka godz. i również ociekanie i osuszanie. w kolejnym dniu przed południem zaczynamy wędzić oczywiście wcześniej osuszając w wędzarni. do osuszenia daję wszystko razem. Problem może być w tym, że drób trzeba krócej trzymać ( ile?) a reszta dłużej. Po wedzeniu parzenie. Co do parzenia drobiu trzymamy się temp. jak w przypadku szynki ? Wyczytałem, że niektórzy parzą również przed wędzeniem. Od tego czytania na szybko ( wiadomo jak jest z czasem) idzie dostać do głowy
  13. Dzięki Wam za uwagi sytuacja opanowana. Einshell dzięki za poradę w porę zareagowałem w przeciwnym wypadku musiałbym dokupić do tego drobiu kista piwa do popitki.
  14. bier inkszy bonclok - i tak jak synki godajom - na kilo flajszu dowej 0,5 litra Jumbo Ty mosz pierońsko mocno gowa jak chcesz 0,5 litra do kilo flajszu A tak na poważnie to wyczytałem, że dając większą ilość solanki to będzie bardziej słona szynka. Dałem 0.4L wody i 4 dkg peklo/ 1kg. A i jeszcze jedno napiszcie czy udka z kurczaka, które dodałem do szynek mają też wylegiwać sie tyle samo czasu w tej solance, docelowo wszystko ma być 9 dni
  15. szczerze mówiąc to jest to na ciasno ułożone. jak to mówią złośliwość rzeczy martwych ( to świnia)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.