Skocz do zawartości

zdzich25

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Czerwionka-Leszczyny

Osiągnięcia zdzich25

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dziękuję bardzo za podpowiedzi,dzisiaj będę robił i zrobię część tarką,a część na zakładkę.Z jakim efektem poinformuję.
  2. Witam wszystkich serdecznie,moje wędzenie rozpocząłem 2 lata temu i za każdym wędzeniem czegoś się można nauczyć.Mam pytanie,ostatnio robię szynki drobiowe peklowane na sucho,wędzone i parzone. wg.przepisu https://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=221&Itemid=4 są bardzo pyszne i robię je kilka razy w roku,ale po ukrojeniu plasterka szynki oddzielają mi się piersi z kurczaka w zależności z ilu zrobiona jest szynka.Szukałem na forum ale znalazłem jedynie przepisy na szynkę drobiową mieloną i do szynkowara.Co trzeba zrobić,użyć, żeby piersi z kurczaka,peklowane i wędzone się nie rozpadały.Może jakiś przepis z odrobiną żelatyny !!!
  3. Dzięki za rady,boczki parzyłem przez 45 min w tem.80 st.C i zmiękły,a schaby cienko pokrojone smakują jak szynka szwardzwaldzka (w środku nie są wysuszone) ale na przyszłość będę uważał na temperaturę.Ale czy mogę trzymać mięso w mętnej zalewie,oczywiście jak nie będzie zepsuta,i jak długo,bo mi brakowało jeszcze około 2-4 dni peklowania,bo moja zalewa na 10 dzień była mętna,mleczna ale nie była ciągnąca i nie miała brzydkiego zapachu.Z taką fachową pomocą i doradztwem wiem że będzie OK. !!!!
  4. Witam serdecznie,stawiam pierwsze kroki,i mam parę pytań.Zrobiłem zalewę wg.tego przepisu http://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.htmlmiałem to cały czas w lodówce co 2 dni obracałem ,chciałem peklować 14 dni,ale w 10-ty dzień po otwarciu lodówki zalewa była mętna,nie było jakiegoś dziwnego zapachu a smak był słonawy,taki jak powinny.Wyciągnąłem mięso 6 schabów po 0,8kg i 4 boczki po 0,6kg bo bałem się że się zepsują.Wędziłem wszystko w tem. 70-80st.C,schaby 5 godz. a boczki 3,5 godz.Schabiki wyszły lekko twarde a boczunie trochę bardziej.Proszę o radę co należy zrobić aby wszystko było miększe i co było żle z tą zalewą.Czy parzenie jest dobre przed czy po wędzeniu a może coś innego !!!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.