Skocz do zawartości

Tadeusz407

Użytkownicy
  • Postów

    26
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    warszawa

Osiągnięcia Tadeusz407

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Rozumiem. Po wędzeniu powiesić od razu do chlodniejszego pomieszczenia, czy jeszcze na dwa dni do temperatury około 20 stopni?
  2. Zrobiłem na próbę kiełbasę tzw palcówkę z 1kg szynki i 20dkg boczku, technologicznie tak jak na forum jest napisane. Wygląda bardzo apetycznie, a ma dopiero czwarty dzień Przy następnej tej kiełbasie, pewnie większej ilości, chciałbym ją podwędzić zimnym dymem tak ze 3-4godz pod kolor i zapach. Na którym etapie mogę to zrobić? Czy po tych dwóch pierwszych dniach w temperaturze 20 stopni, czyli powiedzmy na trzeci dzień?
  3. Kurde, a nie nakłuwałem przy pierwszych dwóch kiełbasach. Teraz tak zrobię. To jest bardzo dobry sposób przy obecnych temperaturach, dzięki
  4. Sory, że jestem taki upierdliwy, ale mam jeszcze jedno pytanko - jak to jest z tym nakłuwaniem napełnionych jelit szpilką, igłą, aby pozbyć się powietrza? Potrzebne to jest? Posiadam starego zelmera, i przy nabijaniu jelit trochę powietrza jest. Czy mam nakłuwać, aby pozbyć się powietrza?
  5. Milimetrów... Zrób jak Arkadiusz mówi i będzie ok . tylko o osuszaniu w wędzarni nie zapomnij... No tak pomyliłem się Ok dzięki. Kiełbaska będzie z szynki, łopatki, jako tłuszczyk podgardle i trochę boczku Pozdrawiam i miłego dnia.
  6. Jelita mam o nazwie "jelita wieprzowe do kiełbas 15 metrów - wieprzowe cieńkie" . Sprzedawca mówi, że mają 26-28cm. Kosztują u mnie 10zl
  7. Kiełbasa będzie robiona w tygodniu,w czwartek. Nie mam gdzie wieszać, aby się osadziła w odpowiedniej temperaturze. Mogę ją po prostu osadzać w lodówce, położoną na talerzu lub w misce? Bo innej opcji nie mam, jeśli chodzi o odpowiednią temperaturę.
  8. Czy mogę po napełnieniu farszu w jelita, najpierw sparzyć kiełbasę, a na drugi dzień wędzić?
  9. Wydaje mi się, że nic nie brakuje, chciałem się dowiedzieć czy w dobrej kolejności przygotowuję mięso. Nie jestem szpecem w kiełbasach, bo zrobiłem dopiero drugą kiełbaskę, dlatego chcę wiedzieć jak najwięcej. Cieszy mnie to, że żonka z dziećmi się pytają, kiedy będę znowu robił i wędził na razie trochę duży mróz.
  10. Czytam czytam, ale czasami się posłucham "niby fachowców" i nie które rzeczy jeszcze robię żle np w kiełbasach. Na początku lutego będzie kolejna kiełbaska, więc czytam, zapisuję, i czasami coś zapytam
  11. Czyli robiłem od d...y strony. Ok dzięki.
  12. Przygotowując farsz kiełbasiany, mielę mięso, dodaję peklosoli, cukru, wody, wszystko mieszam i odstawiam do lodówki. Czy ja żle robię? Bo przeważnie jest napisane, aby pokroić w małe kawałki mięso, dodać peklosoli i odstawić. Dopiero po zapeklowaniu mięso się mieli.
  13. Tadeusz407

    Dowcipy

    U okulisty, lekarz mówi: - proszę mi powiedzieć jaką literkę pokazuję. - a gdzie pan doktor stoi? Spotykają się dwaj koledzy, jeden ma podbite oko, połamany nos. - co ci się stało, dlaczego tak wyglądasz? - powiedziałem żonie na TY - jak to? - bo żona wieczorem mówi - byśmy trochę pobaraszkowali, już dawno tego nie robiliśmy. - to jej odpowiedziałem - Chyba Ty Rejestracja w NFZ - chciałbym się zarejestrować do neurologa - najbliższy termin za dwa lata w maju - ale za dwa lata w maju przed południem czy po południu? - po co to panu wiedzieć, to dopiero za dwa lata? - bo za dwa lata w maju mam wizytę u dentysty, i chciałbym to jakoś wszystko zgrać.
  14. Ok dzięki, tak zrobię przy następnym wędzeniu.
  15. Zdjęcia nie wrzucę, bo kiełbasę już zjedliśmy. Syn musi mi pokazać jak się wrzuca zdjęcia, bo nie ogarniam A gdzie taką kiełbaskę mogę podsuszyć do 5-ciu dni w warunkach blokowych. W kuchni może być?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.