Witam wszystkich Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum, z góry proszę o wyrozumiałość jeżeli moje pytania wydadzą się komuś śmieszne 1) Wędzarnia Na wędzarnie wybrałem stalową beczkę 200L według sprzedawcy, po miodze. Tu pojawia się ważna dla mnie kwestia, jak przygotować tę beczkę do wędzenia. Czy ,,zrobienie ogniska'' w środku i umycie myjką ciśnieniową wystarczy aby użytkować beczkę jako wędzarnię ? 2) Peklowanie Jako, że jestem całkowicie zielonym w temacie wędzenie planuję do uzyć ok. 1,5kg kawałek szynki. Do peklowania użyję : ziele angielskie, ziarna jałowca, liscie laurowe, ząbki czosnku, 67,5g peklosoli, 0,75L wody, czas : 5 dni, przechowywanie w lodówce Po tym czasie wieszam aby mięso obciekło przez 12h. Prawidłowo ? 3)Wędzenie Osuszanie : planuję osuszać ok 1h w temperaturze 55 stopni, powietrze bez dymu, wędzarnia nieprzykryta aby zapewnic przepływ powietrza Wędzenie : ok 2,5-3h w temperaturze 50 stopni z dymem, ostatnie 10 min dorzucając jałowca i podnosząc temperaturę do 70 stopni 4) Gotowanie W temperaturze 80 stopni przez 15 minut, później po dolaniu zimnej wody około 40 minut. Do tego punktu mam najwięcej niewiadomych, będę wdzięczny jeżeli ktoś opisze jak prawidłowo ugotować wędzonkę po przeprowadzeniu wędzenia Z góry dziękuję za pomoc