Skocz do zawartości

marcino21ab

Użytkownicy
  • Postów

    27
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Kwidzyn

Osiągnięcia marcino21ab

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Jelita kupiłem u Miro. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
  2. Jad długo mogę trzymać jelita w lodówce w roztworze soli? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
  3. Szyber przy podpiekaniu macie otwarty czy zamknięty? Ja robiłem zawsze przy lekko przymknietym, ale ostanio gdzieś czytałem że robi się przy zamkniętym, ale czy coś to zmienia? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
  4. Zrobiłem metkę,troszke ja podwedzilem. Dodałem trochę cebuli prażonej. Czy mogę ją zamrozić? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
  5. Witam, dzisiaj wędziłem pierwszy raz polędwiczki, ale nie wyszły. Wyglądają ładnie, ale w smaku gorzkie . Peklowane na mokro. Rano wyjęlem z zalewy, dobre 3h wisiały w temp pokojowej, osuszałem ok 3h 50- 55 stopni. Wg mnie były już suchutkie więc puściłem dym wędziłem max 55 stopni przez 3h. Wędzarnia thermowind 1504. Kiełbasy wychodzą mi ok, schab ostatnio super, ryby również. Karkówka na próbę jakiś czas temu osuszana tyle czasu, zaczęła mi się pocić i w sumie wyszła bez rewelacji nie smoluch, lekko ciemna.Wedzarnie wygrzewalem ok 30min. Nie za krótko? Czy to normalne, że z zrebków jabłoni zbiera się woda pod pokrywką dymogeneratora? Tylko z jabłoni tak mam. Tak wyszła polędwiczka. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
  6. @marcino21ab, Kiełbasy dzielą się na surowe (z założenia) i parzone/pieczone, czyli po obróbce termicznej. Te surowe to mogą być niesuszone (np. metka), suszone (np powyższa @kostka) i dojrzewające (np salami). Natomiast kiełbasy po obróbce termicznej też można suszyć (np. myśliwska) dziękuje za wytłumaczenie:) to moja pierwsza suszona kiełbasa.
  7. Temperatura była ok 16 stopni i lekko uchylone okno. To moja pierwsza suszona kiełbasa. Suszyłem ja tyle bo wczesnej była w środku surowa. Bardziej chodziło mi o ty czy w przypadku tej kiełbasy czas wyrabiania mięsa ma wpływ na to że jest twarda. Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
  8. Witam, zrobiłem kiełbasę według przepisu tylko wyszła trochę twarda. Miałem jelita tylko 26/28. Suszyłem ok 2 tygodnie. Farsz mieszkałem ok 15minut. Jaki mógłbyć powód? Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
  9. Dziękuję za wytłumaczenie, w takim razie mięsa nie będę mroził. Pozdrawiam Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
  10. Tak ale myślałem, że jest jak z peklowaniem na mokro. Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
  11. Jaka jest różnica w zawartości soli w mięsie peklowanym dawką peklosoli 19g/kg mięsa przez 1 lub 10 dni? Nie wiem dlatego pytam. [emoji1] Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
  12. Zapeklowane mięso w warunkach chłodniczych ( 4-8 st c ) mozesz przetrzymać do 5-6 dni . Tylko peklowane 6 dni nie będzie za słone? Dałem 19g peklosoli na kg. Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
  13. Dzięki za pomoc. Zawsze pekluje 2 dni, ale teraz tak wyszło, że nie wrócę do domku na czas. Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
  14. Witam, czy mieso peklowane na sucho po dwóch dniach mogę zamrozić? Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
  15. Ja tez czekam na lejek. Powiedz z czego będziesz robił kabanosy? Proszę przenieść do tematu binio Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka Pross
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.