Skocz do zawartości

początkujący bardzo

Użytkownicy
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Kętrzyn

Osiągnięcia początkujący bardzo

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. wiem, że pytanie może być głupie ale jak człowiek nie ma żadnego doświadczenia to głowa pęka.... pomóżcie koledzy
  2. moi drodzy dopiero zaczynam całą historię z masarstwem i stanął przede mną problem mam zapisane 105,5 masę farszu z czego 100 to mięso (<30 % tłuszczu) 1 l wody, 4,5 kg przypraw (w tym olej). jaki powinien być ubytek % podczas suszenia tej kiełbasy żeby można było zadeklarować mięsność 160 g mięsa wieprzowego. na początku myślałem że wystarczy podzielić 100 przez 160 g mięsa - co daje mi wydajność - 62,5% i dalej procent wysuszenia 100%-62,5% - 37,5% ale potem pomyślałem że przecież w farszu mam też inne składniki, które wpływają na % wysuszenia i żeby otrzymać deklaracje 160 g mięsa muszę mieć większy % wysuszenia. czy ktoś może mi podpowiedzieć jak zrobić to dobrze?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.