Skocz do zawartości

polijerry

Użytkownicy
  • Postów

    24
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Jaworzno

Osiągnięcia polijerry

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. polijerry

    Nadziewarka

    Jak robię kiełbasę w pionowej 7l, to zostaje farszu na 2 mielone na patelnię
  2. .Widze ,ze nauka nie idzie w las ,super poprawa. Jestem pod wrazeniem! Poniewaz w Twojej skrzyni na pewno wejda Ci 3 drązki , to spróbuj te 7 wedzonek umiescic na 2 drązkach (albo tylko 6 jesli sa wieksze) a na trzecim drązku uwędz kiełbasę (3 kg powinno wejsc ) .
  3. Mam taka podobna z aledrogo ale złożona z dwóch szescianow 50x50x50 ,jeden nad drugim. W kazdym osobne drzwiczki) ,daszkiem drewnianym nad nimi, 2 spadowym ,z kominkiem i regulacja przepływu powietrza przez podnoszenie (uchylanie ) daszku, ale wedzarnię mam posadzoną na palenisku bezposrednim wymurowanym przeze mnie z cegły , z drzwiczkami zeliwnymi ,przykrytym płytą betonowa z otworem fi 200, deflektor...) Do objetosci wedzarni (podwójnej jak u Ciebie ) wchodzi mi tylko (albo az) ok. 14 wedzonek wagi ok. 1 kg i 2 drązki kiełbasy (ok. 5-6 kg), wtedy kolorek piekny po osuszeniu i wedzeniu 2 h bukiem ,olchą i 2 h wisnią , czeresnia w temp. ok 55*C -60 *C.Termometr osobny w kazdej kostce. Tobie weszło 19 wedzonek do jednej kostki 50x50 , to duzo za duzo, zeby dobrze uwędzic. Miłego wedzenia ....na forum wszystko znajdziesz . Takimi osmolonymi na czarno wedzonkami ,częstował mnie dawno kolega ,ktory uwazał sie (i pewnie nadal uwaza) za mistrza wędzenia w wedzarni z rura kanałowa.
  4. Zakupiłem i ja ta 7 litrowa ,jaka była tylko dostepna na ebay na poczatku "taniej akcji wymiany sprzetu ". Sprawuje sie doskonale a kabanosy robie na lejku z odpowietrznikiem od kolegi Jumbo. Wszystkie kiełbasy wychodza super , obecnie przeszkoliłem nastepcow (syna i synową) i tylko z boku "kieruję" akcja nabijania kiełbas i kabanosow. . Poczuli wędzarniczego blusa i syn wędzi juz tez sam , nawet rybki
  5. Ja tez wędze wędzonki i kiełbase ok. 3.5-4 h, w temp.55-60 *C.Pierwsze 2 h bukiem lub olchą ,potem 2 h śliwką.Kolor ciemny z połyskiem ,zapach lekko owocowy.Po parzeniu wedzonki i kielbasa nie odbarwiaja sie . Wedzenie 2 h wisnia ,daje jeszcze ciemniejszy kolor.
  6. Ja kupuje podobne serki typu włoskiego w Lidlu , uwedzone fajnie smakuja ,... jak oscypki. Przed wedzeniem moczę 24 h w zalewie 8% -80 g soli na litr wody, odsaczam na sitku ,osuszam i wędzę 4-5 h na kratce .
  7. Zawleczka sprężysta pojedyncza TYP-E albo przetyczka-zawleczka sprezysta pojedyncza DIN11024
  8. Gratulacje! Pozdrowienia dla wszystkich Dziadków.! Ja dzis trzymam kciuki za wnuka,ktory zdaje maturę!.
  9. Ja kupiłem 7L 12 maja (wtorek ) o 7 rano a wysłali dopiero 15 maja w piatek.Przyszła we wtorek 19 maja.
  10. Ten lejek z mojej nadziewarki pionowej 7L; 10 mm to srednica zewnetrzna , wewnętrzna 8 mm, dlug. lejka 165 mm, . Ja nabijałem w piatek kabanosy ta nadziewarka ,ale na lejku 12 mm z odpowietrznikiem od kolegi jumbo, ktory zamowiłem zanim jeszcze nadziewarka 7L przyszła. Dostosowanie lejka od jumbo do mojej (fi u nasady ok.53 mm) to 5 minut pracy na szlifierce i stepienie krawedzi papierem sciernym . Nabijanie kabanosow lejkiem 12 mm z odpowietrznikiem superowo, tak zreszta pisali wczesniej koledzy na forum.
  11. Przesyłka przyszła kurierem DPD z Niemiec , z miasta Halle(Saale)
  12. Właśnie otrzymałem błyskawiczna przesyłke z lejkiem do kabanosow 12 mm, z odpowietrznikiem, od kolegi jumbo. Solidne wykonanie , podobnie zreszta jak i szynkowarka prostokatna 1kg ,ktora zakupiłem także u Niego 2 lata temu. Dziekuje Jumbo.
  13. Dzieki. ja zamowienie złozyłem 12 .05. ,15.05 wysłali ale byl weekend ,przyszła wczoraj.
  14. Dzisiaj przyszła do mnie pionowa nierdzewna nadziewarka 7L z linka kol. wróbel75 z poprzedniej strony (#3306) Model dużo wiekszy niz najbardziej popularne 3 i 5 L, ale w sumie waży wiecej tylko o 2.5 kg niz 3L. Cena rewelacyjna bo niecałe 200 zł z dostawa do Polski była decydujacym czynnikiem. Wszystko ok, towar nowy bez usterek ,zgodny z opisem. Dodatkowo zamówiony do niej u naszego kolegi jumbo lejek 12 do kabanosow.
  15. Kiełbase robimy kilka razy do roku ,ok. 6- 7 kg za kazdym razem przy okazji wedzenia mięska..Do nabijania kiełbasy wystarcza mi Oskar Cook 3 kg,ktory to po przejsciu z nabijania Zelmerem wydawał sie rajem. Kosztował ten Cook pare lat temu , ledwie 90 zl w promocji swiatecznej jednej z sieci. Teraz do nabycia pionowa nadziewarka za niewiele ponad 300 zl , podoba mi sie.Na pewno duzo lepsza jak moja.Nabycie jej nie jest kwestia ceny ,tylko wykorzystania. Sa nowe samochody po 60 tys., sa i po 200 i wiecej..Jak sie robi rocznie 1o tys. km .... Ale zakup towaru za 600 zl na spółke ,to raczej smieszne.Dokładnie opisuje to bajka J.Brzechwy "Lis i jaskółka" ..."powiedziały jaskółki ,ze niedobre sa spółki" Bez urazy .Samo życie i nasz narodowy "charakterek" sprawi ,ze przy jakims pózniejszym spotkaniu przy kroplach % bedzie :: "...jak oddałes nadziewarke ostatnio , to za uszczelką farsz był splesniały... i musiałem dokładnie myć " .................................................................................................................................. Wczoraj 14 kg mięska (szynka kulka, schabik,poledwica, boczek) zapeklowane (na 8 dni). Wedzenie pon, albo wtorek w Wielkim Tygodniu.Kiełbasa bedzie ala chłopska (mieso peklowane 48 h). Pozdrowienia dla SiB.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.