Skocz do zawartości

aju

Użytkownicy
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    dolny slask

Osiągnięcia aju

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. A jeszcze jedno pytanie o te podgardle bo mój plan był taki że dzisiaj podjade i dokupie ale jak juz podjechałem to dotarło do mnie że nasza krajowa władza nie pozwoli zarobić pieniędzy w tą niedziele.Dzisiaj zapeklowałem pozostałe mięso ( w planach jakieś 30 godzin? ) a jutro dokupie podgardle ale znowu ile bym musiał je potrzymać w peklosoli żeby było dobrze. Powiedzmy że jutro kolo 16 zapekluje. Pozostałe mięso już jest w peklowaniu. Jak we wtorek kolo poludnia bym sie zabrał za mielenie to bedzie dobrze ?
  2. Witam, na dniach zamierzam zrobić przepis z tego forum KIEŁBASY CIENKIEJ PARZONEJ PN.: "KIEŁBASA DZIADKA". Całe mięso wytne z kupionej łopatki ale nie moge dostać podgardla.Jedynie znalazłem w dużym markecie ale staram sie tam nie kupować mięsa. Czym moge zastąpić podgardle ? Czy w ogole można? Jako początkujący trzymam się sztywno tego przepisu.
  3. Witam, właśnie skończyłem własną wędzarnie do wędzenia zimnego ( tylko taka możliwość ) i zabieram sie za pierwszą kiełbase. Jestem zupełnie nowy w tym temacie ale przeczytałem chyba wszystko na ten temat i pojawiło mi sie kilka kątpliwości. Sprzęt mam , sitka itp. i chce sie trzymać przepisu z tego forum KIEŁBASY CIENKIEJ PARZONEJ PN.: "KIEŁBASA DZIADKA". Wędzarnia jest zrobiona "z niczego" dlatego mam wątpliwości czy odpowiednio to bedzie działać ale dym zaciąga i dymi ( po dłuższej walce ) Chodzi mi o kolejność przygotowania kiełbasy bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem: 1. określone sorty mięsa kroje na kawałki i mieszam z mieszanką peklującą ok 3 dni ( każde osobno ) 2.mielenie poszczególnych mięs 3.dodawanie przypraw i mieszanie wszsytkiego razem z wodą do uzyskania konsystencji jak w opisie 4.uzyskany farsz nabijamy w jelita i zawieszamy do osadzenia ( czy najpierw parzymy a pozniej zawieszamy?? ) 5.następnie zadymiamy do uzyskania koloru 6. i po wyjęciu z wędzarni kolejny raz sparzamy ? też 20-25 minut ? Czy to właściwa kolejność całego procesu ? I przy wędzeniu zimnym dymem 2 x po 12 godzin +/- wystarczy czy tylko jesli złapie odpowiedni kolor to juz wyciągać ? Pozdrawiam...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.