Skocz do zawartości

bartek16

Użytkownicy
  • Postów

    24
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Kamieńsk

Ostatnie wizyty

103 wyświetleń profilu

Osiągnięcia bartek16

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Hmm chciałbym żeby była chociaż 20 stopni tak jest zupełnie czarna a mam metalowe pręty zamiast kijków i wędlina jest uwedzona tylko od gory a od spodu zupełnie blada tak jak by nie była wedzona
  2. Ktoś coś podpowie??
  3. coś takiego zrobiłem i nie wiem czy dobrze robiłem ale zęby utrzymać jakaś temperaturę przymykałem komin szmata żeby tak szybko ten dym nie uciekał i może od tego taka rosa na wędlinie i zerowe nabieranie koloru aczkolwiek wcześniej próbowałem bez tej szmaty i efekt taki sam a może beczka 200l jest za duża do takich rzeczy i musi być coś mniejszego
  4. po 12 godzinach wędzenia tak wygląda ale tez jest tak jakby delikatna rosa na mięsie https://zapodaj.net/2ee73e77fe9ca.jpg.html
  5. a widzisz a myślałem ze musi bardzo gęsty i ma być go bardzo dużo
  6. A zwykłe mięso np schab baleron jak długo wedzisz?
  7. a czy może byc niższa temp.wedzenia na zimno jak 30 stopni??
  8. ale przy zimnym wędzeniu tez musi być takie osuszanie jak przy wędzeniu na ciepło? miałem dzisiaj ok 30 stopni
  9. ciężko jest mi powiedzieć .. było kilka minut na dworze przed wędzeniem a chyba było na minusie ale wczoraj rano wyjąłem mięso i zostawiłem w piwnicy na 24h zęby sobie obeschło
  10. https://zapodaj.net/4f1ff94ed235f.jpg.html
  11. Witam wędziłem rożnym materiałem dedykowanymi zrębkami na bank suche bo stoją cały czas w cieplej kotłowni ale tez wędziłem kawałkami olchy które pociąłem tak aby weszły do dymogeneratora również wrzucałem zrębki które sam próbowałem uzyskać poprzez rębak ogrodowy(wydawały się suche).Własnie dzisiaj wrzuciłem wędzenie na zimno i na wędzonkach była jak by rosa taka nie mam pojęcia skąd to sie wzięło gdyż wcześniej wędziłem na ciepło i wędzarnia była wygrzana
  12. zdjec niesety nie zrobilem bede mial moze w weekend a czego konkretnie zrobic zdjecia??
  13. własnie nie wiem czy nie miałem za niskiej bo w ogóle nie chciał sie zmienić kolor wędzonek temp 15-20 stopni
  14. Cześć wedzillem ostatnio na zimno w sumie pierwszy raz temp. różna była OK 15-20 stopni łącznie wędziłem jakieś 3 dni po jakieś 5 godzin w ogóle wędliny nie zmieniły koloru dym naprawdę był dość intensywnie podawany a mimo to kolor praktycznie się nie zmienił może mi ktoś powiedzieć co zrobiłem źle??
  15. witam a czy ważna jest temperatura podczas wędzenia na zimno??
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.