Skocz do zawartości

kicaj79

Użytkownicy
  • Postów

    12
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Chojnów

Ostatnie wizyty

59 wyświetleń profilu

Osiągnięcia kicaj79

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dziękuję wszystkim za porady.
  2. Czyli termometr w kiełbasę i podpiekam aż osiągnie 72 stopnie.
  3. Dzień dobry. Chcę pierwszy raz zrobić kiełbasę Szczepana. Mam pytanie odnośnie wędzenia. Pierwsze osuszanie w temp. 40-50 stopni. Następnie wędzenie około 3h w temp. 45-55 stopni. Po wędzeniu parzenie do 72 stopni, a co jeśli nie chcę parzyć? mogę ją podpiec 30 min. w 80 stopniach? Pozdrawiam
  4. kicaj79

    Peklowanie

    Dziękuję za odpowiedzi. Idę działać
  5. kicaj79

    Peklowanie

    O ociekaniu i osuszaniu pamiętam. Jeśli chodzi o osuszanie w jakiej temperaturze? 45 stopni bez dymu? Czy mięso opłukać w zimnej wodzie po peklowaniu?
  6. kicaj79

    Peklowanie

    Witam Zamierzam pierwszy raz zapeklować mięso. Im więcej czytam tym mniej wiem. Peklowanie Dziadka, peklowanie Szczepana itd. itp. Już się w tym pogubiłem bo każdy ma inny sposób. Dokopałem się do tego kalkulatora: https://www.wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1780-super-kalkulator Ponoć jest to tabela Dziadka przeniesiona do kalkulatora. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę. Przykładowo jak chcę zapeklować 10 kg mięsa przez 10 dni to: Biorę 360 g peklosoli oraz 4L wody i pekluję 10 dni. Do tego nastrzyk około 60 ml/ 1kg. Jak dobrze liczę to jest 9% zasolenie. Czy takie proporcje są dobre? Wiem że każdy ma inny smak itd. chodzi żeby nie było zbyt słone, a z czasem sam dopasuję sobie słoność. Pozdrawiam
  7. Myślałem o szufladzie, ale na myśleniu się skończyło . Wypalałem ją już kilka razy i tragedii nie ma z czyszczeniem i rozpalaniem. W przyszłości planuję dać kwasiaka do środka. Oczywiście dziękuję wszystkim za porady. Świetne forum.
  8. Nie zastanawiałem się nad tym, ale chętnie poczytam o deflektorze w palenisku. chodzi o przymknięcie zbyt dużego płomienia? Budka robiona w 100% z porad znalezionych na forum.
  9. Po kilku miesiącach, wędzarnia ukończona w 90%. Mam nadzieję że wszystko zrobiłem dobrze. Pierwsze wędzenie w piątek.
  10. Dziękuję za odpowiedź.
  11. Mam jeszcze pytania. Czy w komorze wędzarniczej zrobić sufit płaski i uchylny dach? czy lepiej połączyć go z dachem dwuspadowym i dołożyć z tyłu wędzarni uchylną klapę? pozdrawiam
  12. Dzień dobry. Czy deski podłogowe 31 mm z frezem będzie odpowiednia do budowy kibelka? Frezy mają około 4mm szerokości i 4 mm głębokości. Jeśli tak to frez dać od strony zewnętrznej, czy wewnętrznej? Ewentualnie obić od wewnątrz cieńszą warstwą desek żeby na frezach nie zbierał się brud. Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.