Skocz do zawartości

Lukii

Użytkownicy
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Szczecin

Osiągnięcia Lukii

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. @binio1111, Kolego Lukii jak już musisz coś doradzić , to doradzaj dobrze - jak nie masz pojęcia to nie doradzaj źle Adam następnym razem do dopiekania kiełbasy daj temp.90 i podnieś wilgotność (jak radzi andy) - 40-45 min i powinno być 68 w kiełbasie Skoro się mylę to proszę mnie popraw. U znajomego gdzie wędzę od 10 lat tak to rozwiązaliśmy i działa bardzo dobrze.
  2. Lukii

    Mętna solanka

    Zgadza się tylko nie zawsze taka sytuacja ma miejsce ogólnie przez 10 lat tylko 2 razy, ale te dwa razy w ostatnich 2 latach i to jest bardzo zastanawiające. Można przypuszczać że producenci mięsa coś do niego dodają. Z cukrem na koniec nigdy nie miałem problemów. Niemniej całość wymieniłem i druga solanka już jest bez dodatków typu przyprawy. wędzenie już w sobotę tzn. nie całe dwie doby. Olcha leży i czeka razem z drewnem z owocówek. Poniżej efekty z poprzedniego wędzenia.
  3. Skoro idzie dym to znaczy że masz za mały przepływ powietrza. Jeśli nie jesteś w stanie dostarczyć większej ilości tlenu do paleniska postaw wyższy komin co spowoduje większy cug i problem z dużą ilością dymu zniknie
  4. Lukii

    Mętna solanka

    Witam, Dziś mnie tez dopadło zmętnienie solanki, Oczywiście przyprawy gotowane i przepuszczone przez filtr papierowy, więc teoretycznie powinno być ok. Jest to druga taka sytuacja w przeciągu 2 lat ( kopcimy z znajomym od 10 ) i odnoszę wrażenie że sposób konserwacji mięsa i czosnek mają na to wpływ. Mętnieje mi tylko zalewa w której chcę uzyskać mocniejszy smak czosnku, druga z mniejszą ilością trzyma się dobrze i jest klarowna. Jeśli chodzi o temperaturę to w okresie zimowym trzymana w beczce plastikowej do spożywki (80l) na klatce przy uchylonym oknie więc jest miedzy 4-8 stopni zależnie jak w nocy mrozem sypnie. Jeśli na dworze jest na + to wyjazd z beczką na balkon. W okresie letnim na zmianę po 10 butelek 1.5l zamrażam i do beczki, jeśli są upały to jeszcze na dzień do wanny z zimną woda. Niemniej latem mi nigdy nie zmętniała więc temperaturę wykluczam. Kiedy widzę że w solance zmienia się przejrzystość to zostawiam ją jeszcze na jakieś 3-4h i jeśli zmieni się bardziej to wymieniam całość, mięso jest kilkukrotnie płukane w zimnej wodzie, a sama beczka zostaje wyparzona wrzątkiem. Średnio na jedno wędzenie idzie mi około 50-60 kg mięsa więc postępuję raczej zapobiegawczo. Przyprawy to taki standard : liść laurowy ziele angielskiepieprz czarnymajranekgorczyca ( mało) goździkiCzosnek suszony ( z działki pokrojony i wysuszony) Na sam koniec peklowania tj. ostatnie 20h dodaje sporo cukru. Wędliny maja zawsze ładny kolor i mam wrażenie że są bardziej soczyste. Jeśli chodzi o proporcje to korzystam z kalkulatora w postaci appki na telefon i takie proporcje idealnie się sprawdzają. Np: 50kg mięsa na 14 dni peklowania = 20l wody i 1700g soli peklowej - 1 nastrzyk 3000ml. Latem pekluje krócej około 8-9 dni tak dla bezpieczeństwa.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.