Skocz do zawartości

DanielZLodzi

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Lodz

Osiągnięcia DanielZLodzi

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. @arkadiusz z knura odpada, z dwóch różnych źródeł i 4 razy kupowałem mięso. @EAnna soli daje 20gr na kilo, dopiero wczoraj dałem peklosól i też 20gr ale nie trzymałem tego z przyprawami tylko od razu po wymieszaniu do nadziewania. Inne przyprawy to: czosnek (świeży wyciskany, pieprz, majeranek). Wczoraj dałem też biały pieprz. Zasadniczo żona zjadła ze smakiem ale jak kiełbaska była ciepła i widziałem, ze ściągneła flak. Czy proces peklowania ma znaczenie jeżeli chodzi o zapach? Tuż po wymieszaniu mięsa z przyprawami jak je wącham to czuje przyprawy ale czuje też ten zapach surowego mięsa, taki dziwny i on własnie nie znika :/
  2. Dzięki wielkie, następnym razem jelita będę moczył 12h. Chociaż mam dziwne wrażenie, że to mięso wydziela ten zapach. Dzięki wielkie za rady!
  3. Tak usuwam ten gruczoł a ostatnio robiłem beztłuszczowe nawet te kiełbasy (w sensie, z szynki i łopatki), napisze co robie: 1. Mięso myje i kroje na mniejsze kawałki do zmielenia. 2. Miele mięso na dość małych oczkach 3. Dodaję przyprawy i wodę i mieszam wszystko przez 10-15 minut 4. Moczę jelita wieprzowe przez ok 1 godz, w tym czasie 2 razy zmieniam w nich wodę 5. Nabijam wszystko do maszynki do nadziewania mięsa, nakładam jelito i robię kiełbase. 6. Po zrobieniu kiełbasy parzę w wodzie. 7. Koniec i za każdym razem kiełbasa dziwnie pachnie i smakuje, myślałem że to wina mięsa z Grot-a ale potem kupiłem w Kawiksie i to samo, potem kupiłem w Piotrze i Pawle i to samo :/
  4. Tak usuwam, to było pierwsze co zobaczyłem na YT. Myślisz, że to jednak może chodzić o peklowanie?
  5. Cześć, przy okazji witam wszystkich użytkowników Od niedawna bawię się w swojskie wyroby, wychodzą mi pasztety i mięsa pieczone ale ostatnio kupiłem nadziewarkę do kiełbas i już poczyniłem 4 kiełbasy z różnych przepisów (3x biała kiełbasa i 1x suszona). Używam mięs: schab, łopatka, podgardle - kupuje w sklepach z mięsem Kawiks lub Grot, zawsze zwracam uwagę na świeżość mięsa. Pomimo tego, mam wrażenie, że gdzieś popełniam błąd bo każda z tych kiełbas miała taki dziwny zapach i smak, dość nieprzyjemny, zapach mielonego mięsa. To dziwne bo do ostatniej już kiełbasy dodałem bardzo dużo czosnku, pieprzy a i tak ten smak nie zniknął. Ten zapach pojawia sie już po zmieleniu mięsa i pozostaje do samego końca. Moje pytanie jest takie, jak pozbyć się tego dziwnego zapachu. Fakt faktem, że ja nie peklowałem tego mięsa przed parzeniem lub suszeniem i może to jest błąd (ale w przepisach na youtube np: normart (praktyka u praktyka) też nei zawsze peklują na białą kiełbase). Czy ten zapach występuje ponieważ nie pekluje mięsa? Czy może gdzieś popełniam błąd? Czy może to jest jednak jakość mięsa? Z maszynką coś mam nie tak? (stara bardzo prlowska ale myje ją najdokładniej jak moge). Wydaje mi się, że może dlatego, że nie peklowałem tego mięsa bo teraz czytam Wasze forum i Wy peklujecie je. Czy ktoś podpowie mi co robić? Szkoda już mi kasy na marnowanie mięsa bo o ile kiełbasa miała jak jest jeszcze ciepła to jako tako smakuje z chrzanem ale jak ostygnie to jest już nie jadalna z uwagi na smak i zapach. Z góry dziękuję za odpowiedzi!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.