Skocz do zawartości

Tomek101082

Użytkownicy
  • Postów

    185
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    PL

Ostatnie wizyty

242 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Tomek101082

Współpracownik

Współpracownik (7/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Nigdy bym nie wstawił naczynia nie zamkniętego do lodówki. ZAWSZE zamykam i to szczelnie. A mięso w beczce jest dodatkowo w specjalnym worku, który tez jest zamknięz\ty, tak aby nie było w nim powietrza, czyli naciskam na worek tak długo aż wyplunie solanka i zamykam, tak samo jak pekluje na sucho tez bez dostępu powietrza z naturalize Dobry spoosób Toshiba. Ja zawsze wkładam do beczki i przykrywam większym talerzem, na to stawiam słoik z wodą albo dwa i wkładam do lodówki. Te worki to na allegro kupiłeś?. Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka
  2. Witam. Mogę zakręcić beczkę podczas peklowania i zostawić w lodówce?. Zawsze zostawiłem otwartą. Mam problem ponieważ zapasów troszkę narobiłem i nie chce zostawiac otwartej beczki z powodu na zapach peklowanego mięs. Może głupie pytanie ale nie wiem czy mięso się nie popsuje jezeli zakręcie beczkę. Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka
  3. Tomek101082

    Boczek

    Kiedyś był plik w Excelu ale ok. poradzę sobie Jeszcze jedno pytanie jakiś czas temu słyszałem że boczek musi być peklowany w mniejszym stężeniu soli bo po prostu wychodzi za słony, to prawda ??
  4. Tomek101082

    Boczek

    Witam wszystkich. Ostatnio zabrakło mi czegoś w lodówce a mianowicie mowa tu o boczku którego nie wiem dla czego nie robię. Na stałe zawitał do mnie polędwica. Dla mnie i dzieciaków na surowo, robię ją tak do 43 st. w środku a żonie do smaku przypadła parzona. Plus rożne kiełbasy które robię. Mam pytanie o peklowanie boczku bo różnie tu wyczytałem może ktoś podać recepturę na boczek peklowany na mokro i sucho. Jutro mam zamiar zapeklować a wędzić w przyszłą sobotę może niedzielę ilości mięsa nie znam. Można podać ile wody i peklosoli na kg. Mogę to zrobić według tabeli dziadka albo Szczepana kiedyś była do pobrania na forum teraz już jej nie ma. Jest Nie aktualna czy ja nie mogę znaleźć?
  5. Dla bezpieczeństwa najbliższych i swojego zrobię 50% \ 50% tak jak w twoich przepisach.
  6. Dzięki fajnie to zrobiłeś wszystko w jednym miejscu. Po testuje przepisy i dam znać jak wyszły. Zastanawiam się tylko czy dawać peklo sól czy samą sól. Chodzi mi o to ze nie powinno się używać peklosoli do smażenia czy grillowania.
  7. Witam po małej przerwie. Szukam przepisu na kiełbasę która nadawała by się do grillowania . Zastanawiam się czy dajecie samą peklosól czy może mieszacie ze zwykłą solą.
  8. Biała już zrobiona. Wyszła smaczna.
  9. Tak też myślałem ale te zera i przecinku.... [Dodano: 13 kwi 2019 - 16:34] Sól do białej standardowo 18g na kg
  10. Wyszukujemy przez wyszukiwarkę na forum oraz przez wyszukiwarkę na stronie głównej.Najlepiej zrób wg klasycznego przepisu ze strony głównej: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa Witam mam szybkie pytanie. Przyprawy w tym przepisie ze strony głównej są podane na całość mięsa ?
  11. Maszynką ale końcówkę która została w cylindrze I rurce to ręcznie i też się dobrze ubiło.
  12. Co tu dużo pisać, wyszła przepyszna.
  13. Tak zgadza się polędwiczki.
  14. Nadal żyje więc z polędwicami wszystko w porządku.
  15. Człowiek całe życie się uczy. Zawsze przekładałem je w pojemniku żeby nie leżały ubite. Wydaje mi się że czytałem o tym u nas. Na szczęście nie muszę tego już robić i się cieszę bo było to strasznie upierdliwy zajęcie.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.