Skocz do zawartości

Amatorwędzenia

Użytkownicy
  • Postów

    8
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Piaseczno

Osiągnięcia Amatorwędzenia

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam, weź woreczek na kanapki napełnij wodą, zawiąż i połóż koło mięsa. To podniesie poziom solanki.
  2. Witam, Wędzenie odbyło się wczoraj i wszystko wyszło smaczne. Szynka soczysta i miękka. Jak wiadomo każdy ma swój smak dla mnie troszkę słone a dla innych w sam raz. Jeszcze raz dzięki za rady i pomoc. Pozdrawiam Amator
  3. Opakowanie jałowca wsypałem do moździerza i rozgniotłem i wszystkie inne przyprawy (czosnek, ziele ang. liście laurowe i pieprz) zaparzyłem ok 15 minut i sam wywar podzieliłem na 2 porcje. Więc sama zalewa jest klarowna. Sól peklową kupiłem w opakowaniu 10 kg za 29zł w sklepie z akcesoriami wędzarniczymi - przy okazji wziąłem termometr, haki oraz 150 mb siatki
  4. arkadiusz wielkie dzięki za pomoc. W takim razie wtorek będę wędził w nowej wędzarni. Dam znać jak wyszło. Gorąco pozdrawiam. [Dodano: 13 kwi 2018 - 17:58] Skoro nawet synka zapeklowałeś to się nie dziwię, że żona: Musi się z tym biedna oswoić Następnym razem poproszę go żeby tam nie wchodził - żeby mamusia nie czuła się nieswojo ps. zwykła omyłka literowa ale na wesoło
  5. Ok dzięki za informację, wygląda na to że jutro wędzenie się nie odbędzie a taki był plan.
  6. Nowa wędzarnie skończyłem 2 tygodnie temu, a czytam od wtorku tylko mięsko zapeklowane od poniedziałku wieczór. Mięso mam w 2 garnkach, w jednym polędwiczki i jedną karkówkę a w drugim 2x karkowy, synka i 2x boczek. Szukam odpowiednio dużego naczynia do peklowania a że trzymam to w lodówce to już o opinii żony nie wspomnę. W tym tygodniu nie zagląda do lodówki i jej robię kanapki do pracy. Dosypać więcej peklosoli?
  7. Widziałem tą tabelę i wiem ile powinienem dać peklosoli. Dałem prawie połowę mniej i stąd moje pytanie co powinienem teraz zrobić? Dodać soli? dłużej trzymać w zalewie - i ile czasu dłużej? i czy te składniki przypraw są ok czy też powinienem na przyszłość coś zmienić. [Dodano: 13 kwi 2018 - 13:10] Dzięki za info. Jajka już nie używam kupiłem wagę, termometr do wędzarni też jest. To że wszystko smakuje podobnie przy stosowaniu przypraw to masz rację. Czyli następnym razem sama sól peklowa? A co mam teraz zrobić? Możecie coś poradzić.
  8. Witam po raz pierwszy Od kilku dni czytam na forum w jaki poprawny sposób powinienem przygotować zalewę do peklowania i wyczytałem kilkanaście wersi z różnymi wariantami ilości peklosoli itp. Tabelka w Excelu u mnie się otwiera i działa poprawnie ale ja do tej pory stosowałem przepis, który otrzymałem od znajomego (na jajko) wiem co sądzicie o tym sposobie. Do tej pory wędziłem w starej beczce stalowej i postanowiłem wybudować NOWĄ drewnianą wędzarnię i mam zamiar już jutro wypróbować ją pierwszy raz. Przepis, który stosowałem do tej pory to: - jałowiec ok jedna garść, - liść laurowy 4-5 liści, - czosnek 4-5 ząbków, - pieprz 3-4 sypnięć, - sól peklowa ( do wypłynięcia jajka) - woda z kranu Całkiem niedawno znajomy podał mi abym zastosował 40g peklosoli na kg mięsa, ja mam 2x po 4,5 kg. Łącznie polędwiczek 3,9kg (8 szt), schabu karkowego (3 x 1,1 kg), 1 szynka 1,12 kg oraz 2 x chudy boczek po 1,1 kg. Tą ilość mięsa podzieliłem na pół i pekluję w dwóch garnkach po 8 litrów. Ilość przypraw dałem jak powyżej a peklosoli 140 g na garnek ilość wody to ok 2,3 litra. Mam pytanie czy zastosowane proporcje są prawidłowe? W poniedziałek wieczorem mięsko wylądowało w zalewie BEZ UŻYCIA JAJA. w dniu wczorajszym wykonałem nastrzyki szyki i karkowego a całość znajduje się w lodówce. Proszę o opinię i sugestię.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.