Wstawiam przepis z którego korzystałem. Chleb nazywa się "Szkodnik". Składniki na zaczyn: -60-80g aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego -200g mąki pszennej (typ minimum 550) -130g letniej wody Zaczyn przygotowujemy na 8-12 godz. przed zrobieniem ciasta. Mieszamy ze sobą składniki, przykrywamy (folią, przykrywką itp.)i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 8-12 godz. Składniki na ciasto właściwe: -420g mąki pszennej typ 550 -15g soli -przygotowany wcześniej zaczyn -230-250ml letniej wody Następnego dnia (lub po upływie podanego wcześniej czasu) łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto, wyrabiać je do momentu połączenia się ze sobą wszystkich składników.Ciasto składać 3razyco 30min. Po tym czasie oprószyć blat mąką i uformować wstępnie bochenek i pozostawić go pod przykryciem na pół godziny. Następnie, uformować ostatecznie bochenek i przełożyć ciasto do naczynia do „garowania”, przykryć. Ciasto można garować w lodówce (pozostawić je np. na noc) lub w temp. pokojowej do momentu aż „poke test" będzie pozytywny. Chleb piec 45min.:pod przykryciem w 250°C przez 20min., następnie w 230°C kolejne 20min, a ostatnie 5min. bez przykrycia. Ja cały czas eksperymentuje z tym przepisem