Skocz do zawartości

Kondziu019

Użytkownicy
  • Postów

    63
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O Kondziu019

  • Urodziny 27.04.1992

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    świętokrzyskie

Ostatnie wizyty

201 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Kondziu019

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Czeka na pożarcie dzięki Muski
  2. Ok. A można normalnie na lezaco położyć czy musi wisieć w lodówce?
  3. Witam, Czy kiełbasę i kiełbasę szynkową mogę nadziać dziś wieczorem, na noc do lodówki, rano osadzanie w pokojowej i wedzenie?
  4. Ja narazie naczynia żaroodporne kiedyś kupię żeliwny ale narazie zawsze coś innego po drodze wypada
  5. Kolejne chlebki
  6. Przeważnie dezynfekuje wszystko Alko 70% przed użyciem. Pojemniki, elementy maszynki itp. Higiena to podstawa
  7. ok, dzięki za odpowiedź, symbol symbolem ale doświadczenie Braci lepsze
  8. Witam, Peklowanie na mokro w miskach plastikowych z oznaczeniem PP oraz kieliszek+widelec: szynki, karkówki, boczku da radę? Mało mam już wolnych garnków i pojemników szklanych.
  9. Dzisiaj chałka
  10. Krakowska szynka, ppdgardle, wołowina i golonka przyprawy wg jacekw.
  11. Kolejne chlebki, naczynie żaroodporne, tym razem nie pękło;)
  12. Ja myślałem o żeliwnym, ale narazie zostane przy żaroodpornym. Mam jeszcze dwie sztuki, tylko że prostokątne i tu chyba muszę dwukrotnie zwiększyć proporcje
  13. Zapomniałem naciąć skórkę przed pieczeniem piekłem w żaroodpornym a tyle z niego zostało: ciasto jest bardzo klejące i do składania polecam dodać troszkę oleju, najlepiej smarować boki miski i zagniatać.
  14. Wstawiam przepis z którego korzystałem. Chleb nazywa się "Szkodnik". Składniki na zaczyn: -60-80g aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego -200g mąki pszennej (typ minimum 550) -130g letniej wody Zaczyn przygotowujemy na 8-12 godz. przed zrobieniem ciasta. Mieszamy ze sobą składniki, przykrywamy (folią, przykrywką itp.)i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 8-12 godz. Składniki na ciasto właściwe: -420g mąki pszennej typ 550 -15g soli -przygotowany wcześniej zaczyn -230-250ml letniej wody Następnego dnia (lub po upływie podanego wcześniej czasu) łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto, wyrabiać je do momentu połączenia się ze sobą wszystkich składników.Ciasto składać 3razyco 30min. Po tym czasie oprószyć blat mąką i uformować wstępnie bochenek i pozostawić go pod przykryciem na pół godziny. Następnie, uformować ostatecznie bochenek i przełożyć ciasto do naczynia do „garowania”, przykryć. Ciasto można garować w lodówce (pozostawić je np. na noc) lub w temp. pokojowej do momentu aż „poke test" będzie pozytywny. Chleb piec 45min.:pod przykryciem w 250°C przez 20min., następnie w 230°C kolejne 20min, a ostatnie 5min. bez przykrycia. Ja cały czas eksperymentuje z tym przepisem
  15. Chleb pszenny na zakwasie zytnim;)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.