Skocz do zawartości

garage

Użytkownicy
  • Postów

    113
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Warszawa

Ostatnie wizyty

357 wyświetleń profilu

Osiągnięcia garage

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. garage

    Urządzenie z USA

    Witam Na wstępie powiem że jestem zielony w temacie prądu. Chciałbym kupić w USA zamrażarkę próżniową , jak ją przystosować do naszego napięcia ? O ile przetwornica napięcia to żaden problem , pozostaje to nieszczęsne 60Hz. Pobór mocy to max 1,7kw. Może ktoś poleci jakiś falownik czy coś podobnego żeby to wszystko mógłbym ogarnąć ? Sprzęt jest dosyć kosztowny, więc zależy mi żeby nie robić oszczędności a później płakać. Pozdrawiam Arek
  2. Mógłbym prosić o przepis na te kiełbaski "ogniskowe" ? Dziękuje
  3. garage

    Piec do pizzy

    Firma Spice-elektroniccs wypuściła nowy piecyk do pizzy, od wczoraj można składać rezerwacje. W porównaniu do ich poprzednich modeli jest większy, można piec pizzę 35cm. Zwiększono tez temp do prawie 500 stopni C. Jeżeli ktoś jest zainteresowany proszę napisać PW to podam kod na zniżkę 25E, powinien działać, jest przeznaczony dla członków grupy na FB. Jeżeli podchodzi to pod reklamę to proszę usunąć post,. https://www.spice-electronics.com/it/forno-pizza/1046-forno-pizza-elettrico-spice-diavola-pro-100-design-e-brevetto-made-in-italy-rosso-spice-8056364613693.html
  4. Przepraszam Jacek że zaśmiecam Twój wątek, jeżeli tak to proszę o usunięcie. Zamierzałem zrobić dzisiaj jeszcze raz te pyszne kabanosy, mięso przemielone tylko nabijać. Zakupiłem ostatnio 2 paczki jelit baranich do kabanosów znanej firmy "B....." ( nie będę robił tutaj antyreklamy, ale już nic z niej nigdy nie kupie), jedna była ok, dzisiaj otworzyłem drugą. Nie da się opisać tego smrodu po otwarciu torebki, jednym słowem to była tragedia. Nie pozostało mi nic innego tylko nabić w jelita 24-26 i tak uwędzić. Wędzenie ok 2,5 godz w 45=50 C, później parzenie 75-80C ok 20 min do 72C wewnątrz. Wędziłem do tej pory 2 kiełbasy tj chłopska Szczepana i ta dzisiejsza. Moim zdaniem obie smaczne, żonie bardziej smakowała ta z nadzieniem kabanosowym. Pierwsze zdjęcie po uwędzeniu, drugie po parzeniu przełamana. Możemy ją nazwać a’la Jacka lub jak tam komu pasuje. ​Dziękuje Jacek przyprawy idealne w mój smak
  5. Jacek ten szpikulec to rewelacja, trzeba szukać znajomych kto może takie cudo wytoczyć, a może znasz kogoś kto taki wykona ? Lejek do kabanosów zakupiłem u kol Jumbo, polecam , ale i tak najgorsze to nałożenie jelita Twoje kabanosy strzelają po przełamaniu jak kapiszony Mam jeszcze pytanie, czy można ten farsz zapakować w jelita 24-26 i zrobic grubszą kiełbaskę ? Bardzo odpowiada mi dobór Twoich przypraw. Dziękuje i pozdrawiam
  6. Dziękuje Jacek za przepis , bardzo smaczne, robią charakterystyczne "pyk" Proste w przygotowaniu, jedynie nadziewanie osłonki na lejek to tragedia Wędziłem ok 2h, dopiekanie 0,5h od momentu zagrzania wędzarni do 90 stopni.
  7. Pacan Wojciech jeżeli uraziłem to przepraszam za tego teścia, bardzo szanuję Twoją pomoc i wszystkich którzy starają się pomagać takim zielonym jak ja. To była pierwsza szynka jaką uwędziłem, ale i tak uważam że wyszła zdecydowanie smaczniejsza od tych które ostatnio kupowałem 2 większe zamroziłem po wędzeniu ( i tu znowu babol, po mogłem zawakowane spokojnie trzymać w lodowce do czasu ich sparzenia) i będę je parzył dłużej w SV ale w dużo niższej temp. Dziękuje
  8. wg mnie za długo , być może za słaby nóż , albo oświetlenie ale nie widzę soczystości Pewnie idealnej to nawet za kilka lat nie zrobię, ale dzięki Waszej pomocy następne będą mam nadzieje lepsze
  9. Już wiem, kol. Grzewlod już mnie uświadomił jakie błędy popełniłem Poczytaj proszę o technice SV. Bo to zrobiłeś z parzeniem - to taka dziwna hybryda , a już gotowana 15 min ? nie czytasz Forum Czytam, czytam , taki przepis znalazłem na forum, gotować 15min. później parzenie 80-82C. Błąd ze zrobiłem to w woreczku. Myślałem ze w woreczku nie puści soków i będzie bardziej soczysta, powinienem tutaj zapytać a nie wymyślać Dziękuje
  10. Nawet bardzo tępy Choć słowo "tępy" jak mi zawsze mówił kolega to jest jego teść, a nóź może być jedynie nieostry Nie nauczyłem się jeszcze odwracać zdjęć Dziękuje za opinie bo to moja pierwsza uwędzona szynka, do tej pory tylko boczek i kiełbaska Pozdrawiam
  11. Chyba jestem przewrażliwiony, powiedz mi czy nie wędziłem zbyt długo potarzać na jej brzegi (olcha, buk i jakieś 20% śliwy) ? Dziękuje
  12. Szyneczki uwędzone wersja mniej słona wg Szczepana i żadnych przypraw jedynie peklosol wg zalecenia Grzewloda . Smak szynki a nie przypraw (dzięki Grzewlod). 2 sz większe po wędzeniu zapakowane próżniowo i do zamrażalnika. Smak super, mięciutka i soczysta. Nie wiem czy zbyt długo nie wędziłem, ok 3,5h wyszła ciemna i na brzegach chyba weszło do środka, chyba ze się mylę. Parzenie wg Arkadiusza gotowana 100C przez 15 min, później 80C przez ok 1,5h metoda SV ( nie chciałem wbijać termometru w worek) Możecie mi podpowiedzieć czy popełniłem jakeś błędy ? Dziękuje wszystkim za wcześniejsze porady zwłaszcza koledze Grzewlodowi za cierpliwość
  13. Cena dobra, ryzyko ze doliczą cło bo duża paczka i mogą sprawdzać. Lepiej dołożyć parę groszy i kupić bezpośrednio z Niemiec lub UK. https://www.vevor.de/wurstfueller-c_10643 Przesyłka darmowa
  14. Ja używam tylko ich chemii w domu, dymogenerator czyszczę tymi co napisałeś, uważam tak jak kolega wyżej ze nie ma lepszych
  15. Wczoraj wieczorem przywieźli szynkę. Była taka 6k wytrybowana, rozebrałem ( o ile można to było nazwać rozebraniem, wg YouTube), ale coś tam wyszło i zapeklowałem wg Szczepana wersja mniej słona , 1 nastrzyk 60ml/kg Dziękuje
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.