Przepraszam Jacek że zaśmiecam Twój wątek, jeżeli tak to proszę o usunięcie. Zamierzałem zrobić dzisiaj jeszcze raz te pyszne kabanosy, mięso przemielone tylko nabijać. Zakupiłem ostatnio 2 paczki jelit baranich do kabanosów znanej firmy "B....." ( nie będę robił tutaj antyreklamy, ale już nic z niej nigdy nie kupie), jedna była ok, dzisiaj otworzyłem drugą. Nie da się opisać tego smrodu po otwarciu torebki, jednym słowem to była tragedia. Nie pozostało mi nic innego tylko nabić w jelita 24-26 i tak uwędzić. Wędzenie ok 2,5 godz w 45=50 C, później parzenie 75-80C ok 20 min do 72C wewnątrz. Wędziłem do tej pory 2 kiełbasy tj chłopska Szczepana i ta dzisiejsza. Moim zdaniem obie smaczne, żonie bardziej smakowała ta z nadzieniem kabanosowym. Pierwsze zdjęcie po uwędzeniu, drugie po parzeniu przełamana. Możemy ją nazwać a’la Jacka lub jak tam komu pasuje. Dziękuje Jacek przyprawy idealne w mój smak