Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych panów i mam do was takie pytanie.

Jak można w prosty sposób i w domowych warónkach warunkach naostrzyć sitko i nóż do maszynki do mielenia mięsa.

Edytowane przez EAnna
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10059-ostrzenie-sitek-i-no%C5%BCa-do-maszynki-do-mielenia-mi%C4%99sa/

Moze np. tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8019-jak-samemu-naostrzy%C4%87-no%C5%BCe-i-siatki-do-maszynki/?hl=ostrzenie

Wpisz prosze w forumowej "Szukajce" ostrzenie a bedziesz szczesliwy..  ;)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

papier wodny 1000 i cierpliwość

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

W przytoczonym poście wyżej przytaczałem jak to zrobić w domu na kilku gradacjach papieru ściernego wodnego . W ten sposób ostrzę od zawsze swojego Zelmerka jeszcze od nowości nie widział szlifierki . :-)
A ma 20- kilka lat

Na tablecie mam jakiś jaja z pisaniem postów

Edytowane przez Maxell
Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:

Zaczynam na 250 i głaskam na 400.

Bardzo ważne żeby nacikać na sitko czy nożyk ' 3 - 4 palcami '

Po papierze przesuwać kolistymi ruchami i co kilka ,, obrotów ,, ręką po papierze dodatkowo obracać ostrzony element o ok. 90 stopni .

Papier ma być mokry - całe ostrzenie robimy na mokro na na idealnie płaskiej czystej powierzchni .

Po papierze przesuwać kolistymi rucham

Ja jednak preferuję ósemeczki ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Roger

czy to kółka czy ósemki czy czwórki to nie ma znaczenia . Ważne żeby zmieniać kierunek i punkty nacisku , wtedy nie zdeformuje się powierzchni - płaszczyzny . Przy odrobinie cierpliwości można spokojnie wyostrzyć .

Przy odrobinie cierpliwości można spokojnie wyostrzyć

Dobrze prawisz ja już kilka raz zapodawałem się do ostrzenia tak jak piszesz powiem jedno w moim wykonaniu lipa straszna, może tej cierpliwości potrzeba więcej. Sitka no może ale jak naostrzysz nóż a w szczególności jego boczną krawędź?. Nie ma jak magnesówka i już a przynajmniej dla mnie. Pozdrawiam :D  

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Bok noża jak już faktycznie jest sfatygowany - a rzadko się to zdarza - wyciągam iglakiem diamentowym .
95% ostrzeń to tylko papier wodny . Mój Zelmerek jest z 80 lat i tak jak pisałem nie widział szlifierki .

Edytowane przez EAnna
orty