Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ostrzenie sitek i noża do maszynki do mielenia mięsa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 lenny4589

lenny4589

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Miejscowośćmodliborzyce

Napisano 06 lip 2014 - 09:57

Witam szanownych panów i mam do was takie pytanie.

Jak można w prosty sposób i w domowych warónkach warunkach naostrzyć sitko i nóż do maszynki do mielenia mięsa.

 


Użytkownik EAnna edytował ten post 07 lip 2014 - 18:03


#2 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 06 lip 2014 - 10:06

Moze np. tu: https://wedlinydomow...i/?hl=ostrzenie

 

Wpisz prosze w forumowej "Szukajce" ostrzenie a bedziesz szczesliwy..  ;)



#3 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3268 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 06 lip 2014 - 10:16

papier wodny 1000 i cierpliwość



#4 Mirekr134a

Mirekr134a

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 947 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 06 lip 2014 - 18:43

W przytoczonym poście wyżej przytaczałem jak to zrobić w domu na kilku gradacjach papieru ściernego wodnego . W ten sposób ostrzę od zawsze swojego Zelmerka jeszcze od nowości nie widział szlifierki . :-)
A ma 20- kilka lat


Na tablecie mam jakiś jaja z pisaniem postów


Użytkownik Maxell edytował ten post 06 lip 2014 - 18:45


#5 lenny4589

lenny4589

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Miejscowośćmodliborzyce

Napisano 06 lip 2014 - 19:47

a na jakich gradacjach papieru możemy używać? np od 1000 do 2500


Użytkownik Małgoś edytował ten post 06 lip 2014 - 20:25
błędy ort!!


#6 Mirekr134a

Mirekr134a

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 947 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 06 lip 2014 - 21:13

Zaczynam na 250 i głaskam na 400.
Bardzo ważne żeby nacikać na sitko czy nożyk ' 3 - 4 palcami '
Po papierze przesuwać kolistymi ruchami i co kilka ,, obrotów ,, ręką po papierze dodatkowo obracać ostrzony element o ok. 90 stopni .
Papier ma być mokry - całe ostrzenie robimy na mokro na na idealnie płaskiej czystej powierzchni .

#7 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 07 lip 2014 - 09:56

Po papierze przesuwać kolistymi rucham
 

 

Ja jednak preferuję ósemeczki ;)



#8 Mirekr134a

Mirekr134a

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 947 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 07 lip 2014 - 12:22

Roger
czy to kółka czy ósemki czy czwórki to nie ma znaczenia . Ważne żeby zmieniać kierunek i punkty nacisku , wtedy nie zdeformuje się powierzchni - płaszczyzny . Przy odrobinie cierpliwości można spokojnie wyostrzyć .

#9 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 07 lip 2014 - 14:46

Przy odrobinie cierpliwości można spokojnie wyostrzyć

Dobrze prawisz ja już kilka raz zapodawałem się do ostrzenia tak jak piszesz powiem jedno w moim wykonaniu lipa straszna, może tej cierpliwości potrzeba więcej. Sitka no może ale jak naostrzysz nóż a w szczególności jego boczną krawędź?. Nie ma jak magnesówka i już a przynajmniej dla mnie. Pozdrawiam :D  



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 Mirekr134a

Mirekr134a

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 947 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 07 lip 2014 - 17:09

Bok noża jak już faktycznie jest sfatygowany - a rzadko się to zdarza - wyciągam iglakiem diamentowym .
95% ostrzeń to tylko papier wodny . Mój Zelmerek jest z 80 lat i tak jak pisałem nie widział szlifierki .


Użytkownik EAnna edytował ten post 07 lip 2014 - 18:05
orty





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych