Maxell Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Redzed, wydaje mi się, że między wędzeniami powierzchnia kiełbas smarowana jest krwią, lub miksturą, której recepturę zna Dziadek (występuje tam m.in. papryka mielona, olej). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10198-kie%C5%82basa-cyga%C5%84ska/page/2/#findComment-366915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 miksturą, której recepturę zna Dziadek Np.karmel albo annatto. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10198-kie%C5%82basa-cyga%C5%84ska/page/2/#findComment-366917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Nie, nie. To jest mikstura przyrządzana przez polskich masarzy głównie celem poprawienia wyglądu szynek wędzonych. Jeśli ktoś "uważał na lekcjach", to taką mieszankę robił Dziadek na kursie SDM i poprawiał ja (w celach poznawczych) wygląd wędzonej szynki z nogą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10198-kie%C5%82basa-cyga%C5%84ska/page/2/#findComment-366918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Przetłumaczyłem kilka przepisów tej cygańskiej na angielskim forum. Oto linka:http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?p=28483#28483 Dziękuje wszystkim za pomoc, ale jeszcze nie mam konkretnej informacji o tym wędzeniu na czarno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10198-kie%C5%82basa-cyga%C5%84ska/page/2/#findComment-368405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 To wędzenie na czarno to taka wiejska "przypadłościowa tradycja" cholernie niezdrowa wkładasz bez żadnego osuszania i jedziesz gęstym dymem często gęsto moczonym drewnem z bardzo małym przepływem ... wędzonki jak smoła często gorzkawe i kwaskowe ... Jednym słowem wszystko co nie powinno być Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10198-kie%C5%82basa-cyga%C5%84ska/page/2/#findComment-368441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 To wędzenie na czarno to taka wiejska "przypadłościowa tradycja" cholernie niezdrowa wkładasz bez żadnego osuszania i jedziesz gęstym dymem często gęsto moczonym drewnem z bardzo małym przepływem ... wędzonki jak smoła często gorzkawe i kwaskowe ... Jednym słowem wszystko co nie powinno być ja dla takiej tradycji tutaj wszedłem chciałem przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa...dziś inaczej to widze ale wędzonki jakie robie nie pachąną tak ja te z przeszłosci Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10198-kie%C5%82basa-cyga%C5%84ska/page/2/#findComment-368446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Odwieczny problem to "szukanie smaków" to cholernie trudne bo nawet mięso jest diametralnie inne ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10198-kie%C5%82basa-cyga%C5%84ska/page/2/#findComment-368447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.