Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Redzed, wydaje mi się, że między wędzeniami powierzchnia kiełbas smarowana jest krwią, lub miksturą, której recepturę zna Dziadek (występuje tam m.in.  papryka mielona, olej). 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10198-kie%C5%82basa-cyga%C5%84ska/page/2/#findComment-366915
Udostępnij na innych stronach

 

 

miksturą, której recepturę zna Dziadek
Np.karmel albo annatto. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10198-kie%C5%82basa-cyga%C5%84ska/page/2/#findComment-366917
Udostępnij na innych stronach

Nie, nie. To jest mikstura przyrządzana przez polskich masarzy głównie celem poprawienia wyglądu szynek wędzonych. Jeśli ktoś "uważał na lekcjach", to taką mieszankę robił Dziadek na kursie SDM i poprawiał ja (w celach poznawczych) wygląd wędzonej szynki z nogą.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10198-kie%C5%82basa-cyga%C5%84ska/page/2/#findComment-366918
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przetłumaczyłem kilka przepisów tej cygańskiej na angielskim forum. Oto linka:

http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?p=28483#28483

 

Dziękuje wszystkim za pomoc, ale jeszcze nie mam konkretnej informacji o tym wędzeniu na czarno.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10198-kie%C5%82basa-cyga%C5%84ska/page/2/#findComment-368405
Udostępnij na innych stronach

To wędzenie na czarno to taka wiejska "przypadłościowa tradycja" :( cholernie niezdrowa wkładasz bez żadnego osuszania i jedziesz gęstym dymem często gęsto moczonym drewnem z bardzo małym przepływem ... wędzonki jak smoła często gorzkawe i kwaskowe ...

Jednym słowem wszystko co nie powinno być :(

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10198-kie%C5%82basa-cyga%C5%84ska/page/2/#findComment-368441
Udostępnij na innych stronach

 

 

To wędzenie na czarno to taka wiejska "przypadłościowa tradycja" :( cholernie niezdrowa wkładasz bez żadnego osuszania i jedziesz gęstym dymem często gęsto moczonym drewnem z bardzo małym przepływem ... wędzonki jak smoła często gorzkawe i kwaskowe ... Jednym słowem wszystko co nie powinno być :(

 

ja dla takiej tradycji tutaj wszedłem chciałem przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa...

dziś inaczej to widze ale wędzonki jakie robie nie pachąną tak ja te z przeszłosci

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10198-kie%C5%82basa-cyga%C5%84ska/page/2/#findComment-368446
Udostępnij na innych stronach

Odwieczny problem to "szukanie smaków" to cholernie trudne bo nawet mięso jest diametralnie inne ... :(

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10198-kie%C5%82basa-cyga%C5%84ska/page/2/#findComment-368447
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.