szotornik Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 witam jestem tu już 5 lat czas się ujawnić :>:>:> oto moje wypociny nie ukrywam robione przy pomocy dziadka.Na pierwszym zdjęciu proces wędzenia mięso jest wędzone w pończochach zęby nie było za bardzo odymione .kielbasa to gotowy produkt ze sklepu tylko prze zemnie jeszcze dowędzona na drugiej fotce juz gotowe produkty to nie jest kurczak ani udka z kurczaka jest to pierśnik z kaczogęsi i udka tez a tu juz kolacyjka z racji tego ze mieszkam nad morzem po świeżą rybkę mam 4 km takie cudeńka powstały Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10225-wyroby-szotornika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zmień sobie tylko kolego ten chleb na własnego wypieku i kiełbaskę na wyrób domowy i osiągniesz pełnię szczęścia i smaku :)Tych rybek zazdroszczę , ostatnie jakie wędziłem to były śledzie, chyba ze 2lata temu i tęsknię za tym smakiem .. Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10225-wyroby-szotornika/#findComment-366428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szotornik Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 dzięki za rade ale zrobienie swojskiej kiełbaski to jeszcze poza zasięgiem ale wszystko przede mną chlebek to jest spoko :>:>:> Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10225-wyroby-szotornika/#findComment-366433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 No nie powiem może być tylko Ci tam troszkę przyczerniło mięsko, ale pierwsze koty za płoty, jeszcze jak się pozbędziesz tej "bielizny"no i brachu tak czy siak tak trzymaj i doginaj do mistrzów Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10225-wyroby-szotornika/#findComment-366449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 jeszcze jak się pozbędziesz tej "bielizny"no i brachu tak czy siak tak trzymaj i doginaj do mistrzów ha ha tak trzymaj dogina mistrzów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10225-wyroby-szotornika/#findComment-366456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szotornik Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 a wiec proszę o poradę jak pozbyć się tej bielizny czemu jak ja wędzę to mam czarne to mięso a wasze ma taki złocisty kolor Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10225-wyroby-szotornika/#findComment-366512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 To powiedz jakim drewnem , jaka temperatura , ile czasu wędziłeś... ? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10225-wyroby-szotornika/#findComment-366514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 i czy osuszałeś wędliny zanim zacząłeś wędzenie właściwe ??opisz dokładnie cały proces, co i jak robiłeś, krok po kroku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10225-wyroby-szotornika/#findComment-366516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Piszesz , że 5 lat czytasz ... ale co ? Bo jak to forum to albo czytasz bez zrozumienia albo tylko zdjęcia przeglądasz Tu są dziesiątki takich tematów ... jest nawet powiedzenie "wczesny Zbòj Madej" (sorry zbójaszku;) ) i tyczy ono wędzenia na czarno ...Proponuję naprawdę raz jeszcze przeczytać podstawy bo w takim na czarno to błąd goni błąd .. Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10225-wyroby-szotornika/#findComment-366560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Piszesz , że 5 lat czytasz ... ale co ? Jak jest 5 lat to nawet jak nie chciał to i tak "na mnie" musiał trafić :D Szotornik podstawa to całkowite osuszenie wyrobów w wędzarni żarem bez dymu lub z małą ilością dymu, wcześniej oczywiście osadzanie. Jak wyroby w wędzarni będą osuszone, czyli będą suche to wtedy dajesz dym. Nigdy nie osuszaj na czas tylko do całkowitego wyschnięcia wyrobu w wędzarni, a dymem wędzisz do koloru jaki Tobie się podoba. Po mojemu temp. osuszania 40-55st.C, wędzenie to samo max. 60st.C, zależy jaki rodzaj towaru wędzisz To dla mnie była podstawa nauki dobrego dymienia, oczywiście także pomoc i porady wielu z naszego forum http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10225-wyroby-szotornika/#findComment-366562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Listopada 2015 (edytowane) Paweł aż ślinka cieknie, ja wędzarnię w sobotę odpalam Edytowane 8 Listopada 2015 przez daniel1886 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10225-wyroby-szotornika/#findComment-455163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.