Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam jestem tu już 5 lat  czas się ujawnić :>:>:> oto moje wypociny nie ukrywam robione przy pomocy dziadka.Na pierwszym zdjęciu  proces wędzenia mięso jest wędzone w pończochach zęby nie było za bardzo odymione .kielbasa to gotowy produkt ze sklepu tylko prze zemnie jeszcze dowędzona 

 post-41502-0-06965900-1408265870_thumb.jpg

na drugiej fotce juz gotowe produkty to  nie jest kurczak ani udka z kurczaka jest to pierśnik z kaczogęsi i udka tez 

 post-41502-0-20463100-1408266164_thumb.jpg

  

a tu juz kolacyjka

 post-41502-0-00964000-1408269284_thumb.jpg

 


z racji  tego ze mieszkam nad morzem  po świeżą  rybkę mam 4 km takie cudeńka powstały

post-41502-0-29059500-1408270533_thumb.jpg

 post-41502-0-83900100-1408270498_thumb.jpg

post-41502-0-40993200-1408269346_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10225-wyroby-szotornika/
Udostępnij na innych stronach

Zmień  sobie tylko kolego ten chleb na własnego wypieku i kiełbaskę na wyrób domowy i osiągniesz pełnię szczęścia i smaku :) :)

Tych rybek zazdroszczę , ostatnie jakie wędziłem to były  śledzie, chyba ze 2lata temu i tęsknię za tym smakiem ..

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10225-wyroby-szotornika/#findComment-366428
Udostępnij na innych stronach

No nie powiem może być tylko Ci tam troszkę przyczerniło mięsko, ale pierwsze koty za płoty, jeszcze jak się pozbędziesz tej "bielizny"no i brachu tak czy siak tak trzymaj i doginaj do mistrzów  :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10225-wyroby-szotornika/#findComment-366449
Udostępnij na innych stronach

Piszesz , że 5 lat czytasz ... ale co ?

Bo jak to forum to albo czytasz bez zrozumienia albo tylko zdjęcia przeglądasz :(

Tu są dziesiątki takich tematów ... jest nawet powiedzenie "wczesny Zbòj Madej" (sorry zbójaszku;) ) i tyczy ono wędzenia na czarno ...

Proponuję naprawdę raz jeszcze przeczytać podstawy bo w takim na czarno to błąd goni błąd ..

 

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10225-wyroby-szotornika/#findComment-366560
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piszesz , że 5 lat czytasz ... ale co ?

Jak jest 5 lat to nawet jak nie chciał to i tak "na mnie" musiał trafić :D :D

 

Szotornik podstawa to całkowite osuszenie wyrobów w wędzarni żarem bez dymu lub z małą ilością dymu, wcześniej oczywiście osadzanie. Jak wyroby w wędzarni będą osuszone, czyli będą suche to wtedy dajesz dym. Nigdy nie osuszaj na czas tylko do całkowitego wyschnięcia wyrobu w wędzarni, a dymem wędzisz do koloru jaki Tobie się podoba. Po mojemu temp. osuszania 40-55st.C, wędzenie to samo max. 60st.C, zależy jaki rodzaj towaru wędzisz :D


To dla mnie była podstawa nauki dobrego dymienia, oczywiście także pomoc i porady wielu z naszego forum http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10225-wyroby-szotornika/#findComment-366562
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.