sverige2 Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Listopada 2020 (edytowane) Myślę że masz rację Maćku. Smaki są rożne, ale my chyba mamy specyficzne wyczucie smaku ? Wczoraj rozmawiałem, nawet dwukrotnie z panią właścicielką tej masarni i sklepu w Grodkowie "Swojskie Domowe Wyroby". Podałem pani namiary na nasze forum, widać że to ludzie z pasją i wiedzą co robią i co mówią na ten temat. Ludzie w stylu naszego kol. Pis-a Wędzą głównie olchą, wózki i wędzarnia bezpośrednia, żadne tam malowanie wędlin. Receptury tradycyjne, między innymi 16-tka, i reszta. Podałem pani namiary naszego forum, którego dotychczas nie znała, czym powiem szczerze byłem nieco zdziwiony, ale teraz już wie . Jestem z panią w kontakcie, będzie więc degustacja ich wyrobów . Dzięki wielkie Maćku, pozdrawiam . Ps. Pisałem wcześniej o degustacji i "smaku" wyrobów z masarni - Golomb. Edytowane 22 Listopada 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10231-kie%C5%82basa-z-mi%C4%99sa-peklowanego-na-mokro/page/2/#findComment-684953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Listopada 2020 Svergie2 , znam akurat masarnie Golomb , porównałem ofertę z firmy z Grodkowa , są to dwie różne pod względem rynku firmy .Masarnia Golomb jadłem często ich wyroby pare lat temu i myślę , ze dla normalnego klienta z okolicy Szczedrzyka , Opola czy Ozimka spełniają oczekiwania i są na pewno lepsze od wyrobów marketowych . Masarnia działa na terenie ludu pracującego tutaj i na zachodzie , w czasie wakacji mieszkający zagranicą urlopowicze kupują znaczne ilości ich wyrobów , które pakują na miejscu w vaccum. Przejrzałem ofertę firmy z Goli Grodkowskiej , jest prawdą ,że przynajmniej na zdjęciach wyglądają pięknie ( potwierdzam , że udaje się nam forumowiczom wykonywać tej jakości wyroby -chociaż na skale mikro ), ceny jednak są nie dla ludu pracującego , ale tu już działa rynek . zdumiewa mnie fakt , ze do wyrobów tradycyjnych regionalnych ,właściciel zalicza kiełbasy z drobiu i indyka , ja nie pamiętam by moi dziadkowie robili wyroby z drobiu. Kura w tamtych czasach była zawsze w rosole lub pieczona , jako ze jestem na tych ziemiach przybyszem, rozpytałem moich znajomych autochtonów oni tez nie pamiętają wyrobów z drobiu , a całość domowych działań ograniczała się do salcesonów , krupnioków ,bułczanki, smalcu , skwarek na pagacze oraz wędzonych boczków , szynek i baleronów ,kiełbasy swojskiej w jelitach z zabitego świniaka bez podziału na śląską czy podwawelską .Nazwy te oraz asortyment przyszedł razem ze regulacja przepisami i standaryzacja produkcji oraz hasłem zdrowa żywność - one też są dla nas urodzonych w czasach PSS i WSS oraz GS wyrobami tradycyjnymi zajadanymi ze smakiem po odejściu od lady w sklepie wędliniarskim , więc nie dziw się , że znajomi potraktowali wysyłkę jako wyroby swojskie i tradycyjne . . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10231-kie%C5%82basa-z-mi%C4%99sa-peklowanego-na-mokro/page/2/#findComment-684960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Listopada 2020 (edytowane) Wojciechu. Jeżeli wyroby z masarni GOLĄB to według Ciebie OK. to sorry very, ale degustowałem w tygodniu, Dla mnie nawet nie średnio. Smak cóż, pisałem i powtórzę to samo, a że ludzie jedzą, a niby co mają robić jak nie mają pojęcia jak powinny smakować wyroby naszej narodowej dumy, "Polskiego Masarza" ??? Wszystkie mięsa, szynki, boczki, polędwice, przesolone i twarde, niczym podeszwy w moich butach. Kiełbasy zaś jak Toruńska, twarda, zbita, sam czosnek w smaku, podobnie Śląska, gdzie głównie kolendra, nawet nie przypominają smakowo tych kielbas jakich nazwy noszą. Poza tym wszystko tak pieprzne że pali w "gębie". Jeżeli więc to są dobre i smaczne wyroby, to dużo zdrowia życzę a i zdrowych zębów też . Natomiast co do cen tej drugiej masarni, tak lecz pani powiedziała że w sklepie na miejscu są znacznie niższe co najmniej o 25% a i więcej, a ten cennik obowiązuje na Targu EKO we Wrocławiu, gdzie sprzedają co sobotę i ponoszą tam bardzo wysokie koszty. Pani zaprasza do sklepu firmowego i normalnych, średnich cen za doskonale wyroby, jasne że inni wolą tanio i dużo, ale od tego mamy Supermarkety zdaje się niestety, i znowu "siem rymło" . Ps. Najbardziej irytuje w takich przypadkach strona tytułowa : http://www.masarnia-golomb.pl/ Edytowane 22 Listopada 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10231-kie%C5%82basa-z-mi%C4%99sa-peklowanego-na-mokro/page/2/#findComment-684962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi