Jump to content

sverige2

Użytkownicy
  • Posts

    7,577
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    3

sverige2 last won the day on August 18 2023

sverige2 had the most liked content!

1 Follower

About sverige2

  • Birthday 03/02/1945

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Ciechocinek - Polska / Lund - Szwecja
  • Zainteresowania
    wszelakie
  • Kącik kuchenny
    Różne

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

sverige2's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

  • Dedicated Rare
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In
  • Conversation Starter

Recent Badges

15

Reputation

  1. Wysokość może być taka sama. Palenisko o tych wymiarach w zupełności wystarczy. Sławetny "Kibelek" to dobry projekt, właściwie najlepszy. Powodzenia 👍
  2. Nooo Bazylu, nareszcie, o taki właśnie chlebuś chodziło, jest super 🫠👍
  3. Fale falami ale wody jeszcze troszkę mniej Bazylu, bo górka zaczyna już się ładnie formować Popatrz na rozkład "dziur". Góra duże, a dół coraz mniejsze, nieomal zakalcowate. Przez zbyt dużą zawartość wody proces wyrastania jest nieprawidłowy. Ogólnie .
  4. Witam Czy można wiedzieć jak długie są troki przy rozmiarze fartucha XL, oraz czy zamawiając fartuch w kolorze czarnym, nick mógłby być wyhaftowany nicią w kolorze czerwonym ? Pozostałe elementy tak jak na fotkach ? Pozdrawiam Jarek
  5. Mnie przekonuje to co w swym szerokim opracowania przedstawia śp. Andyandy, i niech tak zostanie szefie . Co zaś się tyczy wędzarni profesjonalnych stosowanych w zakładach rzemieślniczych, to są to głownie wędzarnie komorowe gdzie wjeżdża się wózkiem, a palenisko pali się bezpośrednio w komorze. producent Lisieckiej już nie żyje, ale wędzi tak jak się wędliny wędzić powinno. Rzemieślnicze wędzarnie nie stosują kanałów.
  6. Otóż chyba myślimy o dwu różnych tematach Szefie. Dziadek pokazuje najprostsze rozwiązania gdzie paleniska są wewnątrz różnych bardzo nawet prymitywnych komór. Oooo, udało mi się odszukać temat.
  7. Szefie, z całym szacunkiem, ale przecież "Dziadek" już kiedyś dokonał takiego przeglądu wiejskich wędzarni jakie są najczęściej stosowane przy produkcji wyrobów wiejskich. Nasza niezastąpiona EAnna może zechce odszukać temat i fotki ?
  8. Jestem jak najbardziej ZA, jednak tylko w przypadku że wędzarnia kanałowa będzie służyć do wędzenia na zimno, i nic nie jest w stanie mnie przekonać że "Piec hutniczy"" wędzi tradycyjne wędliny lepiej niż wędzarnia pośrednia lub bezpośrednia. Pomimo że często ze śp. Adyandym polemizowaliśmy, to zdecydowanie popieram jego opracowanie. To praktycznie jedyne szczegółowe opracowanie, "Biblia" dot. poprawnej budowy wędzarni z której wszyscy powinni korzystać .
  9. Jeżeli będziesz miał palenisko pośrednie, plus do tego kanał. Są takie projekty na Forum, to będziesz miał wybór, i sam będziesz mógł oceniać i decydować co Ci aktualnie bardziej odpowiada, bo lepiej mieć wybór niż go nie mieć, a wędzić można również i w kartonie po butach, Pytanie tylko po co i w jakim celu ??? Ps. Przeczytaj sobie jeszcze ten temat, to będziesz mógł lepiej ocenić co jest bardziej potrzebne i co powinieneś wybrać.
  10. Autobus służy do wożenia pasażerów, auto osobowe do po przewozu pojedyńczych osób, a kanał w wędzarni służy do schładzania dymu, i po to został właśnie wymyślony ten typ wędzarni, więc nie udawaj że o tym nie wiesz Szefie , bo przerabialiśmy ten temat dziesiątki razy i to żadna nowość !!!
  11. Szamotu do wędzarni absolutnie nie dajemy, to nie piec kaflowy ani kuchnia. Szamot w wędzarni jest absolutnie "be" !!!
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.