Mirekr134a Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Po przeczytaniu kilku różnych przepisów o tej szlachetnej kiełbasce , postanowiłem swoją sympatię do niej przerodzić w bliższą znajomość . Zakupiłem szyneczkę , 2 paczusie vacum . Razem z okrawkami ze schabów z wcześniejszej produkcji ok 10 kg mięska . Do tego przyprawy 20 g / kg sól peklowa z solą morską niejodowaną 50/50% 1 g / kg pieprz czarny z moździerza lub mielony 0,4 - 0,6 g / kg gałka muszkatołowa mielona ( ma różną intensywność zapachu ) 0,2 - 0,3 g / kg kardamon mielony 1,5 g / kg cukier Do peklowania mięso na kiełbasy od razu selekcjonuję na :klasy w/g Mirka Kl.1 - czyste mięśnieKl.2 - mięso z tłuszczem ( raczej bez nadmiaru błon , bez ścięgien )Kl.3 - tłuszcz , tłuszcz z niewielką ilością mięsa ,okrawki z błonami , ścięgniste okrawki itp. Po wstępnej selekcji Kl.1 - ok 6,5 kg Kl.2 - ok. 2 kgKl.3 - ok. 1,5 kg Wszystko pokrojone w kawałki jak pudełko od zapałek wymieszane dokładnie z mieszanką solną ubijam w plastikowym wiaderku , nakrywam folią spożywczą i do lodówki na 3 dni , do 4 C. Po zapeklowaniu Kl.1 - Wszystkie jasne mięśnie kroję w kawałki jak 1/2 pudełka od zapałek Kl.2 + Kl.1 ciemne mięśnie zmielone na sitku 8 mm Kl.3 - Zmielona 2x na sitku 4 mm , wymieszana z przyprawami i wykutrowana z 2 szklankami pokruszonego lodu zalanego wodą Mieszanie Kl.1 + Kl.2 Należy dobrze wymieszać do momentu puszczenia kleju . Dopiero wtedy dodać KL.3 i dokładnie wymieszać do otrzymania jednorodnej masy . Napełnianie osłonek Napełniam nadziewarką pionową , przez duży lejek .Osłonki białkowe 70 mm wcześniej namoczone .Robię batony 500 - 600g . Osuszanie 45 - 55 C 20-30 min. Wędzenie 50 - 60 C 2 godz. Podpiekanie 75 - 85 C 40 - 50 min Suszenie w domu , w kuchni do utraty ok. 20% wagi . Zainteresowanym życzę smacznego i owocnej pracy . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 super wędlinka :clap: fotka w przekroju po jakim czasie dojrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/#findComment-367962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Ręki nie dam ale chyba 4-5 dni . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/#findComment-367966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 O żesz Ty... !!!! Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/#findComment-367970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 ładna kiełbaska w wyglądzie i w przekroju. A jaka temp. dojrzewania? Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/#findComment-368011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Witam Mirekr134a dzięki za przepis ,naprawdę udana kiełbaska Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/#findComment-368017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Mirek - namówiłeś mnie - dziś jadę po szynkę W lodówce już się pekluje szyneczka i boczuś (ilości szkoleniowe). W sobotę pierwsze wędzenie - trzymajcie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/#findComment-368057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 super wędlinka :clap: fotka w przekroju po jakim czasie dojrzewania?To kiełbasa dojrzewająca? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/#findComment-368059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 To kiełbasa dojrzewająca? Po takiej obróbce: Osuszanie 45 - 55 C 20-30 min. Wędzenie 50 - 60 C 2 godz. Podpiekanie 75 - 85 C 40 - 50 min ... to to chyba retoryczne pytanie było ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/#findComment-368061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 To kiełbasa dojrzewająca? myslałem o suszeniu ale moim zdaniem na to samo wychodzi smak się zmienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/#findComment-368071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 moim zdaniem na to samo wychodzi smak się zmienia Z drugą częścią zdania się zgodzę ale z pierwszą nie ... zupełnie inne procesy i wyroby Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/#findComment-368075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Z drugą częścią zdania się zgodzę ale z pierwszą nie ... zupełnie inne procesy i wyroby ja też bakterie nie oddychają to i dojrzewania nnie ma Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/#findComment-368085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Osłonki białkowe 70 mm Podpowiedz proszę, gdzie takie osłonki kupiłeś i czy podajesz fi 70 czy szer. złożonej osłonki? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/#findComment-368090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumbas Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/#findComment-368116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Pawełok. 70 fi.Kiedyś kupowałem tu http://wedliniarz.com/kategorie/Oslonki_kolagenowe,3.html ostatnio przez internet. Kiełbaska podsuszana w kuchni w mieszkaniu , na utratę wagi ok. 20% . Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez Mirekr134a Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/#findComment-368163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommmy Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Września 2014 Tak żeby uściślić to zapis: 20 g / kg (mięsa???) sól peklowa z solą morską niejodowaną 50/50% oznacza że w Twoim przepisie użyłeś 200 g na 10 kg mięsa ??? . Sorry ale wolę zapytać niż coś spieprzyć. Fotki super, jeżeli tak smakuje jak wygląda to WOW. Już zapisuję i po powrocie do domu zabieram się do roboty. Cytuj "Kto pyta jest idiotą pięć minut, kto nie pyta jest idiotą całe życie" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/#findComment-368750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 2 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Września 2014 Top Chef Tak jak piszesz przyprawy podane na 1 kg mięsa .Taka ilość soli jest podana w 16 ( 2.0 kg / 100 kg mięsa ) i taką brałem - sól jest wyczuwalna . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/#findComment-368857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Września 2014 Piękna ta kiełbaska. Przy następnej produkcji spróbuję z tego przepisu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/#findComment-371857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Września 2014 Kiełbasa ładna, tylko że ja w duchy nie wierzę, kiełbasa podpiekana w temp 75 - 85stC w czasie 40 50 min ma przekrój k. pieczonej. Ja jak robię Krakowską Suchą to potrzebuję 120 min aby osiągneła w środku 68 st. A jak robię kiełbasę dojrzewającą to jej nie podpiekam i wędzę zimnym dymem. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/#findComment-371859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 19 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Września 2014 Kiełbasa ładna, tylko że ja w duchy nie wierzę, kiełbasa podpiekana w temp 75 - 85stC w czasie 40 50 min ma przekrój k. pieczonej. Ja jak robię Krakowską Suchą to potrzebuję 120 min aby osiągneła w środku 68 st. A jak robię kiełbasę dojrzewającą to jej nie podpiekam i wędzę zimnym dymem.PePewierzyć nie musisz , temperatura czasami spadała do 75 C , starałem się trzymać jak najbliżej 80-85 C i żeby nie było więcej . Podpiekana bezpośrednio po wędzeniu i nie była parzona . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/#findComment-371860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Września 2014 wierzyć nie musisz , temperatura czasami spadała do 75 C , starałem się trzymać jak najbliżej 80-85 C i żeby nie było więcej . Podpiekana bezpośrednio po wędzeniu i nie była parzona . PePe ma rację ,przy tych temperaturach i czasie który podałeś nie ma możliwości upieczenia tej kiełbasy i to jeszcze w osłonce fi 70.Wędzę miesięcznie kilkadziesiąt kilogramów krakowskiej,masz z termometrem coś nie teges albo z zegarkiem.Krakowska wykonana przez Ciebie bardzo ładnie wygląda i ma ładny przekrój. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/#findComment-371874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 19 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Września 2014 Kostek61Nie sprawdzałem temperatury w batonie bo dopiero niedawno kupiłem termometr z igłą ale była podpiekana na termometr wskazówkowy który kiedyś sprawdzałem elektronicznym .Jeżeli wcześniej kiełbaska była wędzona w temperaturze średnio ok. 50-60 C przez 3-4 h , to moim zdaniem w środku ma cirka 55 C później jest podpiekana w ok. 80-85 C przez 40-50 min ( na pewno na czas patrzyłem po osiągnieciu temperatury w wędzarni bo na to uważam ) .Ma do podniesienia wewnątrz raptem 13-14 C do 68 C a powietrze masz o blisko 30 C cieplejsze .Ważne że efekt końcowy jest lux . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/#findComment-371887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Września 2014 50-60 C przez 3-4 h , to moim zdaniem w środku ma cirka 55 C Oj nie sądzę żeby tyle uzyskała stawiałbym raczej coś w okolicach 45st w środku Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/#findComment-372919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 25 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Września 2014 (edytowane) Wydaje mi sie że powinno być wiecej .Teraz zakupiłem coś takiego więc będzie prościej Od razu końcówki zabezpieczyłem rurką termokurczliwą .Ale w/g mnie ułomnym punktem jest wtyczka sondy .Lepiej gdyby był lutowany na stałe . Edytowane 25 Września 2014 przez Mirekr134a Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/#findComment-373057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 26 Września 2014 Z wtyczkami to raczej nic się nie działo Mirku w tych termometrach ... Zawsze możesz połączyć "na krótko" jakby co ... podlutujesz się bezpośrednio do płytki Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10262-mirka-sucha-krakowska-krojona-podpiekana/#findComment-373125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.