Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu chodzi za mną produkcja własnego mięsa, początkowo skłaniałem się ku projektowi wędzarni jackosza ale potem zacząłem dokładniej czytać i stąd moje rozterki. Zacząłem rysować projekty które pomogły by mi przy budowie, a przedewszystkim pozwolą na wyrażenie opinii na temat wędzarni osobą które są w tym temacie doświadczone, w dalszym ciągu nie jestem zdecydowany czy robić palenisko pośrednie czy też może z kanałem dymnym (rura fi 200 ceramiczna)

Jeżeli mogli byście spojrzeć na ww projekty i udzielić mi jakiś rad na temat budowy.

Wersja z kanałem:

- długość kanału około 120 cm (rura  fi 200 ceramincza)

- rozmiar w srodku około 90 x 90cm

- wysokosc do szczytu dachu około 140cm

post-40711-0-24172100-1409478599_thumb.jpg

post-40711-0-97423000-1409478607_thumb.jpg

post-40711-0-86923600-1409478644_thumb.jpg

post-40711-0-13377700-1409478642_thumb.jpg

post-40711-0-74565900-1409478638_thumb.jpg

rozmiar paleniska (zewnetrzny) 100cm x 100cm x 55cm

Czy w takiej konfiguracji powinienem dodac komin czy wystarcza wywietrzniki na 3 stronach wedzarni, czy jest potrzeba uchylania dachu

Wersja z paleniskiem pośrednim (w zasadzie projekt nadbudowki taki sam tylko palenisko pod spodem)

post-40711-0-56781600-1409478635_thumb.jpg

Poniżej projekt nadbudowki i miejsca wypelnienia wełną mineralna

post-40711-0-74591300-1409478631_thumb.jpg

post-40711-0-08619300-1409478628_thumb.jpg

czy miejsca w ktorych sa wywietrzniki powinny byc wypelnione rowniez wełną ?

Początkowym załozeniem była wędzarnia z kanałem dymnym, aczkolwiek teraz mocno sie nad tym zastanawiam z paleniskiem posrednim wedzarnia wydaje sie znacznie prostsza w wykonaniu i mniej kosztowna, czekam na wszystkie Wasze opinie.

do projektu nie dodałem drzwi oraz kiji na wedzonki czy jest sens robic wyjezdzane kije czy szkoda sie w to bawic ?

Edytowane przez tobi223
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10272-plany-budowy-w%C4%99dzarni/

wysokosc do szczytu dachu około 140cm

Czy nie za małą wysokość zaplanowałeś. Wygodniejsza w obsłudze z pewnością była by wyższa. Ale to tylko moje spostrzeżenie.

Osobiście sam planuje zbudować wędzarnie ale na razie jestem na etapie przeglądania postów i powiem strzeże że mam podobny dylemat co ty. Czy z paleniskiem pośrednim czy bezpośrednim? Pytań jest tak wiele a opinii jeszcze więcej i tak naprawdę nie wiadomo co wybrać.

Będę obserwować jak rozwinie się ten temacik.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

A tak na marginesie: Świetny projekt.

Jak możesz to zdradź w czy go rysowałeś.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10272-plany-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-368575

Wełne polecam dać tylko do wysokości kijów. Daszek i otwory wywietrzne zostawić w spokoju.

Po co robić kanał dymny ? Nadziejesz się na koszty i urobisz się jak głupi. No chyba że jesteś miłośnikiem wędzenia na zimno to wtedy OK.

Wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim ( pośrednia to jest z kanałem )jest najłatwiejsza w operowaniu.

Nawet wywietrzniki z dwóch stron będą wystarczające. Z trzech to już normalnie klasyka. Tak więc komina nie trzeba robić.

Uchylny daszek jest tylko potrzebny przy osuszaniu i wygrzewaniu wędzarni w zimie

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10272-plany-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-368580

Czy nie za małą wysokość zaplanowałeś. Wygodniejsza w obsłudze z pewnością była by wyższa. Ale to tylko moje spostrzeżenie.

zastanawialem się nad tym, i jeszcze do konca nie podjalem decyzji. Generalnie teraz jestem juz zdecydowany na wedzarnie z paleniskiem bezposrednim raz, że duzo mniej pracy, a dwa, że koszt też zdecydowanie mniejszy.

Projekt rysowany jest w SketchUp troche czasu to zajmuje ale za to duzo niejasnosci wychodzi juz na etapie samego projektu, czy palenisko o wysokosci 55cm jest wystarczające ? (wysokosc 9 cegieł)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10272-plany-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-369243

czy miedzy paleniskiem a komora wedzarnicza powinien byc szyber czy wystartczy sam dyfuzor ? czy rozmiar polaczenia miedzy komora wedzarnicza a paleniskiem powinien miec jakis konkretny wymiar ?

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10272-plany-budowy-w%C4%99dzarni/#findComment-369394