claudia_85 Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Września 2014 Po wielu latach gadania, przeglądania forum, czytania przepisów w końcu zrobiliśmy coś sami.... Oto mała fotorelacja.....Jak na pierwszy raz wyszło całkiem nieźle ale mogło być lepiej.....W skrócie : kupiliśmy 3 łopatki wieprzowe ok 8 kg , ok 3 kg boczku i 2 kg wołowiny.....Po rozbiorze mięsa zdecydowaliśmy ze do kiełbasy powędruje 5 kg wieprzowiny, 60 dkg boczku i 50 dkg wołowiny....mięso pokroiliśmy w kostkę, przyprawiliśmy pieprzem, majerankiem, czosnkiem....dodaliśmy trochę gorczycy i peklosól w proporcji podanej na opakowaniu....Po nocy spędzonej w lodówce mięso zostało przemielone....wołowina na sitku 5, wieprzowina i boczek na 8..... Wyrabialiśmy jakieś pół godziny z dodatkiem szklanki zimnej wody.... Wszystko powędrowało do jelit i do obsuszenia przez noc.....Rano zawieźliśmy wszystko do Wędzarni poleconej przez znajomych.....Dodam tyko ze 3 kulki wycięte z łopatki i trochę boczku zapeklowaliśmy na mokro i też zawieźliśmy do wędzenia .... Dzisiaj odebraliśmy nasze pyszności..... Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Września 2014 No i bardzo slicznie.. Co bys/byscie zmienili albo dodali do samku wyrobow..? Serdeczne pozdrowionka . Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/#findComment-369316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 5 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Września 2014 (edytowane) Gregtom dziękuje ze odpowiedź Co byśmy zmienili?? Dobre pytanie..... Nie mam pojęcia, kiełbasa jest całkiem niezła ale dosyć twarda...nie wiem dlaczego, może mięso za chude?? Jest bardziej sucha niż mokra....może za mało wody?? Trochę więcej czosnku by się przydało no i konsystencja taka zbyt zmielona....zainwestuje w większe sitko do maszynki To nasz pierwszy raz i nie mieliśmy nikogo kompetentnego co by nam doradził jak się do tego zabrać, także to taki nasz eksperyment ale na pewno nie poprzestaniemy na pierwszej próbie ....mam nadzieje, że forumowicze coś doradzą Jeżeli chodzi o boczek i szyneczkę to nie wiem co z tego wyszło....z wyglądu super..... jutro ugotuję na nich grochóweczkę i się okaże jaki maja kolor w środku Tak wygląda po ugotowaniu Edytowane 5 Września 2014 przez claudia_85 Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/#findComment-369320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Września 2014 Tak wygląda po ugotowaniu Zaraz Was udusze... grrr...(Popraw szybko na Parzenie) i poczytajcie Kochani o co loto w parzeniu wyrobow.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/#findComment-369325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 5 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Września 2014 (edytowane) Parzona była zaraz po przywiezieniu z wędzarni .....ale mój mąż lubi na ciepło więc przed chwila ugotował kawałek na kolacje Tak wygląda po ugotowaniu Zaraz Was udusze... grrr...(Popraw szybko na Parzenie) i poczytajcie Kochani o co loto w parzeniu wyrobow.. Parzona oczywiście była zaraz o przywiezieniu z wędzarni, ale mój mąż lubi na ciepło więc przed chwilą ugotował kawałek na kolacje w celach degustacyjnych Edytowane 5 Września 2014 przez claudia_85 Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/#findComment-369326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Września 2014 Kielbasy nie powinno sie gotowac, no chyba ze chce sie zrobic zupe. Do zjedzenia na cieplo powinno sie ja parzyc, tak jak pisal Gregtom. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/#findComment-369327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 5 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Września 2014 (edytowane) Ok już chyba wiem o chodzi, w gruncie rzeczy chodzi o to, że maż podgrzał kawałek .....poprawię się dziękuję za uwagi Edytowane 5 Września 2014 przez claudia_85 Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/#findComment-369329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Września 2014 Wiesz tak patrzę na tą kiełbasę i rozdrobnienie rozdrobnieniem ale chyba nie wymagała parzenia po wędzeniu bo wygląda na podpieczoną ... A co do wsadu zgadzam się za mało tłuszczu dlatego sucha Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/#findComment-369334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Września 2014 Ja też zaprzestałem parzenia kiełbas,teraz z lekka podpiekam i jest super;))) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/#findComment-369360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 6 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Września 2014 Problem w tym że ja oddaje wyroby do Wędzarni i nie wiem dokładnie ile trwa wędzenie, jak temperatura itd. Namawiam szwagra żeby zrobił wędzarnie u siebie wtedy sami będziemy wędzić.... Tam czy siak we wtorek druga próba.... Tym razem nie będę peklować mięsa na kiełbasę.... Zrobię z łopatki wieprzowej, karkówki i boczku... Dzisiaj zamówiłam na Allegro sitko 10, 13 i szarpak do maszynki może podpowiecie jakie proporcje tego mięsa?? Dziękuję i pozdrawiam... Tak wygląda boczek Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/#findComment-369391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Września 2014 poszukaj na forum - kiełbasa chłopska Szczepana - nie może się nie udać i jest bardzo dobra Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/#findComment-369392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 6 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Września 2014 I gotowa szyneczka Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/#findComment-369403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Września 2014 Szyneczka chyba trochę sucha??albo fotka kłamie;)ale pewnie smakuje dobrze:)pozdrawiam.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/#findComment-369405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 6 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Września 2014 Moim zdaniem nie jest sucha.... Telefonem robiłam zdjęcie i tak chyba wyszło Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/#findComment-369406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Września 2014 Szwagrowi zestaw do czytania zapodaj;) I niech nie marudzi, tylko wędzarnie szybko stawia,zapał widzę u ciebie przedni i jak na pierwszy raz super wielkie brawa:)) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/#findComment-369407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Września 2014 Tym razem nie będę peklować mięsa na kiełbasę.... Zrobię z łopatki wieprzowej, karkówki i boczku.. Tak niestety nie da rady. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/#findComment-369415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 6 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Września 2014 Tym razem nie będę peklować mięsa na kiełbasę.... Zrobię z łopatki wieprzowej, karkówki i boczku.. Tak niestety nie da rady. Dlaczego? Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/#findComment-369429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Września 2014 claudia - jesteś na forum 4 lata , jak piszesz czytałaś dużo - i zadajesz pytanie dlaczego? - CZYTAJ DALEJ- trudno aby to co zostało już stokrotnie napisane , powtarzać ponownie tu masz linka na kiełbasę , która nie może się nie udać i działaj - i zbuduj sobie swój wędzokhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/ Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/#findComment-369431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Września 2014 (edytowane) Ogólne zasady peklowania mięsa na kiełbasy mówią:"Peklowanie. Do wyrobu wszystkich kiełbas mięso drobne peklowane jest na sucho, oddzielnie w poszczególnych klasach jakościowych, mieszanką składającą się z 99,4 kg soli (NaCl) i 0,6 kg nitrytu (NaN02) czyli peklosolą, lub mieszanką soli i saletry w proporcjach określonych dziale peklowanie. Na 100 kg mięsa zużywa się obecnie 1,8 do 2,1 kg mieszanki peklującej. Peklowanie prowadzi się przez 48 godzin w temperaturze 4 - 6°C w naczyniach odpornych na działanie soli. Do solenia tłuszczu drobnego lub słoniny oraz skórek, ścięgien używa się soli w ilości 2 kg na 100 kg surowca, przy czym powinien on być użyty do produkcji nie później niż w ciągu 3 dób od chwili nasolenia. Podroby pekluje się w solance zgodnie z wymaganiami dla danego asortymentu." Edytowane 6 Września 2014 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/#findComment-369445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Września 2014 Czytać,czytać i jeszcze raz czytać)))Ja do tej pory czytam i się uczę)))) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/#findComment-369448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Września 2014 I gotowa szyneczka Claudiasądząc po strukturze mięsa za wysoka temperatura parzenia .Zanim coś zrobisz 3- razy poczytaj i zapytaj . Będzie mniej rozczarowań . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/#findComment-369460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 7 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Września 2014 Czytam, czytam i jeszcze raz czytam.... I już mam mętlik w głowie.... Nie taki cel chciałam osiągnąć, znaczy jeżeli chodzi o smak to jest ok.... Ale inaczej sobie wyobrażam kiełbasę swojską.... Chciałabym żeby była bardziej krucha.... Taka domowa..... Nie wiem jak Wam to wytłumaczyć.... U mnie w rodzinie nikt nie robi swoich wyrobów.... Jesteśmy całkiem ciemni w tym temacie... Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/#findComment-369482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Września 2014 proszę bardzo - trochę to wyższa szkoła jazdy , ale co tamhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kielbasa-krucha-halusi/ i szukaj i czytaj i wędzok wybuduj Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/#findComment-369483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 7 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Września 2014 Gdybym miała gdzie to już by był wybudowany niestety w bloku na balkonie się nie zmieści na razie nie mam innego wyjścia jak oddać komuś do wędzenia.... Znajomi polecili nam taką wędzarnie gdzie wędzą od dziada, pradziada.... Ja się nie poddam..... Będę tak długo działać, aż zdziałam coś z czego będę dumna..... Teraz we wtorek znowu będę robić..... I no czekam aż szwagier się weźmie za robotę i wybuduje wędzok.... Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/#findComment-369486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Września 2014 (edytowane) Masz w swojej okolicy bardzo dużo ludzi wędzących z naszego forum. Wystarczy tylko się zapoznać i razem coś uwędzić. Przy okazji można się sporo nauczyć. To mili, sympatyczni i życzliwi ludzie, na pewno pomogą Edytowane 7 Września 2014 przez jagra Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10302-nasz-pierwszy-raz/#findComment-369495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.