Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

KIEŁBASA CHŁOPSKA


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1154 odpowiedzi w tym temacie

#1 SZCZEPAN

SZCZEPAN

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 611 postów
  • MiejscowośćWIELKOPOLSKA

Napisano 18 paź 2006 - 20:58

Przepis na 10 kg
mięso z karkówki 8kg
boczek 2kg
0,18kg soli (peklosoli)
3 łyżeczek pieprzu
10-15 ząbków czosnku
6 łyżek majeranku
2 łyżeczki cukru
jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28
Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8.
Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszniu wlewamy do zmielonego mięsa.Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.Po tym czasie
mieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste,po tej czynności napychamy w jelita.Przed wędzeniem zostawiamy ją na 2 h na powietrzu.Cas wędzenia 4h w ciepłym dymie.Przy odmowiednim kolorze parzymy kiełbase 20min w 75stC po tych czynnościach
kiełbasa jest gotowa
Wykonanie kiełbasy jest bardzo łatwe i każdy potrafi ją zrobić.
Gwarantuję dobry smak .

#2 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4031 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 19 paź 2006 - 20:38

Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszniu wlewamy do zmielonego mięsa.

W jakim celu wyciskamy czosnek do wody?
Nie bardzo rozumiem cel jaki mamy dzieki temu osiągnąć.

#3 SZCZEPAN

SZCZEPAN

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 611 postów
  • MiejscowośćWIELKOPOLSKA

Napisano 19 paź 2006 - 20:52

WITAM
Ta metoda to robienie zacieru, stosowana przez starych fachowców
Stosowanie tej metody wpływa na lepszy aromat ,smak a najważniejsze to ze od razu czujemy smak

#4 jurek52

jurek52

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 143 postów
  • MiejscowośćPoznań-Rosnówko

Napisano 20 paź 2006 - 09:31

Szczepan
Dzięki za przepis,dzisiaj go wypróbuję,tylko w proporcji na 5 kg.
pozdrawiam :lol: :lol:

#5 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5815 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 22 paź 2006 - 18:12

Szczepan- przeliczałem na gramy pieprz 5 łyżeczek wyszło mi 3.5 dkg na 10 kg inne łyżeczki 2dkg czy możesz to uściślić . strasznie dużo pieprzu dzieci nie przełkną tego
Pozdrawiam

#6 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 22 paź 2006 - 18:43

Dziadek - dziecic i tak nie przełkną tej kiełbasy, 80 % karkówki to będzie twarde po 3 dniach jak wyschnięte salami :grin:

#7 SZCZEPAN

SZCZEPAN

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 611 postów
  • MiejscowośćWIELKOPOLSKA

Napisano 22 paź 2006 - 19:46

Witaj
Dziadek ; 5 łyżeczek pieprzu to jest ok, wcale nie jest ostra
a nawet mogę powiedzieć ze jest łagodna.Pozdrawiam

#8 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 6032 postów

Napisano 22 paź 2006 - 19:58

nie chę być upierdliwy i złośliwy :devil: ale... mam w domu trzy rodzaje łyżeczek o dużych rozbierznościach wielkości, jeśli jeszcze dołożyć pytanie : płaskie , czubate, średnie? to mam 9 możliwości - to ile dać ? :grin:
sam widzisz dlaczego korzystamy z podawania ilości w gramach - łatwe jest dla doświadczonych ale dla kogoś kto robi to pierwszy raz....

#9 SZCZEPAN

SZCZEPAN

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 611 postów
  • MiejscowośćWIELKOPOLSKA

Napisano 22 paź 2006 - 20:03

Dziadku; uważam że pieprz to żecz gustu i smaku.
Sam codziennie robię kiełbasę i dodaje w tych proporcjach pieprzu.

#10 Siara

Siara

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1281 postów
  • MiejscowośćBelgia/Płock

Napisano 21 wrz 2007 - 11:19

Mam pytanie odnosnie przepisu na kielbase chlopska.
Otoz, czy zamiennie z boczkiem, mozna uzyc mniejszej ilosci sloniny ?
Np. 4kg karkowki + 0.5 kg slonina?

#11 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4031 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 21 wrz 2007 - 16:17

Osobiście nie widzę przeciwskazań, będziesz miał chudszą kięłbasę

#12 Siara

Siara

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1281 postów
  • MiejscowośćBelgia/Płock

Napisano 23 wrz 2007 - 10:25

Wczoraj popełniłem "chłopską"
Po zmieleniu karkówki uznałem, że jest wystarczająco tłusta, więc zrobiłem w 100 % z karkówki bez dodatku boczku lub słoniny.
Oto co z tego wyszło.

Dołączona grafika

#13 SZCZEPAN

SZCZEPAN

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 611 postów
  • MiejscowośćWIELKOPOLSKA

Napisano 23 wrz 2007 - 10:55

Witam
Bardzo ładnie wygląd ciekawy jestem, jaką opinie masz na temat walorów smakowych.?

#14 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12009 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 23 wrz 2007 - 11:07

Witam

Siara. Kiełbaska bardzo ładnie wygląda . Na przyszłość może Tobie uda się pokazać zrobioną kiełbaskę w przekroju? Smaku nie pokarzesz ale opisać możesz.

Serdecznie pozdrawiam

#15 Siara

Siara

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1281 postów
  • MiejscowośćBelgia/Płock

Napisano 26 wrz 2007 - 22:24

Szczepan, Andrzej K - przepraszam za zwłokę w odpowiedzi.
Jeśli chodzi o smak, to potwierdzam, że gwarancje Szczepana są w pełni uzasadnione :tongue:
Kiełbasa jest krucha i proporcje przypraw bardzo dobrze dobrane. Ja dodałem do tego jeszcze pół łyżeczki kardamonu. Każdy znajomy/a smakując tą kiełbasę chwali smak mówiąc,np." .. o kuna, taka jak u mnie w Zelowie, kiedyś dawno temu.. " :grin: :grin: :grin:
Przy następnej produkcji wkleję przekrój.
2 parki zaraz po nabiciu odparzyłem :tongue: , i tutaj smak rewelacyjny.
Kilka sztuk wisi do podsuszenia ( bo do wyschnięcia nie wytrzyma :grin: ).
Szczepan, przepis sprawdzony, do powtórzenia, zdecydowanie.

#16 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7872 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 05 paź 2007 - 15:05

Szczepan,
własnie mam zamiar zrobić kiełbaskę według Twojego przepisu. Moje wątpliwości budzi ilość pieprzu na 10 kg mięsa. W przepisie widzę 3 łyżeczki a cała, długa dyskusja dotyczy 5 łyżeczek. Czyżby przepis był poprawiony z 5 na trzy, czy ja czegoś nie rozumiem?
Bedę wdzięczna za potwierdzenie wymaganej ilości pieprzu.

#17 jewo

jewo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 154 postów
  • MiejscowośćBrodnica

Napisano 05 paź 2007 - 15:55

Też chcę taką zrobić.
Pytania:
1. Czy boczek (chudy, tłusty, czy średni) też mielimy na 8?
2. Czy czosnek chiński, czu polski - pytam bo polski jest bardziej aromatyczny.
3. Czy czosnek można wycisnąć (a nie do wody)?

#18 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 766 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 05 paź 2007 - 16:19

Witam
Nie żebym się chwalił, ale właśnie zrobiłem swoją pierwszą wędzoną kiełbaskę (chłopską wg Szczepana) w ramach inauguracji wędzarki i wędzarza. W ocenie mojej oraz rodziny jest wspaniała w smaku. Ja dałem 2 gramy pieprzu na kg farszu, tj. 1 łyżeczka na 1 kg, bo średnio 2 g waży 1 płaska łyżeczka pieprzu. Za 1 łyżeczkę przyjmuje się 5 ml pojemności, a za 1 łyżkę stołową 15 ml. Tak przynajmniej podają na opakowaniach lekarstw.
Z tego wychodzi że 5 łyżeczek na 10 kg surowca to bardzo niewiele, bo zaledwie 1g/1kg. Dla mnie było by stanowczo za mało. Podobnie daję 1 łyżeczkę pieprzu na 1 kg wsadu do szynkowara i też jest OK. Ani wnuki ani dorośli nie stwierdzają nadmiaru pieprzu. Pieprz oczywiście świeżo i grubiej mielony.

Pozdrawiam
frapio

#19 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 766 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 06 paź 2007 - 12:38

A teraz spróbuję wkleić zdjęcia.

Dołączona grafika Dołączona grafika

Hurra! Udało się!
Dodam tylko że prawie nic z niej już nie zostało.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 06 paź 2007 - 12:58

Wygląda przepięknie!
Gratuluję!

Czy dałeś boczek, zgodnie z przepisem ?

Nie żebym się chwalił,


Uważam, że na forum powinno być właśnie jak najwięcej opisów i zdjęć z domowych produkcji.
Zawsze jest to inspiracją i motywacją dla innych.

Tak więc Frapio pisz i wklejaj, pisz i wklejaj! ;-)
Nic mnie tak nie cieszy...




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych