pzylke Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Września 2014 Witam serdecznie Brać Wędzarniczą i z wielkim szacunkiem pochylam moja skromną głowę . Chciałbym prosić o poradę, gdyż nie mogę znaleźć odpowiedzi na dręczące mnie pytanie na szacownym forum. Czy jest możliwość, aby korzystać z wędzenia "na zimno" w wedzarni typu "kibelek". Zamierzam w ramach swojego życiowego projektu wybudować wędzarnie jak w tytule tylko nie jestem pewien czy w takiej wędzarni będę mógł uzyskac temperaturę do wędzenia "na zimno"?? Czy też będę musiał wybudować dodatkowe palenisko i połączyć je kanałem nie dłuższym niż 150cm??Napewno grono z was zacznie pytać dlaczego "na zimno", juz śpieszę z odpowiedzią. Jest to metoda, którą przekazał mi mój dziadek i która używałem przez całe życie jednakże chciałbym też zostawić sobie możliwość wędzenia "na gorąco".Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź i wszelkie wskazówki??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Września 2014 ....nie jestem pewien czy w takiej wędzarni będę mógł uzyskac temperaturę do wędzenia "na zimno"?? Czy też będę musiał wybudować dodatkowe palenisko i połączyć je kanałem "No dobrze, dobrze, blisko, blisko, kombinuj Pan, kombinuj." (skecz kabaretu Dudek) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-370956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pzylke Opublikowano 14 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Września 2014 ....."A to dobre jest" (Poranek Kojota) .Dzięki za wskazówkę. Domyślam się, iż powinnienem rozwiązać to w taki sposób, lecz liczyłem na to, iż ktoś użytkuje już taką wędzarenkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-370960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Września 2014 Da się, ostatnio w którymś temacie był ten temat poruszany. Poczekaj aż wypowie się Andyandy - napewno odpowie jak to zrobić Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-370969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pzylke Opublikowano 14 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Września 2014 Dzięki krzysiek-krze, będę cierpliwie oczekiwał na odpowiedź od Andyandy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-370993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Września 2014 Czy jest możliwość, aby korzystać z wędzenia "na zimno" w wedzarni typu "kibelek". Wędzę w tego typu wędzarni od x lat i jest to możliwe, latem są małe problemy, kiedy w cieniu jest 30-ci stopni w cieniu...., ważne - nie jest to kibelek. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-370998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Września 2014 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9482-wędzarnia-z-paleniskiem-bezpośrednim-kaziora/page-4 Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-371002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Września 2014 Zobacz tutaj. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10066-generator-dymu-do-zimnego-w%C4%99dzenia-uniwersalny/ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-371022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Września 2014 Witaj Pzylke Yyyy... Jest to metoda, którą przekazał mi mój dziadek i która używałem przez całe życie .... A w czym.... wędziłeś wcześniej...? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-371030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Września 2014 ja jestem właśnie po „zimnym” wędzeniu w typowym kibelku, piszę w cudzysłowie bo temp. jaką miałem przez cały czas procesu to 27*, wyszło i tak pysznie, jak dzisiaj przyniosłem trochę do pracy, to ledwo kanapkę zdążyłem złapać, ale nie wyobrażam sobie tego procesu bez dymogeneratora, więc poszukaj sobie tematu o takim tytule, możesz go skonstruować sam, lub kupić, bo w sprzedaży jest kilka modeli, o samym wędzeniu zimnym, i przepisach, znajdziesz niewiele na forum, bo bawi się w to zaledwie kilka osób. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-371041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Września 2014 ja jestem właśnie po „zimnym” wędzeniu w typowym kibelku, piszę w cudzysłowie bo temp. jaką miałem przez cały czas procesu to 27*, wyszło i tak pysznie, jak dzisiaj Czyli jednak ciepłe. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-371043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Września 2014 Czyli jednak ciepłe. no racja było ciepłe bo temp. za oknem nie pozwoliła na typowe zimne. ale:"Jeśli nie dysponujemy możliwością przeprowadzenia procesu wędzenia zimnego, dopuszcza się zastosowanie w zastępstwie, wędzenia w temperaturze do 28 stopni C."i tak wyszło pysznie, a następne, mam nadzieję, będzie typowo zimne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-371047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Września 2014 Czyli jednak ciepłe.no racja było ciepłe bo temp. za oknem nie pozwoliła na typowe zimne. ale:"Jeśli nie dysponujemy możliwością przeprowadzenia procesu wędzenia zimnego, dopuszcza się zastosowanie w zastępstwie, wędzenia w temperaturze do 28 stopni C."i tak wyszło pysznie, a następne, mam nadzieję, będzie typowo zimne Jak długo wędziłeś? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-371048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Września 2014 W Sobotę wstałem o 5:00(nieprzytomny po Piątkowej imprezie), wygrzałem wędzarnię, i najpierw od 6:00 wędziłem na gorąco Krakowską Szczepana, bo się mojej LP zachciało , tak do ok. 09:30, więc wędzenie surowizny zacząłem od 10:00, i wędziłem do 21:00, w Niedzielę zacząłem od 08:00 i wędziłem do 20, czyli w sumie ok 23 godzin, w Niedzielę też podwędzałem Krakowską przez 10h, tak jak podaje przepis.staram się zawsze tak zorganizować, żeby wędzić w weekend po 12h dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-371051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pzylke Opublikowano 15 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Września 2014 Dziękuje wszystkim za porady i wskazówki. Zrobię tak jak radzicie czyli zrobie kibelek z opcją przyłączenia generatora dymu. Einshell wędziłem zawsze w wędzarni, która wybudował mój dziadek z 60 lat temu w piwnicy. Wędzarnia była murowana o wymiarach ok 1,5mx1,0mx2,2m i zawsze wędziliśmy trocinami z drzew liściastych bądź owocowych. Niestety z powodu prac budowlanych w moim rodzinnym domu, wędzarnia została wyłaczona z użytku . Miała swoje wady, ale wyroby, które robili dziadkowie były palce lizać. Dziadek zdążył wyedukować mnie tylko w kierunku szynek i boczku, także w swojej planowanej wędzarni mam zamiar troszke rozwinąć skrzydła.Jeszcze raz wielkie dzięki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-371083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.