Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie Brać Wędzarniczą i z wielkim szacunkiem pochylam moja skromną głowę :) . Chciałbym prosić o poradę, gdyż nie mogę znaleźć odpowiedzi na dręczące mnie pytanie na szacownym forum. 

Czy jest możliwość, aby korzystać z wędzenia "na zimno" w wedzarni typu "kibelek". Zamierzam w ramach swojego życiowego projektu wybudować wędzarnie jak w tytule tylko nie jestem pewien czy w takiej wędzarni będę mógł uzyskac temperaturę do wędzenia "na zimno"?? Czy też będę musiał wybudować dodatkowe palenisko i połączyć je kanałem nie dłuższym niż 150cm??

Napewno grono z was zacznie pytać dlaczego "na zimno", juz śpieszę z odpowiedzią. Jest to metoda, którą przekazał mi mój dziadek i która używałem przez całe życie jednakże chciałbym też zostawić sobie możliwość wędzenia "na gorąco".

Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź i wszelkie wskazówki???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/
Udostępnij na innych stronach

 

 

....nie jestem pewien czy w takiej wędzarni będę mógł uzyskac temperaturę do wędzenia "na zimno"?? Czy też będę musiał wybudować dodatkowe palenisko i połączyć je kanałem
"No dobrze, dobrze, blisko, blisko, kombinuj Pan, kombinuj." (skecz kabaretu Dudek)
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-370956
Udostępnij na innych stronach

....."A to dobre jest" (Poranek Kojota) :) .Dzięki za wskazówkę. Domyślam się, iż powinnienem rozwiązać to w taki sposób, lecz liczyłem na to, iż ktoś użytkuje już taką wędzarenkę :angel:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-370960
Udostępnij na innych stronach

Da się, ostatnio w którymś temacie był ten temat poruszany. Poczekaj aż wypowie się Andyandy - napewno odpowie jak to zrobić

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-370969
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy jest możliwość, aby korzystać z wędzenia "na zimno" w wedzarni typu "kibelek".

 

Wędzę w tego typu  wędzarni od x lat i jest to możliwe, latem są małe problemy, kiedy w cieniu jest 30-ci stopni w cieniu...., ważne - nie jest to kibelek.  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-370998
Udostępnij na innych stronach

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-371002
Udostępnij na innych stronach

Witaj Pzylke :) Yyyy...  :facepalm: 

 

Jest to metoda, którą przekazał mi mój dziadek i która używałem przez całe życie
.... A w czym.... wędziłeś wcześniej...? :rolleyes:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-371030
Udostępnij na innych stronach

ja jestem właśnie po „zimnym” wędzeniu w typowym kibelku, piszę w cudzysłowie bo temp. jaką miałem przez cały czas procesu to 27*, wyszło i tak pysznie, jak dzisiaj przyniosłem trochę do pracy, to ledwo kanapkę zdążyłem złapać, ale nie wyobrażam sobie tego procesu bez dymogeneratora, więc poszukaj sobie tematu o takim tytule, możesz go skonstruować sam, lub kupić, bo w sprzedaży jest kilka modeli, o samym wędzeniu zimnym, i przepisach, znajdziesz niewiele na forum, bo bawi się w to zaledwie kilka osób.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-371041
Udostępnij na innych stronach

ja jestem właśnie po „zimnym” wędzeniu w typowym kibelku, piszę w cudzysłowie bo temp. jaką miałem przez cały czas procesu to 27*, wyszło i tak pysznie, jak dzisiaj 

Czyli jednak ciepłe.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-371043
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli jednak ciepłe.

no racja :) było ciepłe bo temp. za oknem nie pozwoliła na typowe zimne. ale:

"Jeśli nie dysponujemy możliwością przeprowadzenia procesu wędzenia zimnego, dopuszcza się zastosowanie w zastępstwie, wędzenia w temperaturze do 28 stopni C."

i tak wyszło pysznie, a następne, mam nadzieję, będzie typowo zimne ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-371047
Udostępnij na innych stronach

 

Czyli jednak ciepłe.

no racja :) było ciepłe bo temp. za oknem nie pozwoliła na typowe zimne. ale:

"Jeśli nie dysponujemy możliwością przeprowadzenia procesu wędzenia zimnego, dopuszcza się zastosowanie w zastępstwie, wędzenia w temperaturze do 28 stopni C."

i tak wyszło pysznie, a następne, mam nadzieję, będzie typowo zimne ;)

 

Jak długo wędziłeś?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-371048
Udostępnij na innych stronach

W Sobotę wstałem o 5:00(nieprzytomny po Piątkowej imprezie), wygrzałem wędzarnię, i najpierw od 6:00 wędziłem na gorąco Krakowską Szczepana, bo się mojej LP zachciało :rolleyes:  , tak do ok. 09:30, więc wędzenie surowizny zacząłem od 10:00, i wędziłem do 21:00, w Niedzielę zacząłem od 08:00 i wędziłem do 20, czyli w sumie ok 23 godzin, w Niedzielę też podwędzałem Krakowską przez 10h, tak jak podaje przepis.

staram się zawsze tak zorganizować, żeby wędzić w weekend po 12h dziennie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-371051
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje wszystkim za porady i wskazówki. Zrobię tak jak radzicie czyli zrobie kibelek z opcją przyłączenia generatora dymu.

 

Einshell wędziłem zawsze w wędzarni, która wybudował mój dziadek z 60 lat temu w piwnicy. Wędzarnia była murowana o wymiarach ok 1,5mx1,0mx2,2m i zawsze wędziliśmy trocinami z drzew liściastych bądź owocowych. Niestety z powodu prac budowlanych w moim rodzinnym domu, wędzarnia została wyłaczona z użytku :facepalm: . Miała swoje wady, ale wyroby, które robili dziadkowie były palce lizać. Dziadek zdążył wyedukować mnie tylko w kierunku szynek i boczku, także w swojej planowanej wędzarni mam zamiar troszke rozwinąć skrzydła.

Jeszcze raz wielkie dzięki!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10339-w%C4%99dzenie-na-zimno-w-kibelku/#findComment-371083
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.