akkodzik Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Września 2014 (edytowane) Witam serdecznie. Mam pytanie bo dziś spotkałem się z dosyć dziwną sytuacją tzn dla mnie inną niż zazwyczaj, mianowicie chodzi o kolor męska wieprzowego ( szynka , karczek). Jest to moje 7 podejście do wędzenia wędlin za każdym poprzednim razem wszystko było ok aż do dzisiaj, może niepotrzebnie panikuje ale wole się upewnić. A wiec tak zalewę zawsze robię tak samo, przepis dostałem od znajomego, przepis zawsze się sprawdzał aż do dziś. Przepis: 10 litrów wody 65dkg peklosoli 100 ml magi 2 łyżki cukru 1 cytryna a raczej jej sok bez miąszu 10- 15 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych1- 2 łyżek kolendry10-15 ziaren jałowca Wszystko razem zagotować, wystudzić, wsadzić mięso, przechowywać w lodówce 2go dnia nastrzyknąć roztworem, 4go dnia wyjąć pozostawić do ocieknięcia na 2 godz po czym powiązać i przechowywać w lodówce do momentu wędzenia, - u mnie zazwyczaj około 8 godz później. Mój mam nadzieje że nie problem :> polega na tym że pierwszy raz po 4 dniach peklowania w roztworze i 2 godz ociekania mam mięso czysto czerwonej barwy i miejscami szarawej ale o ładnym jak dla mnie zapachu. Osuszanie zacznę z rana teraz mięsko spoczywa w lodówce a ja mam głowę pełną obaw czy tym razem też będzie smacznie i zdrowo, bo pierwszy raz spotykam się z taką kolorystyką i nie znam jej przyczyny. Stałe są zawsze takie same tzn, skład zalewy, temp lodówki, czas peklowania. Jedyna zmienna jest taka że tym razem mięsko przed wsadzeniem do roztworu poleżało w wodzie około 4 godz przy temp poniżej 20*C ile dokładnie *C tego nie jestem w stanie powiedzieć cale napewno poniżej 20*C. Stało się tak za sprawą pilnego wyjazdu na te 4 godz. Czy może to być przyczyną ? Edytowane 19 Września 2014 przez akkodzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10363-kolor-mi%C4%99sa-po-5-dniach-peklowania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Września 2014 Ten przepis na zalewę to sobie daruj,(przyprawy i inne dodatki,cytryna??)Jeszcze takiego czegoś ja nie słyszał,od kiedy peklosól się gotuje?? Zrób zalewę według tabeli Dziadka albo Szczepana i będziesz mega zadowolony;))pozdrawiam.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10363-kolor-mi%C4%99sa-po-5-dniach-peklowania/#findComment-371894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Września 2014 mam mięso czysto czerwonej barwy i miejscami szarawej ale o ładnym jak dla mnie zapachu. Nic to... Miałeś pewnie ciasno ułożone mięska w pojemniku i ich nie ''obracałeś'' , albo wystawały nad solankę... Jezeli bardzo Ci to przeszkadza , możesz odciąć te szare kawałki . Tak , jak pisze Morfeusz... Wypróbuj samą solankę , zobaczysz różnicę Pozdrawiam Ps. A mięsko było z tego samego zródła...? Wiesz... jeszcze się lato nie skończyło , bo jak choć na chwilę się zrobi cieplej , to już ''inne'' bakterie w powietrzu latają i to nie musi być Twoja wina , że np zle przechowywane mięso ..itp... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10363-kolor-mi%C4%99sa-po-5-dniach-peklowania/#findComment-371900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Września 2014 A wiec tak zalewę zawsze robię tak samo, przepis dostałem od znajomego, przepis zawsze się sprawdzał aż do dziś. Przepis: 10 litrów wody 65dkg peklosoli 100 ml magi 2 łyżki cukru 1 cytryna a raczej jej sok bez miąszu 10- 15 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 1- 2 łyżek kolendry 10-15 ziaren jałowca Wszystko razem zagotować, wystudzić, wsadzić mięso, przechowywać w lodówce 2go dnia nastrzyknąć roztworem, 4go dnia wyjąć pozostawić do ocieknięcia na 2 godz po czym powiązać i przechowywać w lodówce do momentu wędzenia, - u mnie zazwyczaj około 8 godz później. Na poczatku, chcemy serdecznie powitac nowego kolege, zamiast on nas przywita..Zalewa oraz jej sklad, sa bardzo ciekawe i mieso tez..Jedno pytanie, dlaczego kolega nie zapyta sie "znajomego" co poszlo nie tak i to juz po siedmiu wedzeniach.. ?! Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10363-kolor-mi%C4%99sa-po-5-dniach-peklowania/#findComment-371901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akkodzik Opublikowano 20 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Września 2014 Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Po nocy w lodówce wszystko wróciło do normy. Morfeusz300 jak dla mnie ten przepis do tej pory był dobry ale przy następnym wędzeniu zastosuje podane przez Ciebie przepisy.Gregtom ogólnie przywitałem się już w tym temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9301-cześć-wędzarnicza-braci-przywitanie/?p=369363 . Znajomego niestety nie mogę zapytać ponieważ na razie nie mam z nim kontaktu. Patrząc na to z drugiej strony to nawet dobrze bo w końcu coś napisałem na tym forum Einshell tak to prawda w tym przypadku mięso było ciasno upakowane , ale przewracałem je codziennie No nic najważniejsze że wszystko wróciło do normy , nie potrzebnie robiłem zamęt. Rozpalam wędzarnie i zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10363-kolor-mi%C4%99sa-po-5-dniach-peklowania/#findComment-371906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Września 2014 aakkodzik za długo moczyłeś mięsko i to może być przyczyną tych szarych plam ,piszesz że w lodówce wróciło do normy ,podejrzewam że nie do końca zjaśniały te wyroby nie będą już takie trwałe bardzo dziwna zalewa ,zastosuj peklowanie Dziadka a zobaczysz różnicę Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10363-kolor-mi%C4%99sa-po-5-dniach-peklowania/#findComment-371919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Września 2014 Jestem bardzo ciekawa jak będzie wyglądać po wędzeniu.... Poproszę zdjęcia jeżeli można Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10363-kolor-mi%C4%99sa-po-5-dniach-peklowania/#findComment-371937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akkodzik Opublikowano 20 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Września 2014 (edytowane) No i uwędzone, próba smakowa jutro rano Temperatura wędzenia troszkę za wysoko skoczyła ale wg mnie wędzonki wyglądają nawet nawet Do wędzenia użyłem drewna z drzew owocowych tj, sliwka, grusza i brzoskwinia. Najpierw było osuszanie w temp do 55*C przez godzinkę a poźniej wędzenie niestety jak już wspomniałem pod koniec temperatura skoczyła i z tąd taki wygląd wyrobu pieczonego. Zdjęcia przed wędzeniem i po wędzeniu. Jutro wrzucę fotkę po przekrojeniu Mam jeszcze takie jedno pytanie co może być przyczyną takiej pleśni na kiełbasce ? kiełbasa wędzona parzona. Jest to kiełbasa wędzona na dwa miesiące temu to co pokazuję to są dwie zapomniane sztuki które po wędzeniu trafiły do piwniczki w której panuje temperatura do 15*C max. Czy dobrze myślę ze winowajcą może być wilgoć ? Edytowane 20 Września 2014 przez akkodzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10363-kolor-mi%C4%99sa-po-5-dniach-peklowania/#findComment-371960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Września 2014 Kiełbaska przegrana. Szara pleśń to na na pewno botrylis, i tak objęła kiełbasę ze korzenie pościła w wewnątrz. Prosto do kosza, i nie wchłaniaj zarodników! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10363-kolor-mi%C4%99sa-po-5-dniach-peklowania/#findComment-371977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akkodzik Opublikowano 21 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Września 2014 (edytowane) Kiełbasa już dawno wyrzucona Wracając do wędliny uważam że się udały smakowo niczym nie różną się od moich poprzednich wyrobów. Delikatna i pachnąca no i smaczna. A oto moja wędzonka od środka Edytowane 21 Września 2014 przez akkodzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10363-kolor-mi%C4%99sa-po-5-dniach-peklowania/#findComment-372035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magic key Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Września 2014 Gratuje wygląda apetycznie. W osłonie z grzybkami się pięknie kąponuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10363-kolor-mi%C4%99sa-po-5-dniach-peklowania/#findComment-372115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.