Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Receptura popularnej na forum kiełbasy z wyliczenia procentowego, użytych elementów

wp kl I - 2,50kg. wp kl II A - 4,80 kg. wp. kl II B - 1,30kg. wp kl III - 0,40 kg. tłuszcz drobny 1,0 kg wszystko zmielone na siatce 8mm.

Pytanie - podaj nazwę tej kiełbasy Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1039-jaka-to-kie%C5%82basa/
Udostępnij na innych stronach

No może to ta chłopska Szczepana ale tam była karkówka , tylko sitko mi się zgadza z tą recepturą :grin:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1039-jaka-to-kie%C5%82basa/#findComment-18877
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję -Zgadłaś Anetko. Wyliczenie oparte na podstawie tabeli uzysku mięsa z użytych do tej kiełbasy elementów mogą zawierać niewielki błąd zależny od jakości elementów- Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1039-jaka-to-kie%C5%82basa/#findComment-18878
Udostępnij na innych stronach

Znaczy teraz mogę tą kiełbasę wykonać i nie musi to być tylko karczek ? :grin:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1039-jaka-to-kie%C5%82basa/#findComment-18879
Udostępnij na innych stronach

Zgadza się - tylko smak może być trochę inny bo mięsa są różne .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1039-jaka-to-kie%C5%82basa/#findComment-18880
Udostępnij na innych stronach

tylko smak może być trochę inny bo mięsa są różne

I właśnie tutaj spodziewałem się jakiejś różnicy w smaku kiełbasy zrobionej z karkówki, ale niestety nic nie wyczułem. I dlatego uważam, że karkówkę można przeznaczyć na coś innego, np. grilla ;-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1039-jaka-to-kie%C5%82basa/#findComment-18889
Udostępnij na innych stronach

uważam, że karkówkę można przeznaczyć na coś innego

Pewnie, ze mozna, tylko wtedy to juz jest inna receptura.

Z jakiego miesa proponujesz lub uzyskales poszczegolne klasy?

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1039-jaka-to-kie%C5%82basa/#findComment-18892
Udostępnij na innych stronach

nie ma obowiązku stosowania się do określonej receptury, a tym samym do używania "drogiego mięsa".

Ten sam efekt można byłoby osiągnąć stosując mięso wp kl IIA oraz kl IIB

;-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1039-jaka-to-kie%C5%82basa/#findComment-18893
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam sie BonAir, przeciez napisalem, ze mozna.

Moje pytanie brzmialo " z jakich czesci rozbioru chcesz uzyskac poszczegolne klasy miesa"

:wink:

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1039-jaka-to-kie%C5%82basa/#findComment-18894
Udostępnij na innych stronach

Siara, to już pytanie nie do mnie...

Pociśnij Dziadka :-)

 

PS. Spójrz na tę tabelę - widać ile procentowo danej klasy można uzyskać z części zasadniczych:

http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/uzyskimiesawiep.htm

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1039-jaka-to-kie%C5%82basa/#findComment-18895
Udostępnij na innych stronach

I właśnie tutaj spodziewałem się jakiejś różnicy w smaku kiełbasy zrobionej z karkówki, ale niestety nic nie wyczułem. I dlatego uważam, że karkówkę można przeznaczyć na coś innego, np. grilla

Tomku, na postawie tego posta pytanie skierowalem do Ciebie. Odnioslem wrazenie, ze skoro nie odczules roznicy w smaku, to taka kielbaske wykonales z innego miesa niz karczek.

Tabelke znam, i wg cen w Belgii uzyskanie poszczegolnych klas:

2.5 kg jedynki z szynki, schabu czy lopatki czy z ?

4.8 kg IIA z czego jest taniej niz karczek ?

1.3 kg IIB z czego jest taniej niz karczek ?

jest duzo drozsze.

Z tad moje pytanie. Widzisz, jak ide do sklepu po mieso na kiebaske, to nie kupuje polowki swinki, tylko poszczegolne czesci, wiec jesli mozna taniej to dlaczego nie :question:

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1039-jaka-to-kie%C5%82basa/#findComment-18897
Udostępnij na innych stronach

Odnioslem wrazenie, ze skoro nie odczules roznicy w smaku, to taka kielbaske wykonales z innego miesa niz karczek.

Kiełbasę chłopską zrobiłem z karkówki, a razem z nią wędziłem białą (zapeklowaną).

Nie odczułem różnicy w smaku mięsa (trochę się zawiodłem..;) ), różnice były wyczuwalne jedynie w zawartości majeranku (w białej nieco więcej).

 

Wykorzystanie w przepisiekarkówki tłumaczę tym, że "Wykonanie kiełbasy jest bardzo łatwe i każdy potrafi ją zrobić.", co przekładam na:

 

1. W karkówce jest odpowiednia ilość każdej z klas do tego przepisu

2. Podczas wyrobu nie trzeba klasyfikować mięsa, gdyż całość idzie przez fi8.

 

Ja bym wykorzystał mięso z łopatki (uzyskasz więcej jedynki, którą można przeznaczyć do innych celów), albo ścinki z szynek i łopatek (gulaszowe)

 

U mnie w sklepie ceny są mniej więcej takie:

- karkówka b/k - 16zł/kg

- szynka - 12,50zł/kg

- łopatka b/k - 11zł/kg

- gulaszowe - 9,50zł/kg

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1039-jaka-to-kie%C5%82basa/#findComment-18900
Udostępnij na innych stronach

No tak, a w Belgii ( przynajmniej tam gdzie ja kupuje ) karkowka jest tansza od lopatki i szynki.

Czyli wszystko jasne :wink:

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1039-jaka-to-kie%C5%82basa/#findComment-18901
Udostępnij na innych stronach

Rzeczywiście moje wyliczenia oparte były na tej tabeli . Wyniki są orientacyjne bo trzeba było doliczać jeszcze do tego uzyski kości a przy boczku żeber i skórki .W rozbiciu na klasy, wp kl I

wyliczyłem z karkówki jak również uzysk z niej wp kl II zaliczyłem jako wp kl IIA. Przy boczku uwzględniłem wp kl IIb i tłuszcz + tłuszcz z karkówki. Zawsze uważam że przy uzysku mięs z półt wp. nadrzędnym celem jest uzyskanie w pierwszej kolejności jak najwięcej wędzonek a reszta, wszystkie okrawki robimy z tego kiełbasy, chyba że robimy jakieś kiełbasy ekstra gdzie receptury przewidują mięsa ekstra . Robienie kiełbas z elementów i kręcenie ich na drobnych siatkach podraża bardzo je przynajmniej w naszym kraju. A tak w ogóle to robimy dla siebie a nie uwzględniając ekonomi możemy robić z czego nam sie podoba.Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1039-jaka-to-kie%C5%82basa/#findComment-18907
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za odpowiedz DZIADKU, a czy zamieszczales gdzies w formie zdjeciowej rozbior i klasyfikacje miesa z karkowki? Lopatke i szynke widzialem w akademii.

Kilka razy sie zabieralem za rozbior, ale zawsze wiekszosc to byla II-ka a i tak zona sie smiala, ze niepotrzebnie kupowalem maszynke :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1039-jaka-to-kie%C5%82basa/#findComment-18908
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Właśnie że nie mam zdjęć bo karkówkę nie ekonomicznie kroić w kiełbasy. To nic trudnego sklasować , Mięso chudziutkie to będzie I wp. te z tłuszczem to II wp. i takie twarde mięso kawałeczek od strony głowy i wąski pasek od strony grzbietu to III wp. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1039-jaka-to-kie%C5%82basa/#findComment-21774
Udostępnij na innych stronach

karkówkę nie ekonomicznie kroić w kiełbasy

No tak, ale jak się okazało karkówka w Belgii jest tańsza od łopatki i szynki.

Ciekawe z czego wynika ta w sumie dość wysoka cena tego elementu w Polsce?

Jak myślicie?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1039-jaka-to-kie%C5%82basa/#findComment-21777
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.